Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πυρετώδεις επαφές με Αγκυρα αλλά και Λευκωσία

«Πρέπει να επικοινωνούμε», τονίζει ο Γάλλος ΥΠΕΞ για τις σχέσεις με την Τουρκία, προσδοκώντας «αποκατάσταση σχέσεων σε ορθολογικότερες βάσεις»

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες Μάας και Τσαβούσογλου ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες Μάας και Τσαβούσογλου ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Συνεχίζονται οι απανωτές επαφές για την προετοιμασία τόσο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο εστιάζοντας και στις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και συνολικότερα για νέες ευρωατλαντικές διευθετήσεις που «ψήνονται» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως αντίβαρο στη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας.

Οι εξελίξεις στην περιοχή - στις οποίες κυριαρχεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας - βρέθηκαν στο επίκεντρο και νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το γερμανικό ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι οι συνομιλίες Τουρκίας - Ελλάδας είναι «αποφασιστικής σημασίας» «για να καταστεί δυνατόν να επιλυθούν συνολικά οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά της να παζαρέψει σε όλα τα ανοιχτά θέματα με τις Βρυξέλλες, όπως το Μεταναστευτικό, η Λιβύη κ.τ.λ., ιεραρχώντας ψηλά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή. Γι' αυτό όχι απλά έσπευσε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συμπλήρωσε καλώντας σε σύσταση «ενεργειακής πλατφόρμας» στην περιοχή, επιμένοντας και στην ισότιμη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Τη ρευστότητα και οξύτητα των παζαριών δίνουν πάντως και οι τόνοι μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας που τις τελευταίες μέρες «αναπροσαρμόστηκαν», με φόντο και το ενδιαφέρον της Αγκυρας να αγοράσει στρατιωτικά συστήματα της «Eurosam» που αποτελούν συμπαραγωγή γαλλικών και ιταλικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, είπε αναφερόμενος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ότι «δύο είναι οι αρχές που πρέπει να επικρατήσουν: Η ευρωπαϊκή κυριαρχία, και άρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και η θέληση για διάλογο». Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Παριζιέν» και σχολιάζοντας τις σχέσεις της χώρας του και της ΕΕ με την Τουρκία, ο Λε Ντριάν έκανε λόγο για εξομάλυνση της κατάστασης τις τελευταίες μέρες, εκτιμώντας πως ενδεχομένως οι συζητήσεις να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται αποσαφηνίσεις από την Τουρκία για πολλά ακόμη θέματα, όπως για τη Λιβύη, για την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία αλλά και ότι «πρέπει να επικοινωνούμε, οι προσβολές δεν αποτελούν λύση. Η πρόσφατη συνομιλία του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μακρόν επέτρεψε το άνοιγμα των απαραίτητων διαύλων επικοινωνίας».

Σε ερώτημα για το αν φοβάται εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την πλευρά της Τουρκίας, εκτίμησε ότι «υπήρξαν δηλώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν δεν ισχύει κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να προβώ σε υποθέσεις. Παρατηρώ πως η σθεναρότητα της θέσης μας έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση των σχέσεων σε ορθολογικότερες βάσεις. Τόσο το καλύτερο». Για να καταλήξει ότι «στη Μεσόγειο βρισκόμαστε στη διαδικασία διασαφήνισης των κανόνων λειτουργίας μεταξύ της αποστολής του ΝΑΤΟ, "Sea Guardian", και της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Ειρήνη", ώστε να αποφευχθούν νέα περιστατικά μεταξύ συμμάχων (σ.σ. τον Ιούνη ένα τουρκικό σκάφος είχε απειλητική στάση ενάντια σε γαλλική φρεγάτα)».

Στην Κύπρο

Στο μεταξύ, σειρά επαφών αναμένονται στην κυπριακή πρωτεύουσα, με φόντο και τις διαφωνίες που συνεχίζονται εντός ΕΕ ως προς την τακτική αντιμετώπισης της Τουρκίας. Σε αυτήν τη βάση, η Λευκωσία δέχεται πιέσεις επειδή επιμένει στην αξιοποίηση και κυρώσεων κατά της Αγκυρας («μπλοκάροντας» σ' αυτήν τη βάση κυρώσεις κατά του Μινσκ), ενδεχόμενο που ωστόσο δείχνει να απομακρύνεται, υπενθυμίζοντας την ίδια στιγμή την προθυμία της να διαπραγματευτεί με την Τουρκία ακόμα και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αργά χτες το απόγευμα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις» στην Τουρκία, αλλά να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Σήμερα αναμένεται να βρεθούν στην Κύπρο ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αλλά και ο Ιταλός επιτελάρχης, στρατηγός Enzo Vecciarelli, όπως και ο διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, αντιναύαρχος Laurent Isnard. Αφορμή για την επίσκεψή τους είναι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου αλλά θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις και γεύμα εργασίας με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, συζητώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας.

Επίσης, με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα - εκτάκτως σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - στη Λευκωσία και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, μετά την αναχώρηση Πομπέο από την Ελλάδα. Ακόμα, στη Λευκωσία έχει προγραμματιστεί να βρεθεί και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράνχα Γκονθάλεθ Λάγια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ