ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Παζάρια με τους κλινικάρχες αντί για επίταξη, ενώ τα νοσοκομεία γονατίζουν!

Σήμα κινδύνου από τους υγειονομικούς της Αττικής, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει πλέον το 100%

Εφιαλτικές στιγμές εκτυλίσσονται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με το ΕΚΑΒ να κάνει εκατοντάδες εισαγωγές, τα κρεβάτια να γεμίζουν με το που αδειάζουν, ράντζα να απλώνονται παντού, τα non Covid νοσοκομεία να φρακάρουν με το «καλημέρα», τους εργαζόμενους - που είναι στα όρια της εξουθένωσης - να δίνουν αγώνα δρόμου για διακομιδές από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και τους χρόνιους ασθενείς να φτάνουν στα επείγοντα παραμελημένοι και επιβαρυμένοι.

Και ενώ οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι η μόνη λύση για να σωθούν ζωές σ' αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες, η κυβέρνηση «κωφεύει» απέναντι στα αιτήματα υγειονομικών και σωματείων και ανεβάζει το «έργο» της Θεσσαλονίκης: Με παρακάλια και «εκκλήσεις» καλεί τους κλινικάρχες να δηλώσουν «τον αριθμό κλινών που μπορούν να διαθέσουν».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός,«μας ρώτησαν πόσες απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε για non Covid περιστατικά, σε περίπτωση που χρειαστεί να αδειάσει κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ώστε να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid περιστατικών. Ωστόσο δεν πρόκειται για επίταξη. Θα πληρωνόμαστε κανονικότατα. Το κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να μας δίνει το ποσό των 34 ευρώ ημερησίως για κάθε ασθενή που θα μεταφερθεί σε εμάς».

«Υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, εννοώντας προφανώς τις ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση και προβλέπουν διπλάσια αποζημίωση για καθεμιά από «τις 217 διαθέσιμες κλίνες στα ιδιωτικά για non Covid».

«Ασφυξία» στην Αττική

Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 93%. Στις 3 Μάρτη 2021, όταν τα ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια ανήλθαν σε 2.702 (ο υψηλότερος αριθμός από τις 19 Νοέμβρη 2020), στην Αττική καταγράφηκαν 1.269 κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα:

  • Στο «Αττικόν», μέσα σε ένα 24ωρο έγιναν 180 εισαγωγές και όπως σε όλα τα νοσοκομεία κάθε εφημερία ξεκινά με ελάχιστα κρεβάτια, ενώ τα ράντζα υπερβαίνουν εδώ και μέρες τα 60.
  • Στο «Θριάσιο», 100 ασθενείς με Covid - μετά την πρόσφατη εφημερία του Σαββάτου - νοσηλεύονται, καταλαμβάνοντας κάθε διαθέσιμο χώρο των κλινικών του 4ου ορόφου, σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και του διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής. Κατόπιν εντολών της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, αναπτύχθηκαν πρόσφατα περισσότερες από 46 επιπλέον κλίνες Covid (ΜΕΘ και απλής νοσηλείας), χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, αλλά μόνο με μετακινήσεις από υπάρχοντα, ήδη υποστελεχωμένα τμήματα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
  • Στο «Λαϊκό», στη χτεσινή εφημερία έγιναν 44 εισαγωγές ασθενών με Covid, με αποτέλεσμα να ανέλθουν συνολικά σε 86 ενώ οι διαθέσιμες κλίνες Covid είναι 58. Το αποτέλεσμα είναι 4-5 κρούσματα να νοσηλεύονται σε ράντζο και τα υπόλοιπα να μεταφερθούν στη Β' Χειρουργική, που έκλεισε (ως Χειρουργική) για να λειτουργήσει ως πτέρυγα Covid.
  • Στον «Ευαγγελισμό», τα 11 από τα 14 χειρουργεία είναι κλειστά. Λουκέτο μπαίνει στην Καρδιοχειρουργική κλινική, ενώ κλίνες ΜΕΘ μετατρέπονται σε Covid. Προβλέπεται επίσης το κλείσιμο άλλων 30 κλινών στην Δ' Παθολογική και ανάλογη προετοιμασία για μετατροπή άλλων 30 κλινών, της Γ' Παθολογικής, σε Covid. Μετακινούν προσωπικό σε άλλες δομές, συνεχίζουν να μπλοκάρουν δεκάδες γιατρούς στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Κι από πάνω έχουν και δύο μήνες απλήρωτες εφημερίες!
  • Το «Τζάνειο» σήμερα έχει 130 απλές κλίνες Covid, με δυνατότητα για αύξησή τους κατά 15 ακόμα, η ΜΑΦ με 10 κρεβάτια μετατράπηκε σε ΜΕΘ Covid, η Γενική ΜΕΘ μετρά μόλις 14 κρεβάτια, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί πάνω από 80%, δηλαδή έχει σχεδόν ανασταλεί το πρόγραμμα χειρουργείων για όλες τις χειρουργικές κλινικές, ενώ το προσωπικό των χειρουργείων έχει μετακινηθεί για τις ανάγκες των Covid τμημάτων.
  • Το «Σωτηρία» είναι γεμάτο εδώ και πολλές μέρες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ούτε μία ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις ΜΕΘ σχεδόν όλων των νοσοκομείων της Αττικής.
  • Αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση του «Σισμανόγλειου» με 300 κλίνες, όπου τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης θα μετατραπούν σε... ΜΕΘ (πολυδύναμες) με φορητούς αναπνευστήρες.
Διακομιδές στη Χαλκίδα!

Μέχρι και την Κυριακή, σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 1.555 ασθενείς. Και αντί να επιταχθούν και να μπουν στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές που βρίσκονται εντός του λεκανοπεδίου, η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στη... Χαλκίδα, όπου ζητείται η ένταξη του νοσοκομείου στην αντιμετώπιση περιστατικών από την Αττική, ενώ οι κλίνες του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ζητάει την επέκταση της κλινικής Covid κατά 30 κλίνες (από 64 σε 94), που σημαίνει ότι θα αδειάσουν χειρουργικές κλινικές και να μεταφερθούν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας, ώστε να μεταφερθούν ασθενείς με κορονοϊό από την Αττική.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοίας καταγγέλλει αυτήν την επικίνδυνη απόφαση και σημειώνει ότι το νοσοκομείο «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από πλευράς προσωπικού». Οπως αναφέρει, «ζητήθηκε από τους ιατρούς των χειρουργικών κλινικών να αδειάσουν μέσα σε 24 ώρες τις κλινικές τους, τα χειρουργημένα περιστατικά με τις παροχετεύσεις να σταλούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών, χωρίς να ερωτηθούν φυσικά ούτε οι ίδιοι οι ασθενείς (...) Επίσης δόθηκε εντολή προφορικά στους ιατρούς των ΤΕΠ να διώχνουν κάθε έκτακτο περιστατικό μη Covid που έρχεται στο νοσοκομείο μας και να το κατευθύνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών».

«Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει ξεπεράσει όρια και αντοχές», καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας. Στο πλευρό των υγειονομικών και του λαού της περιοχής στέκεται το ΚΚΕ. Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας, κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή τις ανακοινώσεις των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου και σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να πάρουν πίσω αυτήν την επικίνδυνη απόφαση, και να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, στη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα».

Η πορεία της πανδημίας

Εκατόν τριάντα τρεις νεκροί, 4.068 νέα κρούσματα και 1.122 εισαγωγές μέσω ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία της χώρας είναι ο απολογισμός του τριημέρου. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 και των νεκρών σε 6.797. Χτες καταγράφηκαν 39 θάνατοι και με μόλις 19.025 τεστ τα νέα κρούσματα ήταν 1.165, εκ των οποίων τα 556 εντοπίστηκαν στην Αττική, 108 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κ.τ.λ.

Αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων καταγράφεται και στην 39η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για την Covid (αφορά το διάστημα 25 Φλεβάρη - 3 Μάρτη). Συγκεκριμένα:

  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 64% (από 58% στην προηγούμενη έκθεση).
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 32,3 (από 25,3), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 431 (από 357).
  • Αύξηση κατά 25,7% εμφανίζει ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων. Το 47,7% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, το 11% στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.
  • Ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 3 Μάρτη εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,98.
Τα εμβόλια

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που δόθηκαν χτες, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι μόλις 7,12%. Ακόμη και στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες είχε δοθεί προτεραιοποίηση έχουν εμβολιαστεί ή/και κλείσει ραντεβού σχεδόν οι μισοί. Συγκεκριμένα, έχουν εμβολιαστεί το 57% όσων είναι άνω των 85, το 58% μεταξύ 80 - 85 ετών, το 65% μεταξύ 75 - 79 ετών και το 50% μεταξύ 60 - 64 ετών.

Τα χαμηλά ποσοστά είναι αποτέλεσμα των ελάχιστων διαθέσιμων εμβολίων. Εντός Μάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου και όσων ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 65 - 74 ετών, ενώ η «συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων θα έχουν εμβολιαστεί»... σε τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού επικαιροποιεί τις συστάσεις στη χώρα, ώστε το εμβόλιο της Astrazeneca να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.

Να σημειωθεί τέλος ότι μέχρι στιγμής, στις ΜΕΘ δεν έχει νοσηλευτεί κανένας πλήρως εμβολιασμένος, ενώ έχουν νοσήσει 1.000 από τις 600.000 άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και 354 από τους 350.000 που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Κυβερνητικά αναμασήματα περί «ατομικής ευθύνης»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναγνωρίζοντας μεν ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη», επέμεινε ότι «η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων».

Συντηρεί δηλαδή η κυβέρνηση το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για τη διασπορά του ιού. Σε αυτό το πνεύμα, επέμεινε ότι είναι «υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών», επιλέγοντας, βέβαια, η κυβέρνηση να εστιάζει στα περιοριστικά μέτρα, όπως συνδυάζονται με γενικευμένη καταστολή.

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρουσίασε ως «εξαιρετικά θετικό» «το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης», με δεδομένη την πρεμούρα τους, όπως είπε χτες και η Πελώνη, να ανοίξουν «σταδιακά» τον Τουρισμό, με τα γνωστά, βέβαια, πρωτόκολλα - λάστιχο.

Φρόντισε μόνο να επικαλεστεί στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι η ύφεση το 2020 δεν ήταν τόσο βαθιά όσο ανέμεναν και ότι η χώρα σημείωσε «μικρή μείωση της ανεργίας», μεταξύ Γενάρη και και Νοέμβρη 2020.

Πάνω σε αυτά, λέγοντας ότι «δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές» δήλωσε «αισιοδοξία για την επόμενη μέρα», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να στηρίξει αυτούς που πλήττονται, πρέπει από τον Απρίλιο και μετά, ωστόσο, να αρχίσουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας προς την ανάκαμψη της οικονομίας, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ