ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Εμφραγμα» με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά

Συνεχίζεται το έγκλημα της μετατροπής ακόμα και ογκολογικών νοσοκομείων σε «μίας νόσου», αντί να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας

Από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο «Μεταξά»
Από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο «Μεταξά»
Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς (Covid και μη Covid) είναι εκτός ΜΕΘ σε ολόκληρη την Αττική, την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν και ακόμα περισσότερο προσαρμόζονται σε «μίας νόσου», πετώντας ουσιαστικά έξω από το σύστημα Υγείας ευάλωτους ασθενείς - ογκολογικούς και άλλους.

Αυτή είναι η κατάσταση που καθημερινά οξύνεται και περισσότερο, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση είτε παζαρεύει με ιδιώτες τις «παραχωρήσεις» κλινών, είτε συζητάει το πώς θα «ανοίξει η αγορά», αντί να κάνει έστω και τώρα το αυτονόητο: Να επιτάξει δίχως αποζημιώσεις τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τα εκατοντάδες κρεβάτια που μένουν αναξιοποίητα στην Αττική ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν «βραχυκυκλώσει» από τις εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χτες το μεσημέρι μόνο στην Αττική ήταν 125 οι διασωληνωμένοι ασθενείς (Covid και non Covid) που παρέμεναν σε αναμονή, με φορητούς αναπνευστήρες, προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Η κατάσταση πια, όπως την περιγράφουν οι υγειονομικοί, είναι πολύ διαφορετική ακόμα και σε σχέση με μια βδομάδα πριν και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Οι αναμονές που διαμορφώνονται στη λίστα του ΕΚΑΒ για την εισαγωγή σε ΜΕΘ «αντικειμενικά οδηγούν στην επιλογή τού ποιος θα μπει μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι», λένε εργαζόμενοι του συστήματος Υγείας, μεταφέροντας με τις μαρτυρίες τους την κραυγή αγωνίας. Πρόκειται για μια κατάσταση που παραπέμπει στην τραγική διαλογή ασθενών, ανάλογα με την ηλικία και τη συννοσηρότητα, «δηλαδή ανάλογα με τις πιθανότητες επιβίωσης» μεταφέρεται από υγειονομικούς που ζουν καθημερινά αυτόν τον εφιάλτη.

Από την άλλη η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από κρεβάτια ΜΕΘ (όλα από «δωρεές») που άνοιξαν όπως - όπως, με δανεικό εξοπλισμό και προσωπικό από άλλα τμήματα και νοσοκομεία, η πλειοψηφία τους χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση. Διαλαλεί ότι άνοιξε διπλάσια κρεβάτια ΜΕΘ Covid, αποσιωπώντας ότι άρπαξαν όλα τα κρεβάτια από τις Γενικές ΜΕΘ και τις ελάχιστες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ο ρόλος τους καθοριστικός για το πριν και το μετά της διασωλήνωσης κ.λπ.), μη έχοντας εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη για την αποκατάσταση άνω των 1.500 ανθρώπων που βγήκαν από τις ΜΕΘ, αλλά και όσων ακόμα την έχουν ανάγκη.

Τεράστια ανάγκη η επίταξη του ιδιωτικού τομέα: «Οι αναμονές μεγάλες και αυξάνονται»

Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τουλάχιστον 4 βδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ τόσο για non Covid όσο και για Covid ασθενείς απαιτεί από την κυβέρνηση και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Επίσης, απαιτεί για μία ακόμη φορά και με κατεπείγουσες διαδικασίες την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δυστυχώς η πρακτική του υπουργείου να μετατρέπει τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ Γενικής Μονάδας σε κλίνες ΜΕΘ Covid δεν αποτελεί λύση. Είναι προφανές ότι απαιτείται άμεση και επαρκής αύξηση του συνολικού αριθμού των κλινών ΜΕΘ, που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας δεν έχει πραγματοποιηθεί», επισημαίνει. Σχολιάζοντας δε τις δεκάδες αναμονές για ΜΕΘ και τη διασωλήνωση ασθενών σε κοινούς θαλάμους, τονίζει: «Οι γιατροί είναι υπεύθυνοι να διασωληνώνουν όλους τους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για διασωλήνωση, χωρίς επιλογή (...) πρέπει να βρεθούν άμεσα κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Εκατοντάδες εισαγωγές, μηδέν διαθέσιμες κλίνες

Μόνο χτες έγιναν 406 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της χώρας, την τελευταία βδομάδα (8 - 14 Μάρτη) οι εισαγωγές έφτασαν τις 3.127. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής χτες καταγραφόταν ως εξής:

-- Στο «Γεννηματάς», 7 διασωληνωμένοι ασθενείς Covid νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους. Και παρά το κλείσιμο τμημάτων, τις μετακινήσεις ενδοκρινολόγων, νεφρολόγων, νευρολόγων κ.ά. στα τμήματα Covid, μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 60 εισαγωγές και στο τέλος της χτεσινής εφημερίας δεν υπήρχε ούτε ένα κενό κρεβάτι. 20 περιστατικά διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Ελπίς» και «Σισμανόγλειο», τα οποία επίσης γεμίζουν μέρα με τη μέρα και - όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε αυτά - «είναι θέμα χρόνου να μην υπάρχει ούτε ένα κενό κρεβάτι». Ηδη στο «Σισμανόγλειο» είναι γεμάτα τα 250 από τα 300 κρεβάτια. Χτες ολοκληρώθηκαν άλλωστε η εκκένωση του «Ερυθρού Σταυρού» και η αποκλειστική μετατροπή του σε μονάδα μίας νόσου.

-- Στο «Λαϊκό», 4 διασωληνωμένοι περιμένουν πάνω από ένα 24ωρο να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ και έχει ήδη κλείσει μία Χειρουργική κλινική για να μετατραπεί σε Covid, καθώς τα κρεβάτια στην κλινική Covid είναι σχεδόν γεμάτα: Από τα 80, μόλις 5-6 ήταν κενά χτες το πρωί.

-- Ασφυκτικά γεμάτο και το Νοσοκομείο Νίκαιας, με 6 διασωληνωμένους το μεσημέρι της Τρίτης εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους, δεκάδες ασθενείς Covid και non Covid να έχουν φρακάρει το νοσοκομείο, παρά το κλείσιμο της μίας κλινικής μετά την άλλη, συνολικά 116 κρεβάτια, και τη μετονομασία τους σε Covid.

-- Στο «Θριάσιο», 5 διασωληνωμένοι ασθενείς Covid είναι εκτός ΜΕΘ, με τον έναν εξ αυτών να είναι από τις 10 Μάρτη!

Αδειάζει από ογκολογικούς ασθενείς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξάς»!

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της μετατροπής όλου του συστήματος σε «μίας νόσου», άλλο ένα έγκλημα διαπράττεται αυτές τις μέρες σε βάρος των ογκολογικών ασθενών, καθώς και το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» εκκενώθηκε χτες από τους ογκολογικούς ασθενείς που περιμένουν για θεραπείες και χειρουργεία. «Εγινε αναβολή όλων των σημερινών χειρουργείων, αναστολή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, των απογευματινών ιατρείων, των μικρών χειρουργείων και των αιμοληψιών, αναστολή των εισαγωγών στον 7ο όροφο του Παθολογικού Τμήματος και στον 3ο όροφο του Αιματολογικού Τμήματος», σημειώνουν οι εργαζόμενοι, που χτες πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι άνοιξαν τα 5 κρεβάτια της ΜΑΦ ως κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς την παρουσία του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, και χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Ο 6ος όροφος έχει μετατραπεί σε κλινική Covid μέσα σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, χωρίς τους απαραίτητους γιατρούς και νοσηλευτές για να περιθάλψουν τους ασθενείς αυτούς.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων προσθέτει ότι «ένα ογκολογικό νοσοκομείο δεν θα έπρεπε να μετατραπεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία Covid περιστατικών. Θα έπρεπε να προστατευτούν ασθενείς και εργαζόμενοι».

Αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, με τους εργαζόμενους να απαιτούν μεταξύ άλλων τα ογκολογικά νοσοκομεία να είναι νοσοκομεία Covid free.

Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Στερεάς

Δραματική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, όπου σε ολόκληρη την περιοχή μόνο τα Νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας διαθέτουν ΜΕΘ (από 12 κλίνες). Τις τελευταίες βδομάδες οι 24 αυτές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι ασφυκτικά γεμάτες, με αποτέλεσμα ασθενείς με κορονοϊό που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ να διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Μάλιστα, κάθε κρεβάτι που αδειάζει σε ΜΕΘ καταλαμβάνεται άμεσα, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, καθώς και θάνατοι ασθενών στις κλινικές Covid!

Την ίδια στιγμή, στα υπόλοιπα νοσοκομεία, όπως της Θήβας και της Λιβαδειάς στη Βοιωτία, δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα - και ιδιαίτερα μετά την απόφαση να μη γίνονται διακομιδές περιστατικών από τη Στερεά σε νοσοκομεία της Αττικής - το βάρος να πέφτει στα Νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας, όπου η κατάσταση είναι ήδη δραματική.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή και με βάση σχετικό έγγραφο των γιατρών της Παθολογικής κλινικής και του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας, η ΟΕΝΓΕ εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας τους κινδύνους για την υγεία ασθενών με κορονοϊό οι οποίοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Θήβας και δεν βρίσκεται κλίνη ΜΕΘ για την διακομιδή τους.

Βράζει και η Κρήτη: Ηδη έχουν καλυφθεί όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο, ενώ στο ΠΑΓΝΗ μέχρι χτες το βράδυ ήταν κενά μόλις 2. Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ προσανατολίζεται στο «άνοιγμα νέων κλινών Covid» συγχωνεύοντας ...την Παιδοχειρουργική με την Παιδιατρική, ενώ ήδη έχουν μειωθεί τα κρεβάτια της Ουρολογικής. Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο καταφτάνουν διακομιδές από τα νησιά του νότιου Αιγαίου, καθώς εκεί είτε δεν υπάρχουν καθόλου ΜΕΘ είτε έχουν φρακάρει. Ως «ενίσχυση» εξετάζεται η μετατροπή της Μονάδας Εμφραγμάτων «ανάλογα με τις ανάγκες»...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
«Μαύρο ρεκόρ» σε κρούσματα και διασωληνωμένους

Δύο θλιβερά ρεκόρ κατέγραψαν τα χτεσινά στοιχεία για την πανδημία: Αφενός τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 3.465 και αφετέρου οι διασωληνωμένοι πλέον είναι 630. Ακόμη 56 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 227.247 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), και των θανάτων σε 7.252.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.702 κρούσματα και 394 στη Θεσσαλονίκη, άλλα 130 στην Αχαΐα και 114 στη Λάρισα. 33 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών του επταημέρου (μέσω ΕΚΑΒ) είναι 449 ασθενείς ανά μέρα.

Τη βδομάδα 8 - 14 Μάρτη, το ποσοστό θετικότητας των τεστ ήταν 5,56%.

Για την ίδια περίοδο (8 - 14 Μάρτη), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου (ανά 100.000 κατοίκους) καταγράφεται ως εξής:

Χανιά: +1.000%. Αγιος Νικόλαος: +695%. Ηράκλειο: +683%. Ρέθυμνο: +136%. Αττική: +87%. Θεσσαλονίκη: +74%. Λάρισα: +41%. Πάτρα +3%. Βόλος: -7%. Σημειώνεται ότι ακόμα κι εκεί που κρίνονται οριακές οι μεταβολές (π.χ. Πάτρα και Βόλος) η συγκέντρωση του ιικού φορτίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Κυβέρνηση: περαιτέρω ενίσχυση των ομίλων υγείας και παρακάλια στους ιδιώτες γιατρούς

«Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο απ΄αυτά που είχαμε εξετάσει», παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας «μια από τα ίδια», με απατηλά «μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ». Αντί για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ο Β.Κικίλιας, 8 μέρες μετά το τελευταίο «παρακάλι» στους ιδιώτες γιατρούς, χθες τούς απεύθυνε ακόμη μια έκκληση: Από τους χιλιάδες ιδιώτες «τουλάχιστον 200 γιατροί να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας», διαφορετικά τους προειδοποίησε τάχα «για τη λήψη του μέτρου της επίταξης». Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει την «παραχώρηση» με το αζημίωτο ακόμη 550 ιδιωτικών κλινών από ομίλους. Στις εφημερίες εντάσσεται επίσης το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας «251».

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι σήμερα θα παραδώσει μόλις ...900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τα διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ο υπουργός Υγείας όχι μόνο δεν έδωσε απάντηση, αλλά ισχυρίστηκε ψευδώς ότι «περιστατικά που είναι covid εξυπηρετούνται εντός 24 ωρών». Βέβαια δεν παρέλειψε να ρίξει την ευθύνη στους «πολίτες για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Κατά τη χτεσινή του περιοδεία στη Λάρισα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση για την εξέλιξη της πανδημίας:

«Πριν λίγο καιρό λέγαμε στην κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά. Τώρα δυστυχώς έφτασε αυτό το "αργά". Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι εκτός εντατικής. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες. Εδώ και τώρα πρέπει να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, για να βρεθούν και κλίνες, να βρεθεί και προσωπικό, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ