ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυναμικό όχι στο έγκλημα της χωματερής της Φυλής

Αποκλεισμός χτες της λεωφόρου Φυλής στη συμβολή με τη Θηβών

Από τον χτεσινό αποκλεισμό - διαμαρτυρία
Από τον χτεσινό αποκλεισμό - διαμαρτυρία
Δυναμική απάντηση δόθηκε χτες το απόγευμα ενάντια στο νέο έγκλημα που ετοιμάζεται για το λαό της Αττικής με την επέκταση της υγειονομικής βόμβας της χωματερής της Φυλής. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων της Δυτικής Αττικής εκατοντάδες εργαζομένων έδωσαν μαχητικό «παρών» στον αποκλεισμό της λεωφόρου Φυλής στη συμβολή με τη λεωφόρο Θηβών.

Με συνθήματα «Τα κέρδη τους τσακίζουν το λαό, φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό», «Δυτική Αθήνα, Θριάσιο, Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή», κατήγγειλαν τη διοίκηση Πατούλη (ΝΔ), που στις 24 Φλεβάρη πέρασε σαν τον κλέφτη τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή, η οποία συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ).

Το σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των σκουπιδιών πάνω στα υφιστάμενα «πανωσηκώματα», όπου για την αντιστήριξή τους θα κατασκευαστεί περιμετρικό ανάχωμα, δηλαδή ένα τείχος μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων! Ταυτόχρονα προβλέπεται εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων που σκόπιμα διαρρέεται ότι θα είναι και πάλι στη Δυτική Αττική.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής και του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Φυλής, ο Θοδωρής Χαμαλίδης κατήγγειλε αυτή την κατάσταση που έχει κάνει αβίωτη τη ζωή των εργαζομένων της περιοχής όπως και τις δημοτικές αρχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου που παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων. Σημείωσε ακόμα ότι ο αγώνας ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και να μαζικοποιηθεί για να κλείσει οριστικά η χωματερή στη Φυλή και να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων που τα δίνει όλα στους εργολάβους και στέλνει τα χαράτσια των δήμων στους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου.

Η Γωγώ Κουμουνδούρου, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Πετρούπολης, κατήγγειλε επίσης την πολιτική υποβάθμισης του περιβάλλοντος που έχει τραγικές συνέπειες στη ζωή των λαϊκών οικογενειών και ότι πρέπει με τον μαζικό αγώνα να μπει ένα τέλος στο νέο τερατούργημα που ετοιμάζεται. Τόνισε ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θησαυρίζουν από τα σκουπίδια δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την προστασία της υγείας του λαού.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Ανω Λιοσίων, που συμμετέχει στη Συντονιστική των φορέων, απηύθυνε η Δημοφίλη Χαλκιώτη.

Τα πάνω από 45 σωματεία και φορείς που συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα για:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος.

Η επόμενη κινητοποίηση είναι τη Δευτέρα 22 Μάρτη στις 8.30 το πρωί με αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής και θα ακολουθήσουν και άλλες.

ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκλωβισμός και απελάσεις ξεριζωμένων

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ότι η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, που οδηγεί στον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στις χώρες υποδοχής, παραμένει σε ισχύ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης - Ασύλου, Ν. Μηταράκης, επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η εφαρμογή της πρέπει να συνεχιστεί. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα είναι ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις Γερμανίας - Τουρκίας και πως για την ανανέωση αυτής της συμφωνίας γίνονται σχετικές διαδικασίες στα ευρωενωσιακά fora. Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό, το Βερολίνο και η Αγκυρα διαπραγματεύονται για μια ανανεωμένη εκδοχή του συμφώνου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην κοινή συνάντηση (θα γίνει στις 19-20/3) υπουργών από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Μάλτα, για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τόνισε πως οι πέντε χώρες συμφωνούν στη λεγόμενη αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων (στην ουσία πρόκειται για πολιτικές εμπόδισης της εισόδου των ξεριζωμένων στην ΕΕ), στον κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών (δηλαδή στον διωγμό των ανεπιθύμητων κατατρεγμένων) και στη λεγόμενη αλληλεγγύη των κρατών - μελών της ΕΕ για να μη σηκώνουν το βάρος ανθρώπινων ροών μόνο οι μεσογειακές χώρες. Οι υπουργοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά.

Ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι αναγκαστικές επιστροφές (δηλαδή οι απελάσεις) είναι απαραίτητες. Επίσης, το πήγε λίγο... παρακάτω, λέγοντας πως η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα διέλευσης, όχι μόνο για όσους κατατρεγμένους έρχονται από τη Συρία, αλλά, σχεδόν, για όλους τους ξεριζωμένους, ότι θα υπάρξει σχετική ΚΥΑ για τη ρύθμιση αυτού του θέματος και πως όποιος προέρχεται «από ασφαλή τρίτη χώρα που μπορεί να τύχει διεθνούς προστασίας δεν έχει ρόλο η χώρα μας σε αυτήν τη διαδικασία ασύλου και η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να είναι ασφαλής τρίτη χώρα για πολλές εθνικότητες». Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεν, στην ανάγκη της εξατομικευμένης εξέτασης στις υποβολές αιτήσεων για χορήγηση ασύλου, αλλά η τοποθέτηση αυτή ανοίγει «παράθυρο» για αυστηρότερη εξέταση των σχετικών αιτήσεων, πέρα από τις αντιπροσφυγικές διατάξεις του νέου νόμου για το άσυλο.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε, επιπλέον, πως τα έργα για τον «φράχτη» ανάσχεσης των κατατρεγμένων στον Εβρο έχουν προχωρήσει σημαντικά, ενώ θα γίνουν και άλλες προσλήψεις συνοριοφυλάκων λόγω της λειτουργίας νέων προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου. Οσον αφορά τα κλειστά ΚΥΤ σε Σάμο, Λέρο και Κω, έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση χρηματοδότησης, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι. Ειπώθηκε δε ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα λειτουργήσει το κλειστό ΚΥΤ της Σάμου και μετά της Λέρου και της Κω. Οσον αφορά αυτά της Χίου και της Λέσβου, δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σχετική σύμβαση για να γίνει ο διαγωνισμός.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αυτοκινητοπομπή ενάντια στην απολιγνιτοποίηση

Αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας ενάντια στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης πραγματοποίησε το Σάββατο 13 Μάρτη το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτ. Μακεδονίας.

Η προσυγκέντρωση ξεκίνησε από την Πτολεμαΐδα, με δεκάδες αυτοκίνητα που ενώθηκαν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο σημείο εκκίνησης στα Κοίλα, ενώ στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης, με τελικό προορισμό την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στην Περιφέρεια, αντιπροσωπεία παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις συσκέψεις του Συντονιστικού, που γνωστοποιούσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση.

«Καμία δίκαιη μετάβαση δεν υπάρχει για τους χιλιάδες ανέργους της περιοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συντονιστικού: «Κανένα χωροταξικό σχέδιο δεν θα βάλει τάξη στις "άναρχες" επενδύσεις, αντίθετα θα τις προωθήσει πιο γρήγορα με φοροελαφρύνσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που θα εξασφαλίζουν την εκμετάλλευση των εργατών. Αντιπαλεύουμε τα σχέδια που βάζουν σε κίνδυνο την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας καθώς και το μέλλον των εργαζομένων και του λαού της περιοχής».

Το Συντονιστικό καλεί ακόμα περισσότερα σωματεία και φορείς να συμμετέχουν στον αγώνα για Ενέργεια που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, για να έχουμε ρεύμα φθηνό για τον λαό. Να μην κλείσουν οι μονάδες και τα ορυχεία, αλλά να πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική αναβάθμισή τους. Να μην παραδοθούν οι ορεινοί όγκοι και οι χρήσιμες εκτάσεις για τους αγρότες/κτηνοτρόφους σε μονοπωλιακούς ομίλους για τη δημιουργία ΑΠΕ και εργοστασίων καύσης απορριμμάτων.

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 11 Απρίλη, όπου οργανώνουν πεζοπόρα ανάβαση στο Βέρμιο ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων από επιχειρηματικούς ομίλους.

Μηχανοκίνητες πορείες αύριο σε Πέραμα και Κερατσίνι

Οι φορείς και τα σωματεία του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επέκταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών στο Σχιστό, που προωθούν η Περιφέρεια και η κυβέρνηση.

Αύριο Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. διοργανώνουν μηχανοκίνητες πορείες που θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα από Πέραμα και Κερατσίνι, περνώντας μέσα από τις γειτονιές των συγκεκριμένων δήμων, και θα καταλήξουν από κοινού στον ΣΜΑ του Σχιστού.

Ερευνα για τον τροχονόμο στη Βουλή

Εκτός Τροχαίας τέθηκε ο τροχονόμος που ήταν μπροστά στη Βουλή το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, όταν ο αστυνομικός - οδηγός του αυτοκινήτου ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη έστριψε αριστερά από τη Βασιλίσσης Σοφίας και χτύπησε 23χρονο οδηγό μοτοσικλέτας που είχε τραγικό τέλος. Σε βάρος του διατάχθηκε ΕΔΕ, για τη στάση του απέναντι σε διανομέα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του τροχαίου και σταμάτησε για να πει στους αστυνομικούς τι είχε γίνει και ότι ο νέος έφυγε κανονικά από πράσινο φανάρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ