ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να δυναμώσει η διεκδίκηση και να μη συμβιβαστεί ο λαός με το «ελάχιστο»

Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

Να μη συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι και ο λαός στη λογική του «ελάχιστου» και να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους στην υγεία, στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής τους! Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, κατά την επίσκεψή του χτες στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία του λαού από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και της στήριξης των διεκδικήσεων των υγειονομικών, ο Γιώργος Μαρίνος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας, Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη, και με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοίας.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων αναδείχτηκαν, για μία ακόμη φορά, οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που έναν χρόνο τώρα επιχειρεί με «μπαλώματα» και στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Αμεση ανάγκη για μόνιμο προσωπικό

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία έγινε σε θερμό κλίμα, ενδεικτικό των δεσμών που έχει αναπτύξει το ΚΚΕ με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου όλο αυτό το διάστημα επισημάνθηκε ακόμη μία φορά ότι το νοσοκομείο Χαλκίδας μεταφέρθηκε εν μέσω πανδημίας, σε νέο κτίριο, με τριπλάσια έκταση και πολύ περισσότερες λειτουργικές ανάγκες, χωρίς τροποποίηση του Οργανογράμματος και με το ίδιο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι και από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου τονίστηκε η ανάγκη μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού και επιπλέον προσλήψεων καθώς όταν θα λήξουν οι συμβάσεις τους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επίσης, από την πλευρά των εργαζομένων επισημάνθηκε ότι το Νοσοκομείο Χαλκίδας τείνει να μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου και τονίστηκε η προσπάθεια που έγινε από το υπουργείο Υγείας την προηγούμενη βδομάδα να αδειάσουν κλινικές, προκειμένου να μεταφερθούν ασθενείς με κορονοϊό από την Αθήνα, κάτι το οποίο αποφεύχθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν. Παράλληλα, τονίστηκε ότι υπάρχουν ζητήματα με την πρόληψη αποφυγής της διασποράς καθώς οι κλινικές για κορονοϊό βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την Γυναικολογική - Μαιευτική, την Παιδιατρική Κλινική και τα χειρουργεία, ενώ επίσης επισημάνθηκε ότι δεν γίνονται τακτικά τεστ σε όλο το προσωπικό.

Να μη συμβιβαστούμε με τη λογική του «ελάχιστου»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος, τόνισε αρχικά ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους και αναδεικνύοντας τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τα αίτια που διαμορφώνουν αυτήν την κατάσταση. Μίλησε για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Και τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να καταρρίψει το αφήγημα περί συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, προσδιορίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας κινείται στη λογική του κέρδους και όχι της διασφάλισης της υγείας του λαού καθώς και ότι η λογική της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας με επιχειρηματικά χαρακτηριστικά οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.

Τόνισε, επίσης, ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των υγειονομικών και να παλεύει για την προστασία της υγείας του λαού, θέτοντας ως βασικούς άξονες την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τις άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίησης του επικουρικού, την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν θα πρέπει να συμβιβαστούν στη λογική του «ελάχιστου» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και αποδέχονται οι αστικές δυνάμεις και κόμματα, αλλά θα πρέπει να δυναμώσει τη διεκδίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Τόνισε, επίσης, ότι η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει «σαπίσει» και θα γίνεται συνεχώς όλο και πιο βάναυσο για τους εργαζόμενους και τον λαό. Στο πλαίσιο αυτό, προσδιόρισε, είναι ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για έναν άλλο δρόμο οργάνωσης της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό.

Ερώτηση στη Βουλή για το Νοσοκομείο Θήβας

Την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Θήβας, σε μια περιοχή με εκατοντάδες μεγάλους χώρους εργασίας, μεταφέρουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας παράλληλα ότι ένα χρόνο μετά την πανδημία στη Βοιωτία δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.

Οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι στο Νοσοκομείο Θήβας υπάρχει υποδομή για ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων κλινών ΜΕΘ, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να λειτουργήσουν, επειδή δεν υπάρχει ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δεν υπηρετεί κανένας εντατικολόγος, πνευμονολόγος και λοιμωξιολόγος. Τονίζουν επίσης ότι το προηγούμενο διάστημα αποχώρησαν από το Νοσοκομείο Θήβας οι δύο από τους τέσσερις αναισθησιολόγους, ειδικότητα αναγκαία για τη διασωλήνωση ασθενών και σημειώνουν ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Με βάση την κατάσταση αυτή, οι δύο βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων ειδικών ιατρών, να γίνει προμήθεια του προβλεπόμενου εξοπλισμού για τη διασωλήνωση και την παρακολούθηση των ασθενών μέχρι την ανεύρεση ΜΕΘ, καθώς και για την έγγραφη ενημέρωση των γιατρών για την ακριβή διαδικασία με την οποία θα γίνεται η διεκπεραίωση των περιστατικών με σοβαρή νόσηση για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί υφιστάμενη κατάσταση.

Σήμερα η κινητοποίηση στην Πάτρα

Νέα συγκέντρωση στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια οργανώνει σήμερα, στις 12 μ., το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους συλλόγους και φορείς που υπογράφουν την επείγουσα ανοιχτή επιστολή, με την οποία απαιτούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς διεκδικούν: Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού Θεραπευτηρίου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων χωρίς καμία αποζημίωση και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού. Αμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό στα τρία νοσοκομεία της πόλης μας. Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής με βάση και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κινητοποίηση για την ΠΦΥ στη Σάμο

Κινητοποίηση τη Δευτέρα 22/3 στο Κέντρο Υγείας Σάμου οργανώνουν Σωματεία και Σύλλογοι Γυναικών του νησιού. Οπως καταγγέλλουν, από το Κέντρο Υγείας λείπουν σχεδόν όλες οι ειδικότητες γιατρών, οι απαραίτητοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, το προσωπικό καθαριότητας και το διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο. Διεκδικούν πλήρη στελέχωσή του «με γεωγραφικό, πληθυσμιακό, επιδημιολογικό κριτήριο», λειτουργία σε 24ωρη βάση και σύνδεση με το Νοσοκομείο Σάμου και το ΕΚΑΒ.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παρέμβαση για μέτρα προστασίας και προσλήψεις στα ΕΛΠΕ

Συνεχίζονται οι συρροές κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει σήμερα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας προβάλλοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, να σταματήσουν τα 12ωρα και η εντατικοποίηση, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για την πλήρωση των κενών θέσεων.

Σημειώνεται ότι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν εντοπιστεί, τις τελευταίες μέρες, 16 κρούσματα (!) μόνο σε ένα τμήμα αλλά και μεμονωμένα σε άλλα τμήματα, ακόμα και σε εργαζόμενους που έχουν ασθενήσει ενώ βρίσκονται σε προγραμματισμένο ρεπό. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι χώροι δουλειάς είναι εστίες μετάδοσης λόγω της ανεπάρκειας ή και της έλλειψης μέτρων. Την ίδια ώρα η εργοδοσία εφαρμόζοντας, εδώ και καιρό, 12ωρες βάρδιες, προκειμένου να καλύψει κενές οργανικές θέσεις, με τα κενά να μεγαλώνουν λόγω κορονοϊού, δημιουργεί συνθήκες εξάντλησης των εργαζομένων, ενώ προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για τη διασπορά στους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μάρτη εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ είχαν κατέβει σε απεργία, με απόφαση του επιχειρησιακού Σωματείου με αίτημα αιχμής τις προσλήψεις. Η εργοδοσία ζήτησε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, όμως το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή της εργοδοσίας στα δικαστήρια υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του καλέσματος του κλαδικού Σωματείου για μαζική συσπείρωση στις γραμμές του και συμμετοχής στις αγωνιστικές δράσεις, ως απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων.

Το κλαδικό Σωματείο διαμηνύει ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την αγωνιστική του παρέμβαση.

Αναστολή λειτουργίας σε συσκευαστήριο στον Αυλώνα

Στην αναστολή λειτουργίας εταιρείας συσκευασιών στη Βιομηχανική Περιοχή Αυλώνα (θέση Ντράσεζα) μέχρι το πρωί της Δευτέρας 22/3, μετά τον εντοπισμό αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, προχώρησε χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε «λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου» που διαπιστώθηκε «κατόπιν διενέργειας επιτόπιου ελέγχου».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα να μπουν και αυτοί στη μάχη...

Αύριο, Σάββατο 20 Μάρτη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ιδιωτική Υγεία συνδιοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα να μπουν κι αυτοί στη μάχη...».

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα. Αιτήσεις συμμετοχής στο email: idiotikiygia@gmail.com



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ