ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Φουντώνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Ουάσιγκτον, μετά τους χαρακτηρισμούς και τις απειλές Μπάιντεν κατά του Ρώσου Προέδρου

Ο «Nord Stream 2» αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά πεδία κλιμάκωσης της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας και της σύνδεσής της με τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού με την ΕΕ
Ο «Nord Stream 2» αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά πεδία κλιμάκωσης της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας και της σύνδεσής της με τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού με την ΕΕ
Χαρακτηριστικό της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως και της αλληλεπίδρασης των διαφόρων πλευρών τους, είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα με το ανέβασμα των τόνων στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας τις προηγούμενες μέρες (βλ. σελ. 46), κλιμακώθηκε μέσα στην περασμένη βδομάδα και η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, μέσα από σχετικές εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, χαρακτηρισμούς και απειλές του Αμερικανού Προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογό του, καθώς και την ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή από την Ουάσιγκτον πίσω στη Μόσχα.

Παρά τις κινήσεις διαπραγματεύσεων και συμβιβασμού σε σημαντικούς τομείς, όπως η συμφωνία για 5ετή παράταση της Συνθήκης «New START» για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων, τα μέτωπα στα οποία συγκρούονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων ΗΠΑ και Ρωσίας είναι πολλά και διάφορα, εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή, στην οποία παρεμβαίνουν και οι δύο πιο έντονα, στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, στην Κεντρική και Ανατολική Ασία, αλλά και στη Λατινική Αμερική, ενώ η κόντρα τους διαπλέκεται άμεσα με τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού που αναπτύσσουν με την ΕΕ, όπως και τη διαπάλη ΗΠΑ - Κίνας.

Εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών, απειλές και «πόλεμος» δηλώσεων

Αφορμή για την πυροδότηση της νέας έντασης στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσε στην αρχή της βδομάδας η δημοσιοποίηση έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, η οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για κυβερνοεπιθέσεις και άλλες παρεμβάσεις από τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ και κατά της υποψηφιότητας Μπάιντεν. Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Ρωσίας, σε συνέντευξη στον Τζορτζ Στεφανόπουλο στο ΑΒC, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν θεωρεί «δολοφόνο» τον Ρώσο ομόλογό του. Απείλησε μάλιστα τον Βλ. Πούτιν με νέες κυρώσεις, λέγοντας: «Θα πληρώσει το κόστος. Θα το δείτε σύντομα!».

Μία μέρα μετά, τον χαρακτηρισμό του Πούτιν ως «δολοφόνου» - και ενώ ήδη είχαν μεσολαβήσει οι έντονες ρωσικές αντιδράσεις - υπερασπίστηκε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, κάνοντας λόγο για «σαφή απάντηση σε μια σαφή ερώτηση», ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν ο επίμαχος χαρακτηρισμός ήταν μεταφορά ή κυριολεκτική αναφορά.

Από τη ρωσική πλευρά, η στάση αυτή επέφερε την ανάκληση του Ρώσου πρέσβη Ανατόλι Αντόνοφ από την Ουάσιγκτον στη Μόσχα για διαβουλεύσεις. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξήγησε ότι η πρωτοφανής αυτή απόφαση ελήφθη για «να αποφευχθεί μια μη αναστρέψιμη φθορά» στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να βρεθούν τρόποι βελτίωσής τους.

Ο δε Πρόεδρος Πούτιν, συνεχίζοντας τον «πόλεμο» δηλώσεων των δύο πλευρών, εμφανίστηκε να τοποθετείται πιο «ψύχραιμα», ευχόμενος στον Μπάιντεν «καλή υγεία» και καλώντας τον σε δημόσιες συνομιλίες, επειδή «θα ήταν ενδιαφέρον για τους λαούς της Ρωσίας και των ΗΠΑ και για πολλές άλλες χώρες». Πιο «καυστικός» στην αντίδρασή του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, νυν αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παραφράζοντας τον Φρόιντ, σχολίασε ότι «τίποτα στη ζωή δεν είναι πιο ακριβό από την ασθένεια και την ηλιθιότητα».

Νέα παρέμβαση ενάντια στον ρωσο-γερμανικό αγωγό «Nord Stream 2»

Την ίδια ώρα, εξάλλου, την κλιμάκωση της κόντρας με τη Ρωσία, αλλά και τη σύνδεσή της με τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ με ΕΕ - Γερμανία, αποτύπωσε η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ ενάντια στον ρωσο-γερμανικό αγωγό «Nord Stream 2» για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, με παράκαμψη της Ουκρανίας και υποβάθμιση των σχεδίων των ΗΠΑ για προώθηση του δικού τους LNG...

Σε αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι «όπως πολλές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει, αυτός ο αγωγός είναι ένα ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο για τη διαίρεση της Ευρώπης και την εξασθένιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας». Υπενθυμίζοντας πως οι σχετικές κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του «Nord Stream 2» έχουν διακομματική στήριξη και θα εφαρμοστούν, προειδοποίησε όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο κατασκευής του αγωγού να το εγκαταλείψουν άμεσα...


Δ. Ορφ.

ΙΣΡΑΗΛ
Βουλευτικές εκλογές την Τρίτη

Στις κάλπες καλούνται ξανά μετά από ένα χρόνο οι Ισραηλινοί, για να εκλέξουν τη νέα 120μελή Βουλή (Κνέσετ), σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ενώ η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «διαρρέει» σχέδια για «επανεκκίνηση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαπραγμάτευση.

Από τα 39 κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της Τρίτης, στη Βουλή θα εκπροσωπηθούν μόνο όσα περάσουν το πλαφόν του 3,25%.

Το δεξιό Λικούντ του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Μεταξύ άλλων, αξιοποιεί την επιτυχή εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και σε ένα βαθμό τις συμφωνίες για την εξομάλυνση σχέσεων με μοναρχίες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αλλά και με Σουδάν και Μαρόκο. Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου προσφάτως άρχισε ένα πολιτικό «φλερτ» και με τους ακροδεξιούς υπερορθόδοξους της «Θρησκευτικής Σιωνιστικής Συμμαχίας» του Μπεν Γκβιρ, που στο παρελθόν είχε επικροτήσει την απέλαση των Αράβων από το Ισραήλ.

Παράλληλα, φαίνεται πως έχει υποστήριξη από το «Ενωμένο Αραβικό ψηφοδέλτιο» του Μανσούρ Αμπάς που αποχώρησε στα τέλη του Γενάρη από το «Κοινό ψηφοδέλτιο» του Αϊμαν Αοντε, που ηγείται του συνασπισμού διαφόρων συμμαχιών μεταξύ των οποίων του αραβοεβραϊκού Χαντάς - Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα.

Ο Μανσούρ Αμπάς έχει εκφράσει ανοικτά επιθυμία συνεργασίας με τον Νετανιάχου, προβάλλοντας ως αφορμή το θέμα της στέγασης και της επιβολής έννομης τάξης σε περιοχές Αράβων του Ισραήλ με έξαρση εγκληματικότητας.

Παρ' όλα αυτά, ο Νετανιάχου δεν έχει δεδομένη τη συστράτευση δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων υπερορθόδοξων Εβραίων που χρειάζεται ώστε να μαζέψει τις τουλάχιστον 61 έδρες που απαιτούνται για βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Γκιντόν Σάαρ, πρώην στέλεχος του Λικούντ που αποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβρη φτιάχνοντας τη «Νέα Ελπίδα», θεωρείται ένας από τους βασικούς αντιπάλους του σε αυτό το τμήμα του αστικού πολιτικού σκηνικού. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παίρνει ποσοστά για περίπου 11 βουλευτές.

Από τα κεντροαριστερά κόμματα ξεχωρίζουν οι σοσιαλδημοκράτες Εργατικοί, μετά και την εκλογή της δημοσιογράφου Μεράβ Μιχαέλι στο τιμόνι του κόμματος τον περασμένο Γενάρη, το κεντροαριστερό Μέρετζ και το «κεντρώο» Γες Ατίντ του πρώην δημοσιογράφου Γιαίρ Λαπίντ που προσπαθεί να ηγηθεί του αντι-Νετανιάχου μπλοκ...

Το «Κοινό ψηφοδέλτιο» του Αϊμαν Αοντε που στις περσινές εκλογές είχε αναδείξει 15 βουλευτές, φέτος έχει υποστεί πλήγμα από την αποχώρηση του Μανσούρ Αμπάς, αλλά και την πιθανή μείωση της συμμετοχής των Αράβων ψηφοφόρων του Ισραήλ (που είναι το 20% του πληθυσμού).

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες συλλήψεις στελεχών του HDP

Δεκάδες στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) συνελήφθησαν την Παρασκευή με την κατηγορία ότι έχουν σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες και την «τρομοκρατία». Την ίδια ώρα, το HDP - το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας - κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου μετά την προσφυγή Τούρκου εισαγγελέα στο Συνταγματικό Δικαστήριο την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι «τα μέλη του, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, απειλούν να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους» και ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ HDP και PKK (του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» σε Τουρκία, ΕΕ, ΗΠΑ).

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 36 στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις, σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του, με φυλάκιση στελεχών, άρση ασυλίας βουλευτών κ.λπ. Ο εισαγγελέας ζητεί επίσης να απαγορευθεί σε 687 μέλη του HDP να συμμετέχουν στην πολιτική για 5 χρόνια, εμποδίζοντάς τα έτσι να συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη δημιουργία νέου κόμματος σε περίπτωση απαγόρευσης του HDP.

Πρόκειται για μια ακόμη κλιμάκωση του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής στην Τουρκία, με βασικό αποδέκτη το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενώ και οι πολιτικές διώξεις κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν εντείνονται όσο εξελίσσονται διεργασίες στην εσωτερική πολιτική «σκηνή», με παρέμβαση και ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το ΚΚ Τουρκίας κατήγγειλε τις κατασκευασμένες κατηγορίες που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν «επινοώντας ένα "έγκλημα" που δεν είναι έγκλημα».

Τη «βιομηχανία» πολιτικών διώξεων και την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος από την κυβέρνηση Ερντογάν καταδικάζει το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νεκρός 45χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα στο κεφάλι τον 45χρονο Παλαιστίνιο Ατίφ Γιουσέφ Χαϊνασίχ κοντά στο χωριό Μπέιτ Ντατζάν (βρίσκεται 12 χλμ. ανατολικά της Νάμπλους στη Δυτική Οχθη) στη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης με αφορμή σχέδια επέκτασης παρακείμενων εβραϊκών εποικισμών. Ο 45χρονος μεταφέρθηκε άμεσα σε τοπικό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ