ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγώνας για να σταματήσει το έγκλημα στη Φυλή

Δυναμική συγκέντρωση - αποκλεισμός στην πύλη της χωματερής χτες το πρωί

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τα εργατικά συνδικάτα και οι φορείς του λαϊκού κινήματος ενάντια στο νέο έγκλημα που ετοιμάζεται στη χωματερή της Φυλής. Χτες το πρωί απέκλεισαν για 1 ώρα την είσοδο της χωματερής βροντοφωνάζοντας «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με το σκουπιδαριό» και «Εδώ και τώρα ξεσηκωμός, εμπόδιο στο έγκλημα είναι ο λαός» ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής σωματείων και φορέων, που έχει συγκροτηθεί από περισσότερους από 45 φορείς.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απόφαση της περιφερειακής αρχής Αττικής (ΝΔ), η οποία ολοκληρώνει το έγκλημα της περιφερειακής αρχής Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), να προχωρήσει στη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή και την κατασκευή περιμετρικού αναχώματος μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων καθώς και την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων που - όπως σκόπιμα διαρρέει - θα είναι και πάλι στη Δυτική Αττική.

«Πρόκειται για έγκλημα διαρκείας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον!», τόνισαν και απαίτησαν να φύγει η χωματερή από Λιόσια και Φυλή. Ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Φυλής και μέλος της Συντονιστικής, στην ομιλία του τόνισε ότι δεν πάει άλλο, ότι «οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής, όλου του Λεκανοπεδίου, δεν έχουν δύο ζωές για να δώσουν τη μία».

Σημείωσε ότι το έγκλημα «είναι καθαρά ταξική επιλογή και εφαρμογή κατά γράμμα των όσων προστάζουν τα μεγάλα αφεντικά, το κεφάλαιο, και προωθούν οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές». Πρόσθεσε δείχνοντας τους λόφους μπροστά στην είσοδο της χωματερής ότι «ενώ είχαν αποκατασταθεί και πάλι σκάβονται για να δεχτούν σκουπίδια κατ' εντολή των εργολάβων, ετοιμάζεται παράλληλα στο βάθος προς την Αττική Οδό το νέο "μικρό Σινικό τείχος" μήκους 1,5 χλμ. και ύψους πάνω από 20 μέτρα για να βάλουν εκατομμύρια κυβικά σκουπιδιών, και κατά τ' άλλα μας λένε ότι το 2025 η χωματερή κλείνει!!!».

Ταυτόχρονα ο ομιλητής χαιρέτισε τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις των φορέων Περάματος και Κερατσινίου ενάντια στην άλλη υγειονομική βόμβα, τη χωματερή του Σχιστού, και κατέληξε ότι παρά τις δυσκολίες ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα μαζικοποιηθεί.

Ο αγώνας για να κλείσει η Φυλή θα κλιμακωθεί

Από τη Συντονιστική Επιτροπή η Δημοφίλη Χαλκιώτη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ανω Λιοσίων, τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να σταματήσουμε το έγκλημα» και ότι «δεν θα συνηθίσουμε να ζούμε με το σκουπιδαριό». Υπογράμμισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τονίζοντας τα βασικά αιτήματα που έχει καταλήξει η Συντονιστική:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και από το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε το δίκαιο του αγώνα, «που θα είναι μακρύς, χρειάζεται να έχει αντοχή, μαζικότητα, αποφασιστικότητα για να τους χαλάσουμε τα σχέδια».

Τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού έχουν κανονιστεί για:

  • Τη Δευτέρα 29 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ. στο πάρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας μεγάλη αυτοκινητοπομπή: Πετρούπολη - Καματερό - Ανω Λιόσια - Ασπρόπυργος.
  • Τη Δευτέρα 5 Απρίλη στις 5.30 μ.μ. συμβολικός αποκλεισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Ετοιμότητα για ολοήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, διά του προέδρου του, Σπύρου Κωνσταντά, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, που είχε προκηρύξει στάση εργασίας, οι πρόεδροι από τα Σωματεία Εργαζομένων των Δήμων Φυλής, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Περάματος, Καισαριανής, Σύλλογοι Γυναικών, Σωματεία συνταξιούχων και άλλοι φορείς.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Επίσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γρ. Τιμπλαλέξης, Στ. Μπενετάτος, Ν. Χρονοπούλου και Στ. Βαλαβάνη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Φυλής Ν. Ζαπάντης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού Θ. Σκολαρίκος, Β. Ζάχαρη, Μ. Καραβίδας, Ασπροπύργου Αλ. Τσοκάνης.

Ακόμα συμμετείχε ο Ν. Σακούτης, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης.

Τοξικό νέφος από φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Σχηματάρι

Παρανάλωμα του πυρός έγινε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Σχηματάρι Βοιωτίας, με τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα για πάνω από 12 ώρες, σκεπάζοντας την περιοχή με επικίνδυνο τοξικό νέφος και προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους, αλλά και προβληματισμό για τα μέτρα και τους σχεδιασμούς πρόληψης και προστασίας από βιομηχανικά ατυχήματα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το απόγευμα της Κυριακής, καίγοντας υλικά προς ανακύκλωση, όπως πλαστικό, χαρτιά, ελαστικά, ξύλο, βιοαπόβλητα υλικά κ.λπ. Στην κατάσβεση επιχείρησαν 32 συνολικά πυροσβέστες με 12 οχήματα από τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, μηχανήματα έργων και υδροφόρες δήμων της περιοχής και των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας Βοιωτίας και Εύβοιας, καταφέρνοντας να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Στο σημείο πάντως παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για το φόβο αναζωπύρωσης, καθώς η φωτιά συνέχισε να σιγοκαίει.

Από τις φλόγες υπέστη εγκαύματα στα χέρια ένας εκ των ιδιοκτητών του εργοστασίου, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών, χωρίς ωστόσο η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία, ενώ ελαφρείς τραυματισμούς υπέστησαν δύο ακόμα άτομα.

Στο σημείο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τανάγρας με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Γιαλούρη, ο οποίος σε παρέμβασή του προς τον δήμαρχο Τανάγρας ζήτησε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού της περιοχής.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ξεσπάσει πάνω από 15 πυρκαγιές σε εργοστάσια και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, κάτι που δεν είναι άσχετο και με τους ανταγωνισμούς επιχειρηματικών συμφερόντων σε διεθνές επίπεδο γύρω από το εμπόριο ανακυκλώσιμων υλικών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΞΑΝΘΗΣ
Οχι στην εγκατάσταση αιολικών στον Λειβαδίτη

Τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα των αιολικών πάρκων στα βουνά της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επιστολή της προς τον δήμαρχο Ξάνθης, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης στηρίζει τις αντιδράσεις 17 συλλόγων και μαζικών φορέων της πόλης ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στον Λειβαδίτη, τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων και περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000. «Τώρα, πριν καν εγκριθεί η αίτηση, πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης σύσσωμο να κάνει ξεκάθαρη τη βούλησή του πως δεν θα επιτρέψει αυτό το έγκλημα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Τον περασμένο Γενάρη, θυγατρική μεγάλης εταιρείας εγκατάστασης ανεμογεννητριών κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW, με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) της Ξάνθης. Λίγο αργότερα, τον Φλεβάρη, η ίδια εταιρεία κατέθεσε μέσω των θυγατρικών της δύο επιπλέον αιτήσεις για τοποθέτηση άλλων 16 μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων, στην περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης. Οι αιτήσεις αφορούν δύο αιολικούς σταθμούς, ισχύος 60 MW και 36 MW αντίστοιχα, που θα αναπτυχθούν στο οροπέδιο γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη, από το Ερμάριο μέχρι τον Καπετάν Θεολόγο.

Οπως αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», «πρόκειται για παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Στον βωμό του κέρδους θυσιάζεται το περιβάλλον, ενώ η αλλοίωση της οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης αντιτίθεται στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα, στην Ενέργεια - πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό, και τονίζει πως «η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ