ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για το χτύπημα των διαδηλώσεων

Από τη μαζική διαδήλωση της Κυριακής στο Μπρίστολ
Από τη μαζική διαδήλωση της Κυριακής στο Μπρίστολ
Κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις της Βρετανίας, με πιο πρόσφατη τη μαζική διαδήλωση την Κυριακή στο Μπρίστολ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, πραγματοποιούνται εδώ και μέρες ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο για την ενίσχυση της καταστολής και το χτύπημα των διαδηλώσεων.

Οπως γίνεται αυτήν την περίοδο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τις συνθήκες της πανδημίας για να επιβάλει νέα μόνιμα μέτρα κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον επιδιώκει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας στην παρακολούθηση, τον περιορισμό και έλεγχο των λαϊκών διαμαρτυριών, αλλά και την «αναβάθμιση» πλημμελημάτων που αφορούν τη μη συμμόρφωση ως προς τις οδηγίες της αστυνομίας σε εγκλήματα. Προβλέπει επίσης επιβολή υψηλών προστίμων, έως 2.500 στερλινών, και έως 10 χρόνια φυλάκιση σε περιπτώσεις καταλήψεων δρόμων και δημόσιων χώρων ή βανδαλισμού μνημείων (π.χ. Αγγλων δουλεμπόρων, όπως είχε γίνει πέρυσι).

Σχεδιάζεται να αποκτήσει η αστυνομία τη δυνατότητα να επιβάλλει ώρες έναρξης και λήξης μίας κινητοποίησης, να επιβάλλει έως και όρια θορύβου (!) που παράγεται από τη δραστηριότητα όσων συμμετέχουν σε μία πορεία, να θεσπίζει περαιτέρω όρια και απαγορεύσεις ακόμα και σε διαμαρτυρία που κάνει μόλις ένας άνθρωπος...

Μετά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ κ.α., την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Μπρίστολ, με συνθήματα και πλακάτ ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο, στην προσπάθεια φίμωσης του λαού και των κινητοποιήσεών του, στην ένταση της καταστολής, που εκφράστηκε πρόσφατα και με τη βίαιη διάλυση μιας αγρυπνίας στη μνήμη της Σάρα Εβεραρντ, η οποία απήχθη και δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό ενώ επέστρεφε σπίτι της με τα πόδια.

Κατά τη γνωστή... «διεθνή πρακτική», βέβαια, η κυβέρνηση αξιοποίησε τα επεισόδια που προκάλεσαν μεμονωμένες ομάδες μετά τη μαζική διαδήλωση στο Μπρίστολ, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» της καταστολής και του νομοσχεδίου. Μετά το πολύωρο σκηνικό πετροπολέμου και συγκρούσεων που στήθηκε με την αστυνομία, ανακοινώθηκαν ο τραυματισμός 20 αστυνομικών, 7 συλλήψεις και καμένα περιπολικά... Αξιοποιώντας τα παραπάνω, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ανέφερε ότι «δεν θα γίνουν ανεκτά επεισόδια και ταραχές»...

Ενταση της καταστολής και σε Ισπανία - Δανία

Κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό πραγματοποιήθηκαν και στην Ισπανία, όπου το Σάββατο το βράδυ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πόλεις, κυρίως σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, απαιτώντας την απελευθέρωση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ. Ο Χασέλ καταδικάστηκε σε 9μηνη φυλάκιση και έχει φυλακιστεί από τα μέσα του Φλεβάρη, εξαιτίας αναρτήσεών του στο «Twitter», στις οποίες καταφερόταν εναντίον της μοναρχίας και των δυνάμεων καταστολής. Κατηγορείται για «εξύμνηση της τρομοκρατίας», διότι χαρακτήρισε τον μονάρχη Χουάν Κάρλος Α' «μαφιόζο», υποστήριξε άτομα που ενέχονταν σε επιθέσεις και κατηγόρησε την αστυνομία για δολοφονίες και βασανισμούς μεταναστών και διαδηλωτών.

Στο μεταξύ, ένα νέο περιστατικό δίωξης με βαριές κατηγορίες για διαδικτυακή ανάρτηση έγινε γνωστό στη Δανία. Το περιστατικό και οι εξουθενωτικές ποινές που απειλείται να επιβληθούν, ανεξάρτητα από το πολιτικό περιεχόμενο της επίμαχης ανάρτησης, επιβεβαιώνουν τη διαρκή ενίσχυση του οπλοστασίου της καταστολής. Συγκεκριμένα, μια 29χρονη δασκάλα, η Βίβιαν Ανίτα Αλεξάνδρου, συνελήφθη, κατασχέθηκαν ο υπολογιστής και το τηλέφωνό της, και αντιμετωπίζει ποινή έως και 16 χρόνια φυλάκισης επειδή «μοιράστηκε» στο Facebook βίντεο με διαδηλωτές που στις 9 Γενάρη έκαψαν φωτογραφία της πρωθυπουργού, Μέτε Φρέντρικσεν, όπου είχαν γράψει «πρέπει να πεθάνει». Τα συγκεκριμένα άτομα διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 113 του Ποινικού Κώδικα, που στοχοποιεί όσους «παραβιάζουν την ασφάλεια ή την ελευθερία λειτουργίας της Βουλής ή καταφεύγουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που αποσκοπεί στην επιβολή οποιασδήποτε απόφασης με τη χρήση βίας ή με την απειλή να το πράξουν». Η 29χρονη κοινοποίησε τη φωτογραφία στην ομάδα «Stop Section 113», της οποίας τα μέλη διαμαρτύρονται για την εφαρμογή του άρθρου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ
Διαφημίζει τα «κλειστά σύνορα» και τις απελάσεις ολόκληρων οικογενειών

Το μήνυμα ότι «τα σύνορα είναι κλειστά» επαναλαμβάνουν διαρκώς στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, την ώρα που πολλές χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Στο θέμα είχε αναφερθεί την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη στο ABC και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που απευθυνόμενος στους μετανάστες τόνισε: «Το λέω καθαρά: Μην έρχεστε!».

Ο νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, κουβανικής καταγωγής, έκανε μαραθώνιο εμφανίσεων σε μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα όλο το Σαββατοκύριακο, επαναλαμβάνοντας το εν λόγω μήνυμα της κυβέρνησης. Καμάρωνε μάλιστα επειδή μεταξύ αυτών που απελαύνονται είναι και ολόκληρες οικογένειες. Επιπλέον, δεν διέψευσε τον αριθμό των 5.200 παιδιών που κρατούνται σήμερα σε κέντρα προορισμένα για ενηλίκους στα σύνορα.

Στο φόνο της όξυνσης των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ, η υπόθεση δίνει αφορμή για κλιμάκωση της κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους, που κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι ενθάρρυναν τις νέες ροές μεταναστών στα σύνορα. Κριτική έκαναν και στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, επειδή αρχικά είχε καλέσει τους μετανάστες να μην προσεγγίσουν τις ΗΠΑ «προς το παρόν», προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τον χρόνο να «ανοικοδομήσει» το σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης που «κατεδάφισε» ο προηγούμενος Πρόεδρος. Την κατάσταση αξιοποίησε και ο Ντ. Τραμπ, που δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μέσα σε μόλις μερικές βδομάδες «μεταμόρφωσε έναν εθνικό θρίαμβο σε μια εθνική καταστροφή».

Σχέδια Τραμπ για νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, που έχει μεταφερθεί εδώ και καιρό και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πήρε νέα τροπή την Κυριακή, με τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι ο Τραμπ, που έχει αποκλειστεί από το Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά τα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο, σχεδιάζει να ξεκινήσει δική του διαδικτυακή πλατφόρμα σε δυο - τρεις μήνες.

Ο Τζ. Μίλερ, ένας από τους συμβούλους του Τραμπ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News» είπε ότι ο τέως Πρόεδρος θα ξαναμπεί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με μια νέα, δική του πλατφόρμα, που «θα επαναπροσδιορίσει τελείως το παιχνίδι», αποφεύγοντας άλλες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα το Twitter ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να γίνει μια «δημόσια διαβούλευση» για το πώς και πότε θα πρέπει να αποκλείει από τις υπηρεσίες του ηγέτες χωρών, ενώ το Facebook έχει ζητήσει από την «ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας» του να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η επ' αόριστον αναστολή στους λογαριασμούς του Τραμπ.

«Αδήλωτες σχέσεις» με εταιρείες τεχνολογίας

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, έρχεται στην επιφάνεια και η «αποκάλυψη» του «Associated Press» ότι στελέχη της νέας κυβέρνησης είχαν αδήλωτες σχέσεις με τεχνολογικές εταιρείες, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, που βάσει της έρευνας του «Γραφείου Ηθικής» του Λευκού Οίκου διατηρεί μετοχές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε τεχνολογικά μονοπώλια, ενώ μέχρι πέρυσι ήταν ανώτερος σύμβουλος της «Microsoft». Αδήλωτες σχέσεις είχε και η Τζεν Ψάκι (εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου), η οποία πληρωνόταν ως σύμβουλος από την ψηφιακή πλατφόρμα μεταφορών «Lyft».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στην Ινδία για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας

«Η Ινδία είναι ένας σταδιακά πολύ σημαντικός συνεργάτης, στο πλαίσιο των σημερινών ταχέως εξελισσόμενων αλλαγών στη δυναμική του διεθνούς περιβάλλοντος», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, μετά από συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, Ράτζναθ Σινγκ, στο Νέο Δελχί.

Ο Οστιν - που προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα - δήλωσε ότι «συζητήσαμε τις ευκαιρίες για την αναβάθμιση της σημαντικής αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας, η οποία αποτελεί μια προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις. Θα το πράξουμε αυτό μέσω της συνεργασίας σε επίπεδο περιφερειακής ασφάλειας αλλά και μέσω της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, όπως και του εμπορίου αμυντικών συστημάτων». Μεταξύ άλλων εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αναβαθμίσει τη συνεργασία της με την Ινδία στον τομέα της ασφάλειας, στην κοινή διαχείριση πληροφοριών αλλά και τη διοικητική υποστήριξη.

Από τη μεριά του, ο Σινγκ είπε ότι οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και σε «αναδυόμενους τομείς της άμυνας», ενώ παρότρυνε και τη στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ να επενδύσει στον τομέα άμυνας της Ινδίας, διαφημίζοντας και συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο Οστιν μετέφερε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «S-400» που έχει προγραμματίσει η Ινδία, θυμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από όλους τους συνεργάτες της να αποφύγουν κάτι τέτοιο, προειδοποιώντας με κυρώσεις.

Τον Οστιν συνάντησε και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, που ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «η Ινδία και οι ΗΠΑ δεσμεύονται στη στρατηγική συνεργασίας μας, η οποία είναι μια δύναμη για το παγκόσμιο καλό». Σημειωτέον, ο Μόντι συμμετείχε πρόσφατα στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής (μέσω τηλεδιάσκεψης) του σχήματος Quad, μαζί με τους ηγέτες ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Αυστραλίας, όπου μοιράστηκαν κοινές ανησυχίες για σύγχρονες προκλήσεις, με το βλέμμα στραμμένο πρώτα από όλα στην Κίνα.

«Αιφνιδιαστική» επίσκεψη στην Καμπούλ

Μετά την Ινδία, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επισκέφτηκε «αιφνιδιαστικά» το Αφγανιστάν, λίγα 24ωρα μετά τις ενδοαφγανικές συνομιλίες που φιλοξένησε η Μόσχα, με την παρουσία εκπροσώπων ΗΠΑ, Κίνας, Πακιστάν, αλλά και Τουρκίας (που θα φιλοξενήσει νέα συνάντηση για το Αφγανιστάν τον Απρίλη).

Μετά από συνάντηση του Οστιν με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασραφ Γάνι, μια φειδωλή ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν η διαδικασία ειρήνευσης και η κλιμάκωση της βίας στη χώρα. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν την περσινή συμφωνία τους για αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν την 1η Μάη, επικαλούμενες ότι η συμφωνία παραβιάζεται. Επίσης, προτείνουν μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση μεταβατικής κυβέρνησης με συμμετοχή και των Ταλιμπάν (όπως η Μόσχα κ.ά.), κάτι το οποίο όμως προς το παρόν απορρίπτει η κυβέρνηση Γάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ