Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στην Ινδία για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας

«Η Ινδία είναι ένας σταδιακά πολύ σημαντικός συνεργάτης, στο πλαίσιο των σημερινών ταχέως εξελισσόμενων αλλαγών στη δυναμική του διεθνούς περιβάλλοντος», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, μετά από συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, Ράτζναθ Σινγκ, στο Νέο Δελχί.

Ο Οστιν - που προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα - δήλωσε ότι «συζητήσαμε τις ευκαιρίες για την αναβάθμιση της σημαντικής αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας, η οποία αποτελεί μια προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις. Θα το πράξουμε αυτό μέσω της συνεργασίας σε επίπεδο περιφερειακής ασφάλειας αλλά και μέσω της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, όπως και του εμπορίου αμυντικών συστημάτων». Μεταξύ άλλων εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αναβαθμίσει τη συνεργασία της με την Ινδία στον τομέα της ασφάλειας, στην κοινή διαχείριση πληροφοριών αλλά και τη διοικητική υποστήριξη.

Από τη μεριά του, ο Σινγκ είπε ότι οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και σε «αναδυόμενους τομείς της άμυνας», ενώ παρότρυνε και τη στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ να επενδύσει στον τομέα άμυνας της Ινδίας, διαφημίζοντας και συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο Οστιν μετέφερε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «S-400» που έχει προγραμματίσει η Ινδία, θυμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από όλους τους συνεργάτες της να αποφύγουν κάτι τέτοιο, προειδοποιώντας με κυρώσεις.

Τον Οστιν συνάντησε και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, που ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «η Ινδία και οι ΗΠΑ δεσμεύονται στη στρατηγική συνεργασίας μας, η οποία είναι μια δύναμη για το παγκόσμιο καλό». Σημειωτέον, ο Μόντι συμμετείχε πρόσφατα στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής (μέσω τηλεδιάσκεψης) του σχήματος Quad, μαζί με τους ηγέτες ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Αυστραλίας, όπου μοιράστηκαν κοινές ανησυχίες για σύγχρονες προκλήσεις, με το βλέμμα στραμμένο πρώτα από όλα στην Κίνα.

«Αιφνιδιαστική» επίσκεψη στην Καμπούλ

Μετά την Ινδία, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επισκέφτηκε «αιφνιδιαστικά» το Αφγανιστάν, λίγα 24ωρα μετά τις ενδοαφγανικές συνομιλίες που φιλοξένησε η Μόσχα, με την παρουσία εκπροσώπων ΗΠΑ, Κίνας, Πακιστάν, αλλά και Τουρκίας (που θα φιλοξενήσει νέα συνάντηση για το Αφγανιστάν τον Απρίλη).

Μετά από συνάντηση του Οστιν με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασραφ Γάνι, μια φειδωλή ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν η διαδικασία ειρήνευσης και η κλιμάκωση της βίας στη χώρα. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν την περσινή συμφωνία τους για αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν την 1η Μάη, επικαλούμενες ότι η συμφωνία παραβιάζεται. Επίσης, προτείνουν μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση μεταβατικής κυβέρνησης με συμμετοχή και των Ταλιμπάν (όπως η Μόσχα κ.ά.), κάτι το οποίο όμως προς το παρόν απορρίπτει η κυβέρνηση Γάνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ