ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΙΟΥ - ΛΕΣΒΟΥ
«Οχι» στα σχέδια ΕΕ - κυβέρνησης για νησιά φυλακές

Κινητοποίηση χτες στη Λέσβο ενάντια στην επίσκεψη Μηταράκη και της επιτρόπου της ΕΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λέσβο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λέσβο
Την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων να επιβάλουν το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο στη χώρα μας, στον Εβρο και στα νησιά, που προϋποθέτει τη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες, εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου και της Λέσβου, με αφορμή και την επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον στη Λέσβο (είχε προηγηθεί επίσκεψη στη Σάμο).

Χτες το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, με αφορμή την επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη. Στην κινητοποίηση καλούσε και η Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου. Οι φορείς έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση στα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης ΝΔ, βροντοφωνάζοντας: «Ούτε στην Καράβα, ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά - Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς της Λέσβου να είναι σε ετοιμότητα.

Απαιτεί:

Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spots. Να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών. Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη τούς εγκλωβίζει. Να αποσυρθεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Συντονιστικές Επιτροπές της Χίου και της Λέσβου αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα: «Με προσχηματική επίκληση στον ανθρωπισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα - η άθλια κατάσταση στα ΚΥΤ για τους "ωφελούμενους" και τους γύρω κατοίκους αποδεικνύει του λόγου το αληθές - επιμένουν στο στοίβαγμα ανθρώπινων ψυχών στα νησιά μας, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό την αναγκαστική διά θαλάσσης θανατηφόρα διέλευση και την ενίσχυση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης της ανάγκης και του ανθρώπινου πόνου. Αυτά θέλει να παρουσιάσει ως δήθεν τετελεσμένα στην επίσκεψή της η επίτροπος κα Johansson, η ευθύνη στους οικοδεσπότες - αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους είναι τεράστια και επιβάλλεται να τα αποτρέψουν».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλλο ένα «ξέπλυμα» των ΜΚΟ από την ΕΕ...

Σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης σχετικά με την ανάμειξη των ΜΚΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, η Κομισιόν με την απάντησή της επιβεβαίωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ η ενίσχυση των ΜΚΟ με κονδύλια πολλών εκατομμυρίων από τη φορολογία του λαού, σε βάρος της δημιουργίας κρατικών δομών στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αποδεικνύεται ότι «δεν ιδρώνει το αυτί της» ούτε από φαινόμενα όπως η σύλληψη μελών ΜΚΟ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για συμμετοχή σε δουλεμπορικό κύκλωμα και κατασκοπεία. Μάλιστα, οι επισημάνσεις που τέθηκαν στην Κομισιόν, απέκτησαν πρόσθετη ισχύ, καθώς μετά την απάντηση που έδωσε η ίδια, ήρθαν στη δημοσιότητα πρόσθετα στοιχεία για την εμπλοκή ΜΚΟ σε υποθέσεις ακόμα και κυκλωμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων προσφύγων, γεγονός που εκθέτει ακόμα περισσότερο την ίδια και την τοποθέτησή της.

Οι αναφορές στην απάντηση της Επιτροπής, ότι τέτοιες οργανώσεις παρακολουθούνται μέσα από εκθέσεις και επισκέψεις παρακολούθησης του έργου τους, αποτελούν στην ουσία άλλοθι στη στήριξη αυτού του καθεστώτος, στο οποίο καλλιεργούνται τέτοια επικίνδυνα και απαράδεκτα φαινόμενα όπως αυτά που τέθηκαν στην Ερώτηση και παρέμειναν αναπάντητα. Τα συγκεκριμένα περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι η εμπλοκή των ΜΚΟ εξυπηρετεί πέρα από οικονομικά και άλλα γεωπολιτικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας το δράμα των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξαναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Στην απάντηση επαναλαμβάνεται εξάλλου η προσήλωση της ΕΕ στη συνέχιση του «έργου» των ΜΚΟ σε πρόσφυγες και μετανάστες, που επιβεβαιώνεται και από την πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ - ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ
Υποκρισία και σταθερότητα στον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων

Την από κοινού προώθηση της κατασκευής των νέων κλειστών - ελεγχόμενων κέντρων για τους ξεριζωμένους στα νησιά παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Λέσβο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ανακοινώνοντας ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των 155 εκατομμυρίων ευρώ για τη δομή στη Λέσβο, χωρίς να πουν πού ακριβώς θα είναι.

Στη συνέντευξη που ήταν κυρίως στα Αγγλικά (και σαφώς απευθυνόταν περισσότερο στα ξένα ΜΜΕ) η επίτροπος παραδέχτηκε, υποκριτικά, το έλλειμμα κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των χωρών υποδοχής και ειδικά των ελληνικών νησιών, την ίδια ώρα που η πολιτική της ΕΕ είναι αυτή που έχει μετατρέψει την Ελλάδα και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου σε χώρα εγκλωβισμού. Σαν ...λύση σε αυτό πρότεινε το υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο για τη μετανάστευση, το οποίο προβλέπει «ευέλικτη» αλληλεγγύη και ουσιαστικά νέες πολιτικές εγκλωβισμού των ξεριζωμένων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Σεπτέμβρη υποβλήθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου» που περιελάμβανε «διαμοιρασμό» της καταστολής και των απελάσεων των ξεριζωμένων, νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για την εκ των προτέρων απόρριψη των αιτημάτων για άσυλο και fast track απελάσεις, συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, ενίσχυση του πλέγματος παρακολούθησης και φακελώματος και αναβάθμιση της Frontex ως «λειτουργικού βραχίονα» για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό. Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι πως στην πρόταση της Επιτροπής παρέμενε το κριτήριο της «χώρας πρώτης υποδοχής», ενώ επιβεβαιώνοντας τα περί ευρωενωσιακής «αλληλεγγύης», η πρόταση ήταν πίσω ακόμη και από τις ελάχιστες προτάσεις για κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Αναφέρθηκε στις επαφές της με την Τουρκία και τη στήριξη του αιτήματος της Ελλάδας για τις 1.450 επιστροφές (πρόκειται για απελάσεις), ενώ μιλώντας για αυτές σημείωσε ότι πρόκειται να διατυπωθούν από την Κομισιόν νέες προτάσεις για τις βίζες τρίτων χωρών, ανάλογα με την ανταπόκριση που δείχνουν οι χώρες αυτές στα αιτήματα επιστροφών από την ΕΕ.

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες που αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις, είπε ότι έχει δηλώσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα σχετικά με την ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και ότι έχουν ήδη προτείνει ότι κάθε κράτος θα έχει ανεξάρτητες αρχές που θα ερευνούν τις καταγγελίες αυτές.

Ο Ν. Μηταράκης είπε ότι αρχές καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο και θα κλείσει το Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ), ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει μια εικόνα δήθεν κατανόησης των διαμαρτυριών των νησιωτών. Ασκησε προσχηματική κριτική στη Συνθήκη του Δουβλίνου, ενώ αξιοποίησε τις μειωμένες ροές της εποχής, αλλά και τις απελάσεις που γίνονται, ενώ επέμεινε στην εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΚΩΣ
Θάνατοι μεταναστών σε κέντρα κράτησης

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΤΕ Κορίνθου του ΚΚΕ

Εξέγερση μεταναστών και προσφύγων σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Κορίνθου, ενάντια στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, με τους μετανάστες να βάζουν φωτιά σε στρώματα και να ξεσπούν στις αστυνομικές δυνάμεις, διαμαρτυρόμενοι για την αυτοκτονία πρόσφυγα και για τον χρόνιο εγκλωβισμό τους.

Νωρίτερα είχε δώσει τέλος στη ζωή του ένας 24χρονος πρόσφυγας (Τούρκος, κουρδικής καταγωγής). Ο πρόσφυγας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στις τουαλέτες του κέντρου. Ηταν κρατούμενος επί 16 μήνες στο κέντρο και περίμενε το Σάββατο να λάβει την απόφαση για την απελευθέρωσή του. Ωστόσο, οι αρχές τού επέδωσαν απόφαση για παράταση της κράτησής του. Μετά το συμβάν, επικράτησε ένταση στο κέντρο.

«Η αυτοκτονία του νεαρού είναι αποτέλεσμα τις πολιτικής που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και φυλακή της ΕΕ», καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Κορίνθου του ΚΚΕ.

Και συμπληρώνει: «Xιλιάδες άνθρωποι κρατούνται εγκλωβισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες στη χώρα μας, χωρίς να θέλουν να παραμείνουν σε αυτή, καθώς έχουν προορισμό άλλες χώρες. Υπεύθυνη γι' αυτήν την απάνθρωπη και εγκληματική κατάσταση είναι η πολιτική της ΕΕ, οι απαράδεκτες συμφωνίες και κανονισμοί που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μια πολιτική που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ πηγαίνοντάς την ένα βήμα παραπέρα, αφού αποφάσισε την κράτηση προσφύγων έως και τρία χρόνια χωρίς να έχουν κάνει κάποιο έγκλημα, ενώ ετοιμάζεται να επεκτείνει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολύμηνου εγκλωβισμού στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο.

Το Προσφυγικό δεν λύνεται με στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταστολή και συρματοπλέγματα που οδηγούν σε τραγωδίες όπως η αυτοκτονία στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου, σε θαλασσοπνιγμένους στο Αιγαίο, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που αφήνουν εκτεθειμένη την ανθρώπινη ζωή. Είναι πρόβλημα που οι αιτίες του βρίσκονται στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, στους άδικους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού τους προορισμού και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο. Γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και εξασφάλιση της διαμονής τους από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του νομού μας, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, να παλέψουν ενάντια στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση και στην ανεργία που τους φορτώνει ο κοινός εχθρός τους, το μεγάλο κεφάλαιο. Ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη ενάντια σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και στις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν είναι ο ελπιδοφόρος δρόμος για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Εξάλλου, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο ενός 44χρονου μετανάστη από τη Γουινέα, στις 24 Μάρτη, στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο του νησιού, ακόμα δεν έχει διεξαχθεί ιατροδικαστική εξέταση, καθώς αναμένεται κλιμάκιο από την Αθήνα. Σύμφωνα με καταγγελίες από το ίδιο το κέντρο, ο 44χρονος φέρεται να υπέστη περιτονίτιδα, κάτι που μένει να εξακριβωθεί από τη νεκροψία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ