Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ - ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ
Υποκρισία και σταθερότητα στον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων

Την από κοινού προώθηση της κατασκευής των νέων κλειστών - ελεγχόμενων κέντρων για τους ξεριζωμένους στα νησιά παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Λέσβο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ανακοινώνοντας ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των 155 εκατομμυρίων ευρώ για τη δομή στη Λέσβο, χωρίς να πουν πού ακριβώς θα είναι.

Στη συνέντευξη που ήταν κυρίως στα Αγγλικά (και σαφώς απευθυνόταν περισσότερο στα ξένα ΜΜΕ) η επίτροπος παραδέχτηκε, υποκριτικά, το έλλειμμα κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των χωρών υποδοχής και ειδικά των ελληνικών νησιών, την ίδια ώρα που η πολιτική της ΕΕ είναι αυτή που έχει μετατρέψει την Ελλάδα και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου σε χώρα εγκλωβισμού. Σαν ...λύση σε αυτό πρότεινε το υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο για τη μετανάστευση, το οποίο προβλέπει «ευέλικτη» αλληλεγγύη και ουσιαστικά νέες πολιτικές εγκλωβισμού των ξεριζωμένων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Σεπτέμβρη υποβλήθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου» που περιελάμβανε «διαμοιρασμό» της καταστολής και των απελάσεων των ξεριζωμένων, νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για την εκ των προτέρων απόρριψη των αιτημάτων για άσυλο και fast track απελάσεις, συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, ενίσχυση του πλέγματος παρακολούθησης και φακελώματος και αναβάθμιση της Frontex ως «λειτουργικού βραχίονα» για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό. Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι πως στην πρόταση της Επιτροπής παρέμενε το κριτήριο της «χώρας πρώτης υποδοχής», ενώ επιβεβαιώνοντας τα περί ευρωενωσιακής «αλληλεγγύης», η πρόταση ήταν πίσω ακόμη και από τις ελάχιστες προτάσεις για κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Αναφέρθηκε στις επαφές της με την Τουρκία και τη στήριξη του αιτήματος της Ελλάδας για τις 1.450 επιστροφές (πρόκειται για απελάσεις), ενώ μιλώντας για αυτές σημείωσε ότι πρόκειται να διατυπωθούν από την Κομισιόν νέες προτάσεις για τις βίζες τρίτων χωρών, ανάλογα με την ανταπόκριση που δείχνουν οι χώρες αυτές στα αιτήματα επιστροφών από την ΕΕ.

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες που αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις, είπε ότι έχει δηλώσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα σχετικά με την ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και ότι έχουν ήδη προτείνει ότι κάθε κράτος θα έχει ανεξάρτητες αρχές που θα ερευνούν τις καταγγελίες αυτές.

Ο Ν. Μηταράκης είπε ότι αρχές καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο και θα κλείσει το Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ), ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει μια εικόνα δήθεν κατανόησης των διαμαρτυριών των νησιωτών. Ασκησε προσχηματική κριτική στη Συνθήκη του Δουβλίνου, ενώ αξιοποίησε τις μειωμένες ροές της εποχής, αλλά και τις απελάσεις που γίνονται, ενώ επέμεινε στην εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βρες τις διαφορές» (και) στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό (2022-09-28 00:00:00.0)
Τακτικισμοί και παζάρια για τη μετατροπή της χώρας σε φυλακή της ΕΕ (2021-04-17 00:00:00.0)
Σταθερά για μόνιμες εγκαταστάσεις εγκλωβισμού ξεριζωμένων (2021-03-31 00:00:00.0)
Ενταγμένη στα παζάρια των αστικών τάξεων στις πλάτες των ξεριζωμένων (2021-03-23 00:00:00.0)
«Διαμοιρασμός» της καταστολής και των απελάσεων (2020-09-24 00:00:00.0)
Ελιγμοί κοροϊδίας με στόχο να ξεγελάσει το λαό (2020-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ