ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σπάμε το φόβο - Δίνουμε... «τρόπο» στην οργή - Ζωντανεύουμε τις γειτονιές!

Πολύμορφη δράση σε πάρκα, πλατείες, γειτονιές

Ηλιούπολη
Ηλιούπολη
Σε πολύμορφες δράσεις στις γειτονιές με το σύνθημα «Ως εδώ! Σπάμε τον φόβο - δίνουμε... "τρόπο" στην οργή!» προχωρούν αυτό το διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική, καταγγέλλοντας την καταστολή, τις ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, διεκδικώντας παράλληλα χώρους πολιτισμού και αναψυχής, δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πεδίον του Αρεως η πρώτη ανάλογη δράση του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με ένα ανοιχτό μάθημα flamenco από το αντίστοιχο τμήμα του Στεκιού, που γέμισε το πάρκο με ζωντάνια, μουσική και χορό, που κέντρισε τα βλέμματα όσων βρέθηκαν εκεί. Ταυτόχρονα, μέλη της ΚΝΕ έκαναν εξόρμηση με την ανακοίνωση της Οργάνωσης, συζητώντας για την ανάγκη να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα, μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού σε μεγάλους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου γίνεται η πραγματική διασπορά, και να λειτουργήσουν με μέτρα οι χώροι της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού. Αυτές οι δράσεις του Στεκιού συνεχίζονται μέσα στον Απρίλη και για το ερχόμενο Σάββατο είναι προγραμματισμένα υπαίθριο μάθημα σχεδίου, στις 11.00, στο Θησείο και ανοιχτό μάθημα latin, στις 12.00, στη Νέα Σμύρνη.

Πετρούπολη
Πετρούπολη
Αντίστοιχα το Σάββατο, οι ΟΒ Πετρούπολης της ΚΝΕ ζωντάνεψαν την πλατεία Ηρώ, με την εκδήλωσή τους, καλώντας να σπάσει ο φόβος στην πράξη, με πνεύμα αισιοδοξίας και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μαθητές και άλλοι νέοι της περιοχής ένωσαν τις φωνές τους σε τραγούδια όπως το «Bella Ciao», ενώ παρακολούθησαν τις παρεμβάσεις στελεχών της Οργάνωσης για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η νεολαία μετά και από τον ένα χρόνο πανδημίας, τις ευθύνες της κυβέρνησης που τζογάρει την υγεία του λαού, εντείνει την καταστολή, προκειμένου να επικρατήσει σιγή ιχθύος.

Θέλοντας να δώσει τον δικό της τόνο και παλμό στις εξελίξεις, η Μαθητική ΟΒ Ηλιούπολης της ΚΝΕ, με σύνθημα «Ηρθε η ώρα να ζωντανέψουμε τις γειτονιές μας!», βρέθηκε με φίλους της το Σάββατο στην κεντρική πλατεία, για να φτιάξουν όλοι μαζί πανό. Κυριάρχησαν τα συνθήματα που καταδίκαζαν την καταστολή, το σίριαλ με το άνοιξε - κλείσε των σχολείων, αλλά και φώτιζαν τον πραγματικό αντίπαλο για όλα όσα βιώνει ένας νέος σήμερα.

Συνεχίζουν την πλούσια δραστηριότητα, με αφορμή τα φαινόμενα κρατικής καταστολής και αστυνομοκρατίας, οι ΟΒ Νέας Σμύρνης της ΚΝΕ, με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους εργασίας, πλατείες και δρόμους της περιοχής. Παράλληλα, τρέχει ο διαγωνισμός φωτογραφίας που έχουν προκηρύξει οι Οργανώσεις Νέας Σμύρνης της ΚΝΕ, με θέμα «Δυσωδία ενός συστήματος που σαπίζει...». Μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων (αποστολή των φωτογραφιών στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: kne.nea.smirni@gmail.com).

Πεδίον του Αρεως
Πεδίον του Αρεως
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Ανάσα ζωής και αγώνα, έναν χρόνο μετά

«Ως εδώ! Σπάμε τον φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!» ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης την περασμένη Κυριακή.

Περίπου έναν χρόνο μετά το κλείσιμο του Πολυτεχνείου της Ξάνθης και των πανεπιστημίων όλης της χώρας, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έδωσαν ξανά παλμό και ζωντάνια στον χώρο των προκάτ στο κέντρο της πόλης, έστειλαν το μήνυμα ότι ο αγώνας των φοιτητών για τα δικαιώματά τους στη ζωή, στην υγεία και τη μόρφωση συνεχίζεται και δυναμώνει.

Δεκάδες φοιτητές αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ και συμμετείχαν στην εκδήλωση, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν τα αδιέξοδα στην καθημερινή ζωή για την πλειοψηφία της νεολαίας και οι αιτίες τους, καθώς και τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, οι επικίνδυνες εξελίξεις με την ισχυρή ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή της Θράκης, η τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αποδείξαμε εδώ και έναν χρόνο ότι "και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή", σύνθημα που δυναμώνει και ακούγεται από περισσότερους φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους. Αποκτήσαμε νέες αγωνιστικές εμπειρίες σε πρωτόγνωρες σε σημαντικό βαθμό συνθήκες, αναζητήσαμε τις αιτίες της άθλιας κατάστασης που βιώνει ο λαός και η νεολαία και δώσαμε απαντήσεις, συγκρουστήκαμε με την αντιλαϊκή πολιτική, μείναμε δυνατοί. Με τις θέσεις και τη δράση μας δώσαμε προοπτική στους προβληματισμούς αρκετών φοιτητών της πόλης... Συνεχίζουμε σήμερα αποφασιστικά, υγιείς και όρθιοι, με περισσότερες δυνάμεις στη γραμμή της "οργανωμένης απειθαρχίας" απέναντι στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Δίνουμε "τρόπο στην οργή", δίνουμε έμπνευση, μαχητικό σχέδιο και νικηφόρο προσανατολισμό στους νέους και τις νέες που συζητάμε μαζί τους και θα συνεχίσουμε να συζητάμε ακόμα πιο μαζικά το επόμενο διάστημα, με μια πλούσια πολιτική δραστηριότητα που θα ανοίξει η ΚΝΕ στις γειτονιές, στα στέκια νεολαίας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Μπροστά μας είναι τα δύσκολα, με την οικονομική καπιταλιστική κρίση και την πανδημία, τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, όμως η ΚΝΕ, ως Νεολαία του ΚΚΕ, είναι για τα δύσκολα! Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ορέστης Λιώλης, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης, ο οποίος στάθηκε στην κατάσταση στο Ιδρυμα, όπου, όπως τόνισε, μπορεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια να μη γίνονται εδώ και ένα χρόνο, όμως η επιχειρηματική λειτουργία και τα πρότζεκτ εταιρειών προχωρούν κανονικά. Συγκινητική επίσης ήταν η αναφορά του στον κομμουνιστή Γιώργο Κολλάρο, καθηγητή στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών, που «έφυγε» από τη ζωή τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο, ως παράδειγμα επιστήμονα που δέθηκε με το λαό και πάλεψε για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στην πόλη της Ξάνθης.

Εκδήλωση στο ΕΜΠ

Σε πλατιά συζήτηση γύρω από το ζήτημα της καταστολής και τη θέση του ΚΚΕ, με τίτλο «Δίνουμε τρόπο στην οργή - Οργανωμένη απειθαρχία σε κάθε αδικία», καλεί η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 1η Απρίλη στην Πολυτεχνειούπολη, στις 5 μ.μ., μετά το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ