ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ναρκοπέδιο» για τον λαό οι συμμαχίες της αστικής τάξης

Από την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Αμυνας

Eurokinissi

Από την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Αμυνας
Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ αναμένεται αύριο Πέμπτη, σε συνέχεια των προηγούμενων επικοινωνιών Μητσοτάκη - Μπάιντεν και των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών.

Ολα στο πλαίσιο στοίχισης της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στη ζώνη της Ανατ. Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, με τη συζήτηση σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες να αφορά τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στην υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς στο πλαίσιο της τέτοιας στοίχισης στον αμερικανικό σχεδιασμό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν στο τηλεφώνημα με τον Μητσοτάκη την προηγούμενη Πέμπτη έλαβε πρόσθετες διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση για αποκλεισμό των κινεζικών ομίλων από επενδύσεις, όπως π.χ. στα δίκτυα κ.α.

Παραπέρα, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν την «κινητικότητα» της αμερικανικής πρεσβείας και τα τηλεφωνήματα προς Μαξίμου και άλλα επιτελεία, όταν μαθεύτηκε ότι τη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Γουέι Φένγκε, ο οποίος επικεφαλής μιας εντυπωσιακά πολυμελούς αντιπροσωπείας, στις επαφές του εδώ (πρώτα στο Προεδρικό Μέγαρο και κατόπιν στο ΥΠΕΘΑ) φέρεται να έβαλε στο τραπέζι μια σειρά θέματα.

Συγκεκριμένα, τόσο στη διμερή επαφή με τον ομόλογό του στο Αμυνας, όσο και κατόπιν, στις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών, φαίνεται να τόνισε ότι η κινεζική κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγική της πύλη για την Ευρώπη, ότι κάθε χρόνο κάνει εδώ τζίρο πολλών δισ. μέσω της COSCO και ότι μπορεί να παράσχει κι άλλη τέτοια «βοήθεια». Φέρεται, δε, να πρότεινε διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, μέσα π.χ. από το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, ακόμα και συμπαραγωγές, και στο βάθος την υπογραφή ακόμα και μιας διμερούς «στρατηγικής σχέσης». Επίσης, η κινεζική αντιπροσωπεία φέρεται να άφησε κι ένα μήνυμα ότι στην περίπτωση που προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός «διάλογος» και τα ανοικτά ζητήματα παραπεμφθούν στη Χάγη, η ελληνική πλευρά θα μπορεί να περιμένει κάποια παρέμβαση θετική για τα συμφέροντά της, μόνο από Πεκίνο και Μόσχα, και όχι από Ουάσιγκτον ή Βερολίνο.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, δίνουν την εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη δέσμευση στις τέτοιες προτάσεις στην κινεζική αντιπροσωπεία, που συνεχίζει τις επισκέψεις της σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο και των αστικών προβληματισμών, ανησυχίες εκφράζονται και για το τι θα σηματοδοτήσει η σύσφιξη των κινεζο-τουρκικών σχέσεων, όπως αυτή αποτυπώθηκε και με την επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στην Τουρκία τις ίδιες μέρες, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα σχέδια για συνέργεια μεταξύ του τουρκικού σχεδίου για τον «Μέσο Διάδρομο», με αυτά της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος».

Στη Λιβύη την ερχόμενη βδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο μεταξύ, επίσκεψη στη Λιβύη προγραμματίζει την επόμενη βδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις, κόντρα και στην παρέμβαση εκεί της Αγκυρας.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η επίσκεψη του πρωθυπουργού αναμένεται στις αρχές της επόμενης βδομάδας, ως συνέχεια και της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπέιμπα. Θυμίζουμε, επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) έχει αναλάβει ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα, Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είχε απελαθεί από την κυβέρνηση.

Στην Τρίπολη ο Μητσοτάκης θα μεταβεί συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον Γιαν Κούμπις, τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για την ανοικοδόμηση της Λιβύης. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και ο Ελληνας διπλωμάτης που έχει επιλεγεί για τη θέση του επιτετραμμένου αναμένεται να μεταβεί εκεί λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη.

Εξάλλου, χτες ο Ν. Δένδιας μετείχε στη διεξαχθείσα διαδικτυακά 5η Διάσκεψη των Βρυξελλών για την υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής, που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα ΕΕ και ΟΗΕ, σημειώνοντας πως η Συρία «παραμένει το θέατρο ενός πολέμου διά αντιπροσώπων» και επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της κυβέρνησης του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και των προσπαθειών για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Τέλος, στην ενίσχυση άλλου ενός ΝΑΤΟικής κοπής άξονα, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος συναντήθηκε χτες στο γραφείο του με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου υποπτέραρχο Mohammed Abbas Helmy Hashem, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.

Επισήμως, συζητήθηκαν θέματα «κοινού ενδιαφέροντος», ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε «στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή» και στο πλαίσιο αυτό, έγινε «ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες μέσα από ένα ευρύ πλέγμα συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και συνεργασιών».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΕΣΕΙΣ 21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Είναι θετικές εξελίξεις όπως αυτή του Brexit;

Στις Θέσεις γίνεται αναφορά σε ορισμένα σημεία στο Brexit. Ετσι, σημειώνεται πως «οξύνεται ο ανταγωνισμός της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit θα οξύνει τον ανταγωνισμό στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη, αφού περιορίζεται βασικά στη διακίνηση εμπορευμάτων. Παράλληλα, αντανακλά τις πιέσεις που ασκούνται για την επίτευξη συμβιβασμών, που θα ισχυροποιήσουν τον ευρωατλαντικό άξονα, στον αντίποδα της δυναμικής της Κίνας. Αυτές οι πιέσεις θα αυξηθούν μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές στις ΗΠΑ».

Οι Θέσεις αναφέρονται επίσης στη δυναμική που διαμορφώνει ένα τέτοιο γεγονός για τις αστικές τάξεις άλλων χωρών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Των εναλλακτικών λύσεων που γεννά πλέον η αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού (η δυναμική άνοδος της Κίνας, η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας, το Brexit κ.λπ.) για τις αστικές κυβερνήσεις. Τμήματα των αστικών τάξεων κρατών όπως της Ιταλίας, που διαπιστώνουν ότι αποκομίζουν λιγότερα συγκριτικά οφέλη από τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στο ευρώ, εξετάζουν αλλαγές στην ιεράρχηση των διεθνών συμμαχιών τους». Σημειώνεται ακόμα η επίδραση του Brexit στη «σχετική προσαρμογή της γερμανικής θέσης (που επέτρεψε τον συμβιβασμό της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ) (...) κυρίως για να αποφευχθεί ένας νέος κλονισμός της ΕΕ μετά από το Brexit».

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το Βrexit, το Κόμμα μας έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο παρελθόν. Στην ανάλυσή του ξεκινά από τον ίδιο το χαρακτήρα της ΕΕ, που από τη γέννησή της μέχρι σήμερα (ως μετεξέλιξη της ΕΟΚ) είναι μια διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία που εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, στρέφεται κατά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των άλλων λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης. Εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ βασανίζονται από τη φτώχεια, την ανεργία, τα άλλα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Οι Συνθήκες της ΕΕ στοχεύουν στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και στην αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ώστε να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό και να αυξήσουν τη δύναμή τους. Η ΕΕ είναι δύναμη πολέμων και επεμβάσεων, συμμαχεί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως δείχνουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Βαλκάνια, Ουκρανία κ.ο.κ. Επιπλέον, πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό, που έχει γίνει επίσημη ιδεολογία της, και διαστρεβλώνει την Ιστορία. Αυτή η πορεία διαψεύδει και εκθέτει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, που προσπαθούν να καρφώσουν στο μυαλό των εργαζομένων ότι η ΕΕ μπορεί να «εξανθρωπιστεί», να γίνει φιλολαϊκή.

Ταυτόχρονα εκτιμάμε πως οι δυσκολίες στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, οι ανισότιμες σχέσεις μέσα στην ΕΕ και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της, στο εσωτερικό των κρατών και μέσα στην ίδια την αστική τάξη κάθε κράτους, αποτελούν παράγοντες της εμφάνισης και ανάπτυξης του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού. Επί της ουσίας, εκφράζει τα συμφέροντα και τις στοχεύσεις τμημάτων του κεφαλαίου. Φορείς του ευρωσκεπτικισμού είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά ή και φασιστικών αντιλήψεων κόμματα, αλλά και κόμματα που χρησιμοποιούν αριστερή ταμπέλα, ασκούν κριτική ή απορρίπτουν την ΕΕ και το ευρώ, υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα, αναζητούν άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, αλλά σε κάθε περίπτωση κινούνται εντός των καπιταλιστικών τειχών.

Ο ευρωσκεπτικισμός στη Βρετανία - που πρέπει να έχουμε υπόψη ότι είναι μια ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη, πρώην αυτοκρατορία - έχει ισχυρή παράδοση. Η Βρετανία εντάχθηκε στην ΕΟΚ το 1973 και αποτέλεσε το 7ο μέλος της, σε περιβάλλον έντονων αντιπαραθέσεων ειδικά με τη Γαλλία, που πρόβαλε δύο φορές «βέτο», το 1961 και το 1967, επί Ντε Γκολ, ο οποίος αποκαλούσε τη Βρετανία «Δούρειο Ιππο των ΗΠΑ εντός της Ευρώπης». Διαχρονικά, ισχυρά τμήματα της βρετανικής αστικής τάξης εξέφραζαν την αντίθεσή τους σε βασικούς άξονες της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ενώ είχε επικυρώσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις άλλες Συνθήκες, δεν συμμετείχε στην Ευρωζώνη, δεν είχε υπογράψει τη Συμφωνία Σένγκεν και κινείτο στο πλαίσιο ενός ειδικού καθεστώτος. Ετσι, το Brexit δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» αλλά εξέφρασε τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων της βρετανικής αστικής τάξης. Η «επόμενη μέρα» στη Βρετανία μετά το Brexit δείχνει ότι η εξουσία παραμένει στα χέρια της αστικής τάξης και η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα παραμένουν τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η Βρετανία εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια.

Συμπερασματικά, η εκτίμηση του Κόμματός μας είναι ότι από μόνη της η έξοδος μιας χώρας από το κοινό νόμισμα ή την ίδια την ΕΕ δεν συνιστά προοδευτική λύση, αν δεν συνοδεύεται από τη ριζοσπαστική κοινωνικοπολιτική ρήξη με το σύστημα των μονοπωλίων, την ανατροπή του καπιταλισμού. Συνεπώς η σύγκρουση με την ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από αυτήν την ιμπεριαλιστική ένωση, όπως και το ΝΑΤΟ, συνδέεται με την πάλη για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας και τη δημιουργία διεθνών σχέσεων στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της κοινής πάλης των λαών.

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει την Τρίτη 6 Απρίλη 2021, στις 8 μ.μ.

Θέμα: Οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η απάντηση του λαϊκού κινήματος.

Ομιλητής: Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στο link: https://zoom.us/j/99669442965

Τυχόν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνονται γραπτά μέσω της πλατφόρμας zoom. Για τον κωδικό πρόσβασης που απαιτείται, επικοινωνία στο eedye@otenet.gr

Η εκδήλωση θα προβάλλεται σε ζωντανή αναμετάδοση στο www.eedye.gr, καθώς και στο κανάλι της ΕΕΔΥΕ στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCdYS1Vv-MpdXCJdURwAy58Q



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ