Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ναρκοπέδιο» για τον λαό οι συμμαχίες της αστικής τάξης

Από την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Αμυνας

Eurokinissi

Από την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Αμυνας
Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ αναμένεται αύριο Πέμπτη, σε συνέχεια των προηγούμενων επικοινωνιών Μητσοτάκη - Μπάιντεν και των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών.

Ολα στο πλαίσιο στοίχισης της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στη ζώνη της Ανατ. Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, με τη συζήτηση σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες να αφορά τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στην υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς στο πλαίσιο της τέτοιας στοίχισης στον αμερικανικό σχεδιασμό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν στο τηλεφώνημα με τον Μητσοτάκη την προηγούμενη Πέμπτη έλαβε πρόσθετες διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση για αποκλεισμό των κινεζικών ομίλων από επενδύσεις, όπως π.χ. στα δίκτυα κ.α.

Παραπέρα, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν την «κινητικότητα» της αμερικανικής πρεσβείας και τα τηλεφωνήματα προς Μαξίμου και άλλα επιτελεία, όταν μαθεύτηκε ότι τη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Γουέι Φένγκε, ο οποίος επικεφαλής μιας εντυπωσιακά πολυμελούς αντιπροσωπείας, στις επαφές του εδώ (πρώτα στο Προεδρικό Μέγαρο και κατόπιν στο ΥΠΕΘΑ) φέρεται να έβαλε στο τραπέζι μια σειρά θέματα.

Συγκεκριμένα, τόσο στη διμερή επαφή με τον ομόλογό του στο Αμυνας, όσο και κατόπιν, στις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών, φαίνεται να τόνισε ότι η κινεζική κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγική της πύλη για την Ευρώπη, ότι κάθε χρόνο κάνει εδώ τζίρο πολλών δισ. μέσω της COSCO και ότι μπορεί να παράσχει κι άλλη τέτοια «βοήθεια». Φέρεται, δε, να πρότεινε διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, μέσα π.χ. από το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, ακόμα και συμπαραγωγές, και στο βάθος την υπογραφή ακόμα και μιας διμερούς «στρατηγικής σχέσης». Επίσης, η κινεζική αντιπροσωπεία φέρεται να άφησε κι ένα μήνυμα ότι στην περίπτωση που προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός «διάλογος» και τα ανοικτά ζητήματα παραπεμφθούν στη Χάγη, η ελληνική πλευρά θα μπορεί να περιμένει κάποια παρέμβαση θετική για τα συμφέροντά της, μόνο από Πεκίνο και Μόσχα, και όχι από Ουάσιγκτον ή Βερολίνο.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, δίνουν την εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη δέσμευση στις τέτοιες προτάσεις στην κινεζική αντιπροσωπεία, που συνεχίζει τις επισκέψεις της σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο και των αστικών προβληματισμών, ανησυχίες εκφράζονται και για το τι θα σηματοδοτήσει η σύσφιξη των κινεζο-τουρκικών σχέσεων, όπως αυτή αποτυπώθηκε και με την επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στην Τουρκία τις ίδιες μέρες, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα σχέδια για συνέργεια μεταξύ του τουρκικού σχεδίου για τον «Μέσο Διάδρομο», με αυτά της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος».

Στη Λιβύη την ερχόμενη βδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο μεταξύ, επίσκεψη στη Λιβύη προγραμματίζει την επόμενη βδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις, κόντρα και στην παρέμβαση εκεί της Αγκυρας.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η επίσκεψη του πρωθυπουργού αναμένεται στις αρχές της επόμενης βδομάδας, ως συνέχεια και της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπέιμπα. Θυμίζουμε, επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) έχει αναλάβει ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα, Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είχε απελαθεί από την κυβέρνηση.

Στην Τρίπολη ο Μητσοτάκης θα μεταβεί συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον Γιαν Κούμπις, τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για την ανοικοδόμηση της Λιβύης. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και ο Ελληνας διπλωμάτης που έχει επιλεγεί για τη θέση του επιτετραμμένου αναμένεται να μεταβεί εκεί λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη.

Εξάλλου, χτες ο Ν. Δένδιας μετείχε στη διεξαχθείσα διαδικτυακά 5η Διάσκεψη των Βρυξελλών για την υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής, που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα ΕΕ και ΟΗΕ, σημειώνοντας πως η Συρία «παραμένει το θέατρο ενός πολέμου διά αντιπροσώπων» και επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της κυβέρνησης του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και των προσπαθειών για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Τέλος, στην ενίσχυση άλλου ενός ΝΑΤΟικής κοπής άξονα, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος συναντήθηκε χτες στο γραφείο του με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου υποπτέραρχο Mohammed Abbas Helmy Hashem, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.

Επισήμως, συζητήθηκαν θέματα «κοινού ενδιαφέροντος», ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε «στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή» και στο πλαίσιο αυτό, έγινε «ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες μέσα από ένα ευρύ πλέγμα συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και συνεργασιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένες κατηγορίες των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Κίνας για κυβερνοεπιθέσεις (2024-03-28 00:00:00.0)
Προς στρατηγική συνεργασία (2019-02-20 00:00:00.0)
Κοινές ασκήσεις Φιλιππίνων - Ιαπωνίας (2015-05-14 00:00:00.0)
Επίσκεψη Χου στην Κένυα (2006-04-29 00:00:00.0)
«Ενισχύεται η συνεργασία» Μόσχας - Πεκίνου (2006-03-22 00:00:00.0)
Κοινές πρωτοβουλίες με το κινεζικό κίνημα ειρήνης (2005-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ