Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΕΤΗΠ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ «FORTHNET»
Η Επιθεώρηση Εργασίας αποφάνθηκε...

...ΕΓΣΣΕ και νόμοι Εργατικού Δικαίου δεν ισχύουν λόγω πανδημίας!

Τη στάση της Επιθεώρησης Εργασίας, που σιγοντάρει τη μη τήρηση των όποιων νόμων έχουν απομείνει για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοσία της «Forthnet - Netmed», καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης.

Θυμίζουμε ότι το επιχειρησιακό σωματείο την προηγούμενη βδομάδα προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας της Καλλιθέας, μεταξύ άλλων για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην τριμερή εργατική διαφορά που διενεργήθηκε με την παρουσία των προέδρων των δύο σωματείων, απαίτησαν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον χώρο δουλειάς, να σταματήσουν η εκτεταμένη καταστρατήγηση του ωραρίου και η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, όπως επίσης να πληρωθεί το τηλεπικοινωνιακό κόστος και να δοθεί ο απαραίτητος εργονομικός εξοπλισμός για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, όπως προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία και στην Εθνική Γενική ΣΣΕ που ισχύει από το 2006.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα που αφορά την κάλυψη του κόστους (τηλεπικοινωνιακού και για αγορά εργονομικού εξοπλισμού) «η εργοδοσία παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά που προβλέπονται, γιατί δεν το έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι, λες και δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί την εργατική νομοθεσία και τις ΣΣΕ, και επικαλέστηκε για αυτή της τη στάση το έκτακτο του μέτρου λόγω της πανδημίας», αναφέρουν τα σωματεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας, με τα σωματεία να την καταγγέλλουν «ως γνήσιο όργανο του υπουργείου Εργασίας», αφού «απεφάνθη ότι δεν είναι σίγουρο αν πρέπει να τηρούνται οι όροι και οι κανόνες που προβλέπονται στοβ νόμο και στη ΣΣΕ»! Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει κανένας νεότερος νόμος που να τους καταργεί ή μια νέα ΣΣΕ που να αναιρεί τους όρους της προηγούμενης.

Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης ότι «σε τηλεφωνική παρέμβαση που κάναμε, αμέσως μετά την κοινοποίηση του πορίσματός τους, η Επιθεώρηση μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία να ζητήσει από την επιχείρηση να εφαρμόσει τον νόμο, γιατί μετά θα ζητούν να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις!».

Δεν λείπει το θεσμικό πλαίσιο...

Η τραγελαφική αυτή κατάσταση, συνεχίζουν τα δύο σωματεία, «αποδεικνύει στην πράξη ότι το πρόβλημα με την εφαρμογή της τηλεργασίας δεν είναι η έλλειψη του θεσμικού πλαισίου, όπως προσπαθούν εύπεπτα να μας το παρουσιάσουν.

Η δε στάση της υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, που είναι η πλήρης "ευελιξία" του εργάσιμου χρόνου, η εφαρμογή της "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας, του "ενεργού" - "μη ενεργού" χρόνου, δηλαδή του πλήρους ξεχειλώματος της ζωής των εργαζομένων, γεγονός που αποδείχθηκε στο έναν και πλέον χρόνο που εφαρμόζεται γενικευμένα. Είναι επίσης μια απάντηση σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που σπεύδουν δήθεν να προτείνουν και να θεσμοθετήσουν μια τηλεργασία που μπορεί να δουλέψει και "σε όφελος των εργαζομένων"».

Τα σωματεία απαιτούν να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στον φυσικό τους χώρο, στον χώρο εργασίας. Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι για όλο το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν με αυτήν τη μορφή στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, για να μην εφαρμοστεί η τηλεργασία, που όπως αποδείχθηκε στην πράξη μόνο δεινά έχει να φέρει στους εργαζόμενους.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει την Παρασκευή 2 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 μ.μ., καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΣΕΤΗΠ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά του αναφέρεται στις εξελίξεις στον κλάδο και γενικότερα, δείχνοντας πώς μονοπωλιακοί όμιλοι και κυβερνήσεις εντείνουν την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και σημειώνοντας μεταξύ άλλων: Οι ανταγωνισμοί των εταιρειών «για τις επενδύσεις στα δίκτυα 5G, οι μετασχηματισμοί των μονοπωλιακών ομίλων, οι αντιπαραθέσεις τους για το ποιος θα βγει περισσότερο αλώβητος στην κούρσα του ανταγωνισμού, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν για εμάς (...) Φέρνουν νομοσχέδιο που κατοχυρώνει τη 10ωρη εργασία, νομιμοποιεί τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, τον διαχωρισμό του σε ενεργό και μη ενεργό, αυξάνοντας στην ουσία τη διαθεσιμότητά μας για τον εργοδότη. Η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, που χρόνια τώρα οι εργοδότες ορέγονται, εντείνει όλα τα παραπάνω, συμβάλλει στην αύξηση της εκμετάλλευσής μας».

Απέναντι στην επίθεση αυτή, το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα, μαχητικά, με αγωνιστική κλιμάκωση: «Απαιτούμε εδώ και τώρα οι εργοδότες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς για την ασφαλή επιστροφή μας (...) Προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση, ώστε η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές ανατροπές. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Υπερασπιζόμαστε το ωράριο εργασίας μας, καμία ώρα απλήρωτης εργασίας. Καμία σκέψη για θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, που σηματοδοτεί τη μονιμοποίησή της. Διεκδικούμε τους όρους δουλειάς μας με βάση την τεράστια δυνατότητα που υπάρχει στο σήμερα με Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ