Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν είναι μονόδρομος η ενεργειακή φτώχεια για τον λαό

Τετρασέλιδο για τα αιολικά πάρκα από την Οργάνωση του Κόμματος

«Η συγκέντρωση αιολικών πάρκων, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος και της διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, με μόνο κριτήριο την κερδοφορία του κάθε μονοπωλιακού ομίλου, έχει επιδεινώσει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και το περιβάλλον». Αυτό αναφέρει σε τετρασέλιδη ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, καλώντας το λαό της περιοχής να «συμπορευτεί με το ΚΚΕ για να δημιουργηθούν σε κάθε κλάδο, περιοχή, λαϊκή γειτονιά εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, για να βγει στο προσκήνιο ο λαός και να πει αυτός την τελευταία λέξη».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «οι αντιδράσεις των κατοίκων πολλών περιοχών ενάντια στην τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών είναι πλήρως δικαιολογημένες. Αποκαλύπτονται οι μύθοι της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων περί ''προστασίας του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή'', ''πολλών και καλών θέσεων εργασίας'', που δήθεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του λαού».

Η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει ακόμη πως «η πρωτοκαθεδρία της Στερεάς δεν είναι τυχαία», καθώς «η εγγύτητα στην Αττική και το ανάγλυφο της περιφέρειας θα συνεχίσουν να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας. Η συγκέντρωση των περισσότερων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, από φυσικό αέριο, στη Στερεά και η εξελισσόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή μας εξελίσσεται σε ενεργειακό κέντρο, σε ένα ''Ελντοράντο'' για τα ενεργειακά μονοπώλια».

Η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ αναφέρει ότι «υπεύθυνη είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που προώθησαν και υλοποίησαν τη στρατηγική της ΕΕ για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, τη μετατροπή της σε πανάκριβο εμπόρευμα. Αυτή η πολιτική τα τελευταία χρόνια ονομάστηκε "πράσινη ανάπτυξη" και πλέον "πράσινο new deal"».

Καταλήγοντας, η Επιτροπή Περιοχής αναπτύσσει την πρόταση του Κόμματος για Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και καλεί το λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «δεν είναι μονόδρομος η ενεργειακή φτώχεια, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η επιδείνωση των όρων διαβίωσης και εργασίας. Ο λαός στον συλλογικό αγώνα να καθορίσει τη ζωή και το μέλλον του».

Να υιοθετηθούν τώρα οι προτάσεις των φορέων

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι, για «άλλη μια φορά, η δημοτική αρχή και ο κ. δήμαρχος εξέφρασαν, στα λόγια, την πρόθεσή τους, για καμιά άλλη ανεμογεννήτρια, και παράλληλα δεν ψήφισαν κανένα από τα συγκεκριμένα θέματα που έβαλαν οι φορείς και σύλλογοι της περιοχής μας, για τις αναγκαίες δράσεις του δήμου απέναντι στην επέλαση των ανεμογεννητριών» καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καρύστου με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου με διάφορες μεθοδεύσεις η δημοτική αρχή «έστριψε διά του αρραβώνος».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολιάζει ακόμη πως «οι φωνές που λένε ότι "δεν έχει σημασία πώς φτάσαμε ως εδώ", κρύβουν τις αιτίες που πρέπει να μπουν στο στόχαστρο της πάλης μας, γιατί για τους ίδιους λόγους συνεχίζεται η επέλαση των ανεμογεννητριών. Οσοι λένε "οι βουλευτές δεν ξέρουν" αθωώνουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν βάλει πλάτη και συνεχίζουν, με την πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και τη στήριξη της "πράσινης ανάπτυξης", για να γεμίσουν κάθε βουνοκορφή με αιολικά για τα κέρδη των μονοπωλίων».

Τονίζει ακόμη ότι «είναι φανερό πια πως όσοι συνέβαλαν στο να γίνει ο δήμος Καρύστου ο πρώτος δήμος σε εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα, δεν μπορούν να συμβάλουν στο να σταματήσει αυτή η κατάσταση!

Τώρα πρέπει πιο δυναμικά να συνεχιστεί η δράση των φορέων και συλλόγων για να μπει τέρμα στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, να εκφραστεί το "Φτάνει πια!" από περισσότερους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ