Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία με καθολική συμμετοχή στην απεργία

Κύμα αλληλεγγύης από δεκάδες συνδικάτα από όλη τη χώρα

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πύλη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, οι εργαζόμενοι απάντησαν αποφασιστικά στη συντονισμένη επίθεση των «Ελληνικός Χρυσός» και «Edilmac» στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) και τη δράση του, στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, διεκδικώντας ταυτόχρονα ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Και μέσα από συνέλευση που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εξέφρασαν τη διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Η κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας στο Συνδικάτο, με τη μεθόδευση της απόλυσης του προέδρου και του γραμματέα του, έρχεται ως συνέχεια των απολύσεων δύο εργαζομένων για τη συμμετοχή τους σε δράσεις του Συνδικάτου και της προσπάθειας τρομοκράτησης των εργαζόμενων, ότι δήθεν οι διεκδικήσεις τους είναι «παράνομες». Μάλιστα στη χτεσινή συγκέντρωση έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας, που είχε κινητοποιήσει πολυάριθμες δυνάμεις.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, οι μεταλλωρύχοι της «Edilmac» (εταιρείας που δραστηριοποιείται στο μεταλλείο για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός») δεν είναι μόνοι. Αντίθετα, χτες ένιωσαν τη δύναμη της αλληλεγγύης των χιλιάδων εργατών, που εκφράστηκε μέσα από τη συμπαράσταση δεκάδων σωματείων, Εργατικών Κέντρων και άλλων φορέων.

Στην απεργιακή τους συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), αποτελούμενη από τον Χ. Σμυρνιώτη και τον Δ. Μπάτη, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας στην εργοδοσία και στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι η επίθεση που εκδηλώνεται στο Συνδικάτο αποτελεί πλευρά της συνολικής εργοδοτικής επίθεσης που εκδηλώνεται στον κλάδο για να τσακιστούν τα εργασιακά δικαιώματα. Ανέφεραν ότι ο εργοδοτικός Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων επιδιώκει μειώσεις μισθών, εξαίρεση κλάδων από τη Σύμβαση, κατάργηση κατοχυρωμένων αργιών κ.λπ. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται με μαζική και ταξική πάλη.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο οποίος διάβασε το ψήφισμα αλληλεγγύης των δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Χαιρέτισε επίσης ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, ενώ στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα αλληλεγγύης των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Παρευρέθηκε και χαιρέτισε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις παρεμβάσεις που έκανε το Κόμμα και προς την κυβέρνηση και προς την εργοδοσία προειδοποιώντας να μην τολμήσουν να ανοίξουν μέτωπο με τους εργάτες που αγωνίζονται για το ψωμί και την ασφάλειά τους. Και τους κάλεσε να προφυλάξουν τον αγώνα τους από όσους θα προσπαθήσουν να τον αδυνατίσουν καλλιεργώντας ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές και αντιλήψεις, με τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις.

Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, εκπρόσωποι της ΟΜΕ και του Συνδικάτου ζήτησαν εκ νέου να συναντηθούν με εκπρόσωπο της εργοδοσίας, απαιτώντας άρση της απαγόρευσης εισόδου που επιβλήθηκε στον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συνδικάτου, επαναπρόσληψη των δύο εργαζομένων που απολύθηκαν και μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

Ο εκπρόσωπος ασφαλείας της «Ελληνικός Χρυσός» απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει συνάντηση διότι δεν υπήρχε αρμόδιος στο εργοτάξιο της Ολυμπιάδας και παρέπεμψε στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα. Τελικά, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων της «Edilmac» με μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου και εκπροσώπους της ΟΜΕ. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά αδιάλλακτοι και επέμειναν ότι η απαγόρευση εισόδου στα στελέχη του Σωματείου διατάχθηκε από την «Ελληνικός Χρυσός».

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΜΛΑ ευχαριστεί τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που εξέφρασαν έμπρακτα τη στήριξή τους στον αγώνα τους, γεμίζοντάς τους με αισιοδοξία. Ζητά ακόμα περισσότερα σωματεία να στηρίξουν τα αιτήματά τους και δηλώνει ότι θα αντιπαλέψει τη διάσπαση των εργαζόμενων που επιδιώκουν οι εταιρείες, με τη γνωστή τακτική «διαίρει και βασίλευε». «Η ενότητα των εργαζομένων, ο κοινός αγώνας για όλα τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά στα μεταλλεία και όχι μόνο, είναι ο μόνος νικηφόρος δρόμος», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ