Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Σταμάτησε την παράνομη λειτουργία εργοταξίου την Κυριακή

Το αφεντικό προτιμά να πληρώσει πρόστιμο παρά να χαλάσει η πρέσα κι ας κινδυνεύουν οι εργάτες...

Παρέμβαση σε εργοτάξιο στο οποίο εκτελούνταν εργασίες παράνομα πραγματοποίησε την Κυριακή 28/3, μετά από καταγγελίες εργαζομένων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας. Συγκεκριμένα, σε οικοδομή επί της παλαιάς Εθνικής οδού στο Ρίο Πατρών, που πρόκειται να στεγάσει κατάστημα των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», διαπιστώθηκαν σειρά παραβιάσεων ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας.

«Το εργοτάξιο λειτουργούσε Κυριακή, χωρίς άδεια του ΣΕΠΕ, καταστρατηγώντας το πενθήμερο», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, που δούλευαν 7 μέρες τη βδομάδα, ήταν ανασφάλιστοι ενώ μεταφέρονταν από και προς το εργοτάξιο μέσα σε κλειστά αυτοκίνητα «στοιβαγμένοι μαζί με τα εργαλεία, ο ένας πάνω στον άλλον». Το Συνδικάτο διέκοψε τις εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και απαιτεί άμεσα από τις ελεγκτικές αρχές να βγάλουν σχετικό πόρισμα. Επιπλέον απαιτεί οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τα μεροκάματα και να ασφαλιστούν για όλες τις μέρες που εργάζονται υπερωριακά.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της παρέμβασης και αφού αποκαλύφθηκαν οι εξόφθαλμες παραβιάσεις, εργοδηγός «ανάγκασε δύο Αιγύπτιους εργάτες να ρίχνουν άμμο στη χοάνη της πρέσας κρυφά και με τα χέρια, ενώ αυτή βρισκόταν σε λειτουργία, για να μην παγώσει το υλικό και πάθει ζημιά». Στην παρέμβαση των συνδικαλιστών, που απαίτησαν να σταματήσει να βάζει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο, «απάντησε πως του είπε το αφεντικό ότι "προτιμά να πληρώσει πρόστιμο, παρά να χαλάσει η μηχανή που κοστίζει 40.000 ευρώ"!». «Ετσι κοστολογούν αυτοί την ανθρώπινη ζωή, φτηνότερη κι από πρέσα», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Οπως εξηγεί, παρόμοιες συνθήκες έχουν καταγραφεί και σε άλλα εργοτάξια, όπως αυτό της κατασκευής του σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» στην Αγία Σοφία. «Δεν έχουμε λάβει κανένα πόρισμα», επισημαίνει και προσθέτει πως «η τακτική της κωλυσιεργίας και των "αδιάφορων σφυριγμάτων" είναι που ρίχνει νερό στον μύλο της αυθαιρεσίας των εργοδοτών, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των συχνών ατυχημάτων».

«Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση το Συνδικάτο μας θα υψώσει ανάστημα και δεν θα επιτρέψει καμία παρατυπία και κανένα "κουκούλωμα" ευθυνών και παρανομιών εις βάρος κανενός εργαζόμενου», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν «φρένο και εμπόδια» στην ανασφάλιστη εργασία, στην ασταμάτητη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, στην ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ