ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 1821
Αύριο Πέμπτη το 3ο επεισόδιο για την οργάνωση της Επανάστασης

Αύριο Πέμπτη στις 20.00 προβάλλεται το τρίτο από τα έξι επεισόδια της οπτικοακουστικής παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube (youtube.com/kkemedia).

Μετά το πρώτο επεισόδιο που έκανε πρεμιέρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, και το δεύτερο επεισόδιο με τίτλο «Στην αυγή της νέας εποχής», που προβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη, τα οποία γνώρισαν θερμή υποδοχή, στο 3ο επεισόδιο, που θα προβληθεί αύριο, ο θεατής μεταφέρεται στην περίοδο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και των αστικών επαναστάσεων, όπου πολλοί Ελληνες που είχαν έρθει σε επαφή με τους επαναστάτες καπιταλιστές της εποχής ή με τα καπιταλιστικά κράτη, αναζήτησαν στη ριζοσπαστική σκέψη τα απαραίτητα εφόδια για τη θεραπεία των δεινών που επέφερε η φεουδαρχική εξουσία.

Η οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής αστικής τάξης και η επαφή της με τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό δεν άργησαν να αφήσουν τα αποτυπώματά τους... Οι φλογερές επαναστατικές διακηρύξεις αναζητούσαν την οργανωτική τους έκφραση. Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό της τσαρικής Ρωσίας!

Τα επαναστατικά κελεύσματα της αστικής τάξης βρήκαν πιο γόνιμο έδαφος ανάμεσα στις φτωχές αγροτικές μάζες και την περιορισμένη εργατική τάξη της εποχής, που αδυνατούσαν να διαμορφώσουν μια αυτόνομη στρατηγική, προσαρμοσμένη στα ταξικά τους συμφέροντα.

Οι συντελεστές

Συνολικά η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν, τα οποία οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τις ηρωικές μάχες των πρωταγωνιστών, τις «εμφύλιες» συγκρούσεις, αλλά και να δει μέσα σε ποιες τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αυτές οι ιστορικές στιγμές εκδηλώθηκαν.

Μέσα από τη σειρά επιχειρείται η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας - σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας - αλλά και η προσπάθεια εξαγωγής χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821.

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Την παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου.

Δίνουν συνεντεύξεις: Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Σέργιος Κολίσικας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην υλοποίηση της παραγωγής, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, τα Μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους για το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Λεοντή για την άδεια της χρήσης των έργων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ο Θούριος του Ρήγα».

Εκδήλωση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και της ΚΟ Αττικής

Το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν τη Δευτέρα 12 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821».

Ομιλίες θα κάνουν:

-- Ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, με θέμα: «Ο χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821 και η σύγχρονη διαπάλη».

-- Η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η κατάκτηση της διαλεκτικής - υλιστικής αντίληψης για την Επανάσταση του 1821 αναγκαία στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις μελλούμενες σοσιαλιστικές επαναστάσεις».

  • Οι ομιλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από το portal «902.gr».
Περιοδείες του ΚΚΕ στη Δυτική Αττική

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές οργανώνει η Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

-- Αύριο Πέμπτη 8 Απρίλη, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στις 7 π.μ. θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του δήμου Ελευσίνας και στις 9 π.μ. στα καταστήματα και εμπόρους της πόλης.

-- Το Σάββατο 10 Απρίλη, στις 11 π.μ. ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας και στον πεζόδρομο και θα συνομιλήσει με τους κατοίκους.

Την Τετάρτη 14 Απρίλη, στις 10 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα καταστήματα του Μενιδίου και θα συνομιλήσει με τους εμπόρους.

«Εφυγε» από τη ζωή ο Παναγιώτης Ρωμανάς

Τη θλίψη της για τον θάνατο του Παναγιώτη Ρωμανά, δημοτικού συμβούλου Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, σημειώνοντας:

«Με ανείπωτη θλίψη αποχαιρετούμε τον Παναγιώτη Ρωμανά, ακριβό σύντροφό μας, που "έφυγε" άδικα και πρόωρα από τη ζωή.

Γεννημένος στη Θήβα το 1961, χημικός στο επάγγελμα, ο Παναγιώτης συγκέντρωνε βασικά χαρακτηριστικά του πρωτοπόρου αγωνιστή. Τον ακέραιο χαρακτήρα, τη σεμνότητα και την απλότητα, την πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση, την αγωνιστική στάση ζωής, τη συνέπεια λόγων και έργων.

Προσέφερε τις επιστημονικές του γνώσεις στο λαό της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους αγώνες ενάντια στη σκέψη για λειτουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στη Θήβα και τη βιομηχανική ρύπανση.

Ανήσυχος για τα μικρά και μεγάλα λαϊκά προβλήματα, συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ έχοντας την ουσιαστική πεποίθηση ότι η εκμεταλλευτική κοινωνία όπου ζούμε δεν παίρνει γιατρειά, ότι η μόνη διέξοδος είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

Αγαπητός όσο λίγοι, το 2019 εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας με το συνδυασμό της "Λαϊκής Συσπείρωσης", θέση που τίμησε με την προσφορά του.

Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας στη γυναίκα του Μαρία, στα παιδιά του Δημήτρη και Θάνο, στους συγγενείς του».

Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Σοσιαλισμός: Η απάντηση για τον 21ο αιώνα»

Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Σοσιαλισμός: Η απάντηση για τον 21ο αιώνα», της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Κορυδαλλό.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Αλέξανδρος Κοτέας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Πειραιά του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Zoom, στο: https://us05web.zoom.us/j/89744460212?p-wd=ekFsN3J4T0RaeEp4Wmk1TDdqazVoZz09

Meeting ID: 897 4446 0212

Passcode: ar3W5c



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ