Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 1821
Αύριο Πέμπτη το 3ο επεισόδιο για την οργάνωση της Επανάστασης

Αύριο Πέμπτη στις 20.00 προβάλλεται το τρίτο από τα έξι επεισόδια της οπτικοακουστικής παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube (youtube.com/kkemedia).

Μετά το πρώτο επεισόδιο που έκανε πρεμιέρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, και το δεύτερο επεισόδιο με τίτλο «Στην αυγή της νέας εποχής», που προβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη, τα οποία γνώρισαν θερμή υποδοχή, στο 3ο επεισόδιο, που θα προβληθεί αύριο, ο θεατής μεταφέρεται στην περίοδο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και των αστικών επαναστάσεων, όπου πολλοί Ελληνες που είχαν έρθει σε επαφή με τους επαναστάτες καπιταλιστές της εποχής ή με τα καπιταλιστικά κράτη, αναζήτησαν στη ριζοσπαστική σκέψη τα απαραίτητα εφόδια για τη θεραπεία των δεινών που επέφερε η φεουδαρχική εξουσία.

Η οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής αστικής τάξης και η επαφή της με τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό δεν άργησαν να αφήσουν τα αποτυπώματά τους... Οι φλογερές επαναστατικές διακηρύξεις αναζητούσαν την οργανωτική τους έκφραση. Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό της τσαρικής Ρωσίας!

Τα επαναστατικά κελεύσματα της αστικής τάξης βρήκαν πιο γόνιμο έδαφος ανάμεσα στις φτωχές αγροτικές μάζες και την περιορισμένη εργατική τάξη της εποχής, που αδυνατούσαν να διαμορφώσουν μια αυτόνομη στρατηγική, προσαρμοσμένη στα ταξικά τους συμφέροντα.

Οι συντελεστές

Συνολικά η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν, τα οποία οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τις ηρωικές μάχες των πρωταγωνιστών, τις «εμφύλιες» συγκρούσεις, αλλά και να δει μέσα σε ποιες τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αυτές οι ιστορικές στιγμές εκδηλώθηκαν.

Μέσα από τη σειρά επιχειρείται η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας - σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας - αλλά και η προσπάθεια εξαγωγής χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821.

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Την παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου.

Δίνουν συνεντεύξεις: Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Σέργιος Κολίσικας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην υλοποίηση της παραγωγής, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, τα Μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους για το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Λεοντή για την άδεια της χρήσης των έργων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ο Θούριος του Ρήγα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ