Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Σήμερα η πανελλαδική απεργία παραγωγών και πωλητών

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης ενάντια στο νομοσχέδιο που χτυπάει τους αυτοαπασχολούμενους

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις προχωρούν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών, μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, την οποία στηρίζουν δεκάδες σωματεία και Επιτροπές Αγώνα παραγωγών.

Με τη σημερινή πανελλαδική απεργία, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση, το οποίο ουσιαστικά ανατρέπει το χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δράσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο, αφού με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, την κατάργηση της μόνιμης άδειας του πωλητή, το νέο σύστημα μοριοδότησης και κυρίως την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας τους, χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί θα βρεθούν στην ανεργία. Οσοι επαγγελματίες καταφέρουν με κόπο να διατηρήσουν προσωρινά την άδεια και κατ' επέκταση την εργασία τους, θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας, ενώ θα βρίσκονται διαρκώς στη μέγγενη ασφυκτικών ελέγχων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου. Ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν, δίνοντας τη θέση τους σε «ενδιαφερόμενους» μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας αλλά και σε εταιρείες, η παρουσία των οποίων για πρώτη φορά θεσμοθετείται στις λαϊκές. Ταυτόχρονα, οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης θα έχουν την αντανάκλασή τους και στη δυνατότητα της λαϊκής οικογένειας να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Μαζί με την απόσυρση του νομοσχεδίου, στα βασικά αιτήματα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα.
  • Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας να μη βρεθεί στην ανεργία.
  • Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι' αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών, η οποία πρέπει να μειωθεί.
  • Να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας.
  • Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα.

Στην Αθήνα, θα γίνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο Σύνταγμα, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις, όπου θα οργανωθεί παράλληλα η δωρεάν διανομή προϊόντων.

Σε άλλες περιοχές

Κινητοποιήσεις επίσης πραγματοποιούνται:

Στη Θεσσαλονίκη, στη λαϊκή αγορά της Τούμπας.

Στην Καρδίτσα, το Σωματείο Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών Αγορών θα διανείμει το πρωί ενημερωτικό υλικό. Στη συνέχεια θα γίνει συγκέντρωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς και κατόπιν στο δημαρχείο και την Περιφερειακή Ενότητα.

Στη Λάρισα, στη λαϊκή που γίνεται κάθε Τετάρτη.

Στον Βόλο, στις 8 το πρωί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Λόρδου Βύρωνος και Μεταμορφώσεως. Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπορεία στην Περιφερειακή Ενότητα.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο οικόπεδο Λυδάκη, όπου πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά των Πατελών.

Στην Πάτρα, στη λαϊκή αγορά της Αγίας Βαρβάρας.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν ακόμα σε Λιβαδειά, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά και αλλού.

Κάλεσμα αγώνα από την ΤΟ ΕΒΕ Αττικής του ΚΚΕ

Κάλεσμα αγώνα στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΤΟ ΕΒΕ Αττικής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως το Κόμμα βρίσκεται στο πλευρό των επαγγελματιών, «καταδικάζει τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, απαιτεί εδώ και τώρα την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου σε οποιαδήποτε μορφή και αν αυτό κατατεθεί».

Η Οργάνωση καλεί τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, να μην ξεγελαστούν από κυβερνητικούς ελιγμούς, αντίθετα «να ορθώσουν εμπόδια στη διάλυση του θεσμού των λαϊκών αγορών».

«Ταυτόχρονα, καλούμε τους επαγγελματίες και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν τη δική τους θέση στη μεγάλη μάχη που διεξάγεται για την προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος. Σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είναι μόνοι τους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα βρέθηκε εξαρχής στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα. Δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις για να μην πληρώσει ο λαός τη νέα κρίση, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση και συμμαχία, κόντρα στις πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ που πρώτα και κύρια έχουν στόχο να προστατεύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι να καλύψουν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η σημερινή αλλά και η επόμενη μέρα δεν πρέπει να βρει κανέναν μόνο του, απογοητευμένο, στη γωνία. Ολοι μαζί πρέπει να βρεθούμε σε θέση μάχης, να δυναμώσει η λαϊκή αντεπίθεση», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ