Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θα... επαναδιαπραγματευτεί και το νέο «μνημόνιο» του «Ταμείου Ανάκαμψης»

Την πρόταση για «μορατόριουμ» ώστε να ανακοπούν οι αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κontra» το βράδυ της Δευτέρας. Η κυβέρνηση «θα έπρεπε να δεχθεί τις προτάσεις που κατέθεσα, τουλάχιστον να είχε κηρύξει ένα πολιτικό μορατόριουμ ώστε να μην προκαλεί πολιτική και κοινωνική ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά, εισηγούμενος μια μικρή χρονική μετάθεση του αντιλαϊκού κυβερνητικού σχεδιασμού και όχι ματαίωσή του, αφού εξάλλου πρόκειται για σχεδιασμό που πατάει στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στις «ράγες» του «κοινού τους σχεδίου», της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Απ' αυτή τη σκοπιά άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για την «απουσία συνεννόησης» και σε ό,τι αφορά τη διανομή του πακτωλού του «Ταμείου Ανάκαμψης», και μάλιστα από τη σκοπιά των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις, τα οποία παραδέχτηκε ότι δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις.

Επιχειρώντας να καλλιεργήσει και προσδοκίες ότι τα κονδύλια που πληρώνουν οι λαοί και πηγαίνουν «συστημένα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, με επιπλέον «μπόνους» και όρο την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και προς όφελος του λαού, είπε πως «φοβάμαι ότι το εργαλείο αυτό πάει στράφι και οι πόροι, οι πάρα πολύ σημαντικοί πόροι θα κατευθυνθούν σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (...) Μιλάμε για πόρους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δυναμική αναπτυξιακή». Κάλεσε το λαό να στηρίξει μια... αναθεώρηση του αντιλαϊκού σχεδίου λέγοντας πως «εμείς δεν θα τα εφαρμόσουμε. Εμείς θα τα ανατρέψουμε με την ψήφο του ελληνικού λαού και θα ζητήσουμε αναθεωρημένο πρόγραμμα στην Κομισιόν».

Με αυτό ως δεδομένο ο Αλ. Τσίπρας αναλώθηκε σε κραυγές, όπως ότι η χώρα δεν διαθέτει κυβέρνηση και ούτε σταθερή στρατηγική, όπως είπε, ενώ αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας που κουμπώνουν στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ισχυρίστηκε πως «η χώρα αναβάθμισε τη γεωπολιτική της θέση στην πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε πίσω της τη θετική Συμφωνία των Πρεσπών που κάποιοι τότε πολέμησαν για πολιτικούς λόγους».

Για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «είναι υποχρεωμένος να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στα πλαίσια του ρεαλισμού» και ότι «θέλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε να κάνουμε εφαρμοσμένη πολιτική το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα», δίνοντας το στίγμα της προσπάθειάς τους να οικειοποιούνται και να ενσωματώνουν αγωνιστικές και ριζοσπαστικές διαθέσεις και ταυτόχρονα να παρουσιάζονται στο κεφάλαιο ως η πιο αποτελεσματική δύναμη αστικής διαχείρισης έναντι της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές Πολάκη, διαχώρισε τη θέση του με τη φράση «δεν είναι η ΝΔ παράταξη δοσιλόγων όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα, όπως μας έχουν κατηγορήσει».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χτες επιστολή στον πρόεδρο, στο Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με μέλη του ΓΣ προχτές, όπου με αφορμή την απόφαση του Ταμείου να περιορίσει τη μετοχική του θέση ως κατόχου της πλειοψηφίας των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, εξέφρασε την «αγωνία» του για την «ευστάθεια των τραπεζών».

Με την ίδια «έγνοια» που υπηρέτησε και με το παραπάνω ως κυβέρνηση, στην επιστολή του καλεί το ΤΧΣ «να εμποδίσετε την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων» και ενημερώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί στις αρμόδιες εποπτικές και δικαστικές αρχές στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ