ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με «ατομική ευθύνη» και «αυτοδιάγνωση» αντί για μέτρα ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα

INTIME NEWS

Το άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απρίλη, ανακοινώθηκε χτες από την κυβέρνηση, η οποία, όπως αποδεικνύεται, όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε σε κανένα σχεδιασμό και επιπλέον μέτρο, πέρα από την... επέκταση της «ατομικής ευθύνης» και την αυτοδιάγνωση, μέσω των self tests.

Οι μαθητές καλούνται να επιστρέψουν στα σχολεία με την πανδημία να καλπάζει, χωρίς καμία μέριμνα για αραίωση των παιδιών ανά τάξη, με το ίδιο προσωπικό που καλείται να αναλάβει τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας, χωρίς οργανωμένα τεστ με ευθύνη του κράτους, πλησιάζοντας στις εξετάσεις με επιπλέον εμπόδια μετά τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία, επιβεβαιώνοντας πως όλες οι παραπάνω ελλείψεις αποτελούν συνειδητή της επιλογή.

Η υπουργός κατά τη χτεσινή ενημέρωση δεν είχε να παρουσιάσει κανέναν επιπλέον τρόπο θωράκισης των σχολείων, πέρα από τις επιλογές που τελικά οδήγησαν όλο αυτό το διάστημα στο ανοιγοκλείσιμο και την τηλεκπαίδευση, ενώ οι αναφορές κινήθηκαν κυρίως γύρω από τη χρήση των self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, όπως περιέγραψε, το αυτοδιαγνωστικό τεστ θα γίνεται δύο φορές τη βδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου και θα είναι απαραίτητο για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Θα τους διατίθενται δύο δωρεάν τεστ κάθε βδομάδα από το φαρμακείο με βάση τον ΑΜΚΑ.

Οπως ειπώθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση, το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από σήμερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ. Από το υπουργείο συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ και το αποτέλεσμα θα δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Αν είναι αρνητικό για τους μαθητές, μέσω της πλατφόρμας θα εκδίδεται σχολική κάρτα την οποία θα έχουν μαζί τους όλη τη βδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Επίσης, για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα / τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα εκδίδεται δήλωση μέσω της πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Αν και αυτό είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και αν είναι αρνητικό, θα εκδίδεται σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και οι μαθητές ή εκπαιδευτικοί θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά σχολεία, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δομές Εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως το υπουργείο συζητά με την Επιτροπή των Ειδικών και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Οπως είπε, προτεραιοποιήθηκε το άνοιγμα των Λυκείων γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επειδή πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Στο μεταξύ, για το ζήτημα της κάλυψης της ύλης, η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως εντός της βδομάδας εκδίδονται νέες οδηγίες για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, 9 από τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων εξέφρασαν διαφωνίες γύρω από την ημερομηνία ανοίγματος των Λυκείων, ζητώντας να εξασφαλιστούν πρώτα μια σειρά προϋποθέσεων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας το άνοιγμα των σχολών

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού, αλλά και για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, σε αγωνιστική συμπόρευση με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης και τους συλλογικούς φορείς καθηγητών και εργαζομένων του ΑΠΘ.

Το κάλεσμα υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Γεωπονίας, Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Παιδαγωγικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Γαλλικού, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Φιλολογικού, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Αγγλικού, και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Επίσης, οι Σύλλογοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στις 15 Απρίλη, στην οποία απευθύνουν κάλεσμα σε εργαζόμενους και καθηγητές του ΑΠΘ για μπλοκάρισμα των διοικητικών και εκπαιδευτικών λειτουργιών, όπως και οργάνωση εκδήλωσης με θέμα τα σχέδια της κυβέρνησης και την πάλη απέναντί τους.

Σε άλλες πόλεις

Με διαρκή πολύμορφη δράση φοιτητικοί σύλλογοι αναδεικνύουν τα προβλήματα μετά από 13 μήνες κλειστών σχολών, διεκδικούν να γίνουν ξανά φοιτητές, παλεύουν στο πλευρό των εργαζομένων για υγεία και παιδεία.

Με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Ιωαννίνων, προχτές έγινε σύσκεψη φοιτητών των Τμημάτων Υγείας του Ιδρύματος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το θέμα των κλειστών σχολών αλλά και οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας, που τους αφορούν και ως μελλοντικούς εργαζόμενους. Αναδείχθηκε η ανάγκη οι φοιτητές οργανωμένα και τεκμηριωμένα, μέσα από την πάλη των συλλόγων τους, να πρωτοστατήσουν για ασφαλές άνοιγμα των σχολών, ενώ θα επιμείνουν στο θέμα των κατά προτεραιότητα εμβολιασμών φοιτητών που ασκούνται στα νοσοκομεία. Επίσης θα αναλάβουν πρωτοβουλίες στήριξης των δίκαιων αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ.

Στο μεταξύ, στα Γιάννενα λειτουργεί ο Πολυχώρος Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου και το επόμενο διάστημα διοργανώνει μια σειρά πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο της προσπάθειας των Συλλόγων να ζωντανέψουν οι σχολές.

Στην Πάτρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι διοργανώνουν συμβολικά διά ζώσης διαλέξεις σε αίθουσες και υπαίθριους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών οργάνωσε την Τρίτη διάλεξη με τον καθηγητή Θ. Χόνδρο για το επιστημονικό αντικείμενο του μηχανολόγου μηχανικού, ενώ αντίστοιχο διά ζώσης μάθημα έκανε τη Δευτέρα ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού, με τον καθηγητή Α. Τερζή, για τη Θεωρία της Σχετικότητας.

Διά ζώσης ανοιχτό μάθημα διοργανώθηκε επίσης την περασμένη Παρασκευή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στον προαύλιο χώρο του Ιστορικού ο Π. Κελάνδριας, καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, έκανε μια διαφορετική παρουσίαση σε φοιτητές από όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος, με θέμα την κοινωνιολογία της μετάφρασης.

Μέρα πανελλαδικής δράσης εργαζομένων στα πανεπιστήμια

Την Τρίτη 13/4

Πρωτοβουλία για μέρα πανελλαδικής δράσης εργαζομένων στα πανεπιστήμια στις 13/4 ανέλαβαν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν μέχρι στιγμής: Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) ΕΜΠ, Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΓΠΑ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο κοινό κάλεσμά τους σχολιάζουν μεταξύ άλλων ότι «εδώ και πάνω από έναν χρόνο τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για τους φοιτητές, αλλά ανοιχτά για οτιδήποτε αφορά την επιχειρηματική λειτουργία και - πλέον... - και την αστυνομία». Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και «επιχειρεί να φορτώσει την ευθύνη για την αδιέξοδη και αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας στις πλάτες μας, στοχοποιώντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τη νεολαία», ενώ δείχνουν ότι τα σημερινά προβλήματα πατούν πάνω στη διαχρονική πολιτική που ασκείται στην Ανώτατη Εκπαίδευση: «Την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις έχουν αποψιλώσει τα πανεπιστήμια από πόρους και διδακτικό προσωπικό. Η ούτως ή άλλως ανεπαρκής χρηματοδότηση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70%. Υπάρχουν τεράστια κενά σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, δεν αναπληρώνονται ούτε καν οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται. Ο αριθμός των συμβασιούχων εργαζομένων όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και το ποσοστό τους έναντι των μονίμων αυξάνονται σταθερά, όπως και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων, με τις κάθε είδους υποτροφίες. Η κατάσταση αυτή αφήνει το αποτύπωμά της σε όλες τις λειτουργίες των πανεπιστημίων, με τεράστιες συνέπειες στις σπουδές και την έρευνα, στη φοιτητική μέριμνα κ.ο.κ.».

Απέναντι σε όλα αυτά, διδάσκοντες και εργαζόμενοι παίρνουν πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης στους εξής άξονες:

  • Μαζί με τους φοιτητές, οργανώνουν διά ζώσης μαθήματα σε κάθε Σχολή, Τμήμα, εξάμηνο, διεκδικώντας να ανοίξουν άμεσα οι σχολές, με όλα τα μέτρα προστασίας.
  • Οργανώνουν κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις σε Πρυτανείες, Κοσμητείες, ΕΛΚΕ, ΜΟΔΙΠ κ.λπ. με αιχμή να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, βάζοντας μπλόκο στους μηχανισμούς προώθησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια.
  • Πρωτοστατούν για την οργάνωση της πάλης των συμβασιούχων, ανοίγοντάς τους τις πόρτες των συνδικάτων, οργανώνοντας καμπάνια εγγραφών στα αντίστοιχα Σωματεία και Συλλόγους.

Στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης, ήδη οργανώνονται σε πολλά Ιδρύματα της χώρας πολύμορφες σχετικές πρωτοβουλίες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να ακούσει έστω την τελευταία στιγμή τα δίκαια και λογικά αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του αναφορικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των Λυκείων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μετά από 5 μήνες κλειστών σχολείων, η κυβέρνηση ανακοινώνει το άνοιγμα μόνο των λυκείων κι αυτό με ατομική ευθύνη των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ "σχολεία και πανδημία" έχει τίτλο "self test".

Αντί η κυβέρνηση να δώσει χρήματα για την ασφαλή επανέναρξη των σχολείων, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα μορφωτικά κενά, οι πραγματικές παιδαγωγικές και ψυχικές ανάγκες των μαθητών, για το μόνο που προβληματίζεται είναι η ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα του τουρισμού, γι' αυτό άλλωστε και τις χρηματοδοτεί.

Το υπουργείο Παιδείας να ακούσει έστω την τελευταία στιγμή τα δίκαια και λογικά αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου. Για:

- Αμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

- Προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.

- Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη.

- Αμεσα μέτρα ενίσχυσης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί.

- Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Κάθε καθυστέρηση από το ασφαλές άνοιγμα όλων των σχολείων και για όλους τους μαθητές είναι ένα εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έγκλημα!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ