ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμπανάκι κινδύνου για τις ελλείψεις σε πυρασφάλεια - δασοπροστασία

Παρέμβαση του Νίκου Παπαναστάση στη Βουλή, με αφορμή την κύρωση συμφωνίας ανάμεσα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ελλάδας - Κύπρου

Eurokinissi

«

Χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου προς την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αλλά και συνολικά προς τον ελληνικό λαό. Είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα πυρασφάλειας και δασοπροστασίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης μιλώντας στη Βουλή και στηλιτεύοντας το γεγονός ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να εντάξει αυτό το Σώμα στους μηχανισμούς καταστολής, αλλοιώνοντας βάναυσα τον κοινωνικό χαρακτήρα και την αποστολή του.

Οι αναφορές αυτές έγιναν από τον βουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την κύρωση του «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου (....) για συνεργασία των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών σε θέματα αρμοδιότητάς τους», την οποία καταψήφισε, αναδεικνύοντας ότι όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν πρόκειται για μία απλή συνεργασία, αλλά για συνεργασία «ανάμεσα σε δύο μηχανισμούς η οποία πέρα από το κύριο έργο τους, μέσα και από το ευρωενωσιακό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία τους, τους εντάσσει στους μηχανισμούς καταστολής».

Οπως επεσήμανε ο Ν. Παπαναστάσης, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διατηρούν η μία μετά την άλλη οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετέχει επικουρικά μαζί και με το Λιμενικό στον κυρίαρχο κατασταλτικό ρόλο που έχει η Αστυνομία εναντίον των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα όμως παραμένει χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, χωρίς όλα τα κατάλληλα μέσα και εξοπλισμό. Την κυβέρνηση, αντί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όταν μάλιστα σε περίπου 20 μέρες αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, την ενδιαφέρουν αυτού του είδους οι «συνεργασίες».

Καταθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες προσωπικού: Οι μόνιμοι πυροσβέστες, οι πενταετούς υποχρέωσης και οι εποχιακοί πυροσβέστες με εξάμηνη απασχόληση. Πέρυσι ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών ήταν περίπου 16.500, πολύ λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες, και απ' αυτούς περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.

Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν από απλήρωτη εργασία μέχρι ακατάλληλους χώρους διαμονής και ξεκούρασης. «Η κυβέρνηση αναβάθμισε την Πολιτική Προστασία σε υφυπουργείο», αντί όμως αυτό να σηματοδοτήσει «την αναβάθμιση της δομής, του προσανατολισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών με όφελος για το λαό και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων», αυτό που έγινε ήταν η δημιουργία γραφείου του ΝΑΤΟ στην Πολιτική Προστασία και η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κύρωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού «rescEU», ο οποίος υπενθυμίζεται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και για την αντιμετώπιση «ανθρωπογενών» καταστροφών, όπως είναι το Προσφυγικό, καθώς και εναντίον της «τρομοκρατίας», σε συνεργασία με στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς. Είπε ακόμα ότι «θα εξασφαλιστεί μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και επιχειρησιακών πρακτικών η αποτελεσματικότερη συνεργασία σε οποιονδήποτε επιχειρησιακό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα τυχόν απαιτηθεί»... Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα χαιρέτισαν και υπερψήφισαν τη συμφωνία.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση για τα εκρηκτικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Θανάση Δραγατσίκα, και τον γραμματέα, Θανάση Σβώλη, πραγματοποίησε την Τρίτη 6 Απρίλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, τον Γιώργο Στραβού, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας και την Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέα της ΤΕ Κοζάνης.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος ενημερώθηκε από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου για την κατάσταση που επικρατεί στις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα στην ΠΕ Κοζάνης.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε πως τα προγράμματα στήριξης τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας ήταν σταγόνα στον ωκεανό, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων έμεινε εκτός των προγραμμάτων, και ότι τελικά μεγάλο κομμάτι αυτών των επιδοτήσεων παρακρατήθηκε λόγω προηγούμενων συσσωρευμένων χρεών, ειδικά των μικρών αυτοαπασχολούμενων που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην άγρια φορολογία τα προηγούμενα χρόνια.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κόμματος σημείωσαν μεταξύ άλλων πως την ώρα που η κατάσταση με την πανδημία είναι αρκετά δύσκολη και το Νοσοκομείο της Κοζάνης έχει ξεπεράσει τα όριά του, η κυβέρνηση εξαντλεί την επιδημιολογική της πολιτική σε περιοριστικά μέτρα στο λιανικό εμπόριο και αρνείται πεισματικά να ενισχύσει το νοσοκομείο, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού.

Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για την οργάνωση του αγώνα και τον συντονισμό των μικρών αυτοαπασχολούμενων για να δυναμώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση έκτακτου επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, πάγωμα και μείωση χρεών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ κ.λπ., απαλλαγή από δημοτικά τέλη. Ενας αγώνας που πρέπει να στραφεί ενάντια στις δυνάμεις που υπηρετούν πιστά την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή αυτή της ενίσχυσης των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούν την σ. Αύρα Κουτήρη

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούν οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης της ΤΕ Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ την αγαπημένη συντρόφισσα Αύρα Κουτήρη, που «έφυγε» αναπάντεχα και άδικα από τη ζωή, χτυπημένη από τον κορονοϊό.

Η Αύρα Κουτήρη, συνταξιούχος, γεννημένη στις 16-3-1955, από τα νεανικά της χρόνια συμμετέχει στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και αργότερα οργανώνεται στο ΚΚΕ. Αταλάντευτη, ανυποχώρητη και μαχητική, ιδιαίτερα δραστήρια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με μεγάλη συμβολή στη δράση και την παρέμβαση του Κόμματος στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ στην περιοχή της Κυψέλης και του Μενιδίου. Ηταν πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης, χωρίς να λυπάται χρόνο και κόπο. Πάντα χαμογελαστή, δοτική και με ιδιαίτερη μέριμνα για τους συντρόφους της και τη νεολαία. Σε κάθε δύσκολη στιγμή, με τα λόγια μεγάλων καλλιτεχνών στο στόμα, ήταν για όλους μας φάρος αισιοδοξίας, παράδειγμα συντροφικότητας.

Σε αποχαιρετάμε, αγαπημένη μας συντρόφισσα, που μέχρι την τελευταία στιγμή δεν λύγισες, δεν το έβαλες κάτω, με τα δικά σου λόγια: «Το ατσάλι δένεται στη μεγάλη φωτιά και στο δυνατό ψύχος. Τότε γίνεται δυνατό και τίποτα δεν φοβάται, γράφει ο Νικολάι Οστρόφσκι στο "Πώς δενότανε τ' ατσάλι". Οπως δεν φοβάμαι τον κορονοϊό, γιατί σας νιώθω πλάι μου, συντρόφια μου αγαπημένα! Σας ευχαριστώ!», αναφέρουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης της ΤΕ Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου, και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σύζυγό της Γιώργο, στην κόρη της Ιωάννα, στους λοιπούς συγγενείς και οικείους της.

  • Θα θυμόμαστε την συντρόφισσα Αύρα στην πρωτοπόρα δράση της για τη διακίνηση της εφημερίδας μας του «Ριζοσπάστη», στα εμπορομάγαζα του Μενιδίου στις γειτονιές της Κυψέλης. Ακούραστη, δεν έλειψε από κανένα Σαββατιάτικο ή Κυριακάτικο ραντεβού. Επίμονη συνομιλήτρια με επαναστατικό ενθουσιασμό και πίστη στην υπόθεσή μας. Σύντροφοί της στον «Ριζοσπάστη».
Προσυνεδριακές συσκέψεις

Συσκέψεις των ΚΟ με θέμα την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος διοργανώνονται:

Σάββατο 17/4

Στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στις Συκιές, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κυριακή 18/4

Στις 11.30 π.μ., στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη, με ομιλήτρια την Νικολέτα Θεογνώστου, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο στο δήμο Παύλου Μελά.

Στις 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μενεμένης, με ομιλήτρια την Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Πέμπτη 22/4

Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, με ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 25/4

Στις 12 μ., στο Θεατράκι του Κορδελιού, με ομιλητή τον Ηλία Γκουτζηγιάννη, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ
«Οχι» στην εγκατάσταση μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων

Σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και το συντονισμό δράσεων ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην ΒΙΠΕΘ Σίνδου, που βλάπτουν σοβαρά την υγεία και καταστρέφουν το περιβάλλον, καλούν σωματεία και φορείς του δήμου Δέλτα, την Κυριακή 11 Απρίλη στις 11 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.

Στη σύσκεψη καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου, Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Επίσης, η Ομάδα Γυναικών δήμου Δέλτα (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Γονέων 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Διαβατών και ο Πυγμαχικός Σύλλογος Βαθύλακου «Η ΠΥΓΜΗ».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν «πρόκληση τον σχεδιασμό για εγκατάσταση νέων και τόσο ρυπογόνων μονάδων σε μια περιοχή επιβαρυμένη από την ήδη υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα, από την αέρια ρύπανση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ που ακόμα δεν ολοκλήρωσαν τη λήψη των απαραίτητων μέτρων».

Και σημειώνουν ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλη την περιοχή της Σίνδου και των γύρω περιοχών. Να διώξουμε τον καρκίνο από τις γειτονιές μας, από τους χώρους δουλειάς που συγκεντρώνονται καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι.

Απαιτούμε τώρα ουσιαστική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, με την ενίσχυση και αναβάθμιση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγειάς, ειδικότερα των Κέντρων Υγείας Διαβατών και Χαλάστρας, με τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Σίνδο».

ΠΟ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση παρουσίασης των Θέσεων του 21ου Συνεδρίου

Εκδήλωση παρουσίασης των Θέσεων του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ προγραμματίζουν οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την Κυριακή 11 Απρίλη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΕΥΚΑΡΠΙΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος αγώνα «για τη ζωή και την αναπνοή» ενάντια στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η «Πρωτοβουλία Συλλόγων - Σωματείων - Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας» προετοιμάζοντας την κλιμάκωση των δράσεών της προχωρά σε γενική συνέλευση, αύριο Σάββατο 10/4, στις 6 μ.μ., στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στην Πολίχνη.

Οπως αναφέρει στο κάλεσμά της, «ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη δεύτερη προκλητική αδειοδότηση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από το εργοστάσιο του ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και καθοριστική. Εκφράστηκε μαζικά με δυναμικούς αγώνες και πολύμορφες δράσεις. Με διαρκή παρουσία καταφέραμε να ενημερώσουμε χιλιάδες πολίτες για το νέο "πράσινο" έγκλημα που επιχειρείται στις γειτονιές μας, να κινητοποιήσουμε δεκάδες φορείς, συλλόγους και σωματεία της πόλης. Παλεύουμε μέχρι την υλοποίηση των αιτημάτων μας».

Οι δεκάδες φορείς που συσπειρώνονται στην «Πρωτοβουλία», απαιτούν: Αμεση ανάκληση της αδειοδότησης της καρκινογόνας καύσης RDF/SRF. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF. Αμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Να μην προχωρήσουν τα σχέδια εμπορευματοποίησης στη διαχείριση απορριμμάτων. Να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες & μετρήσεις, με σκοπό τη χαρτογράφηση της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας με ευθύνη του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ