ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
112 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων ένας εδώ και 17 μέρες!

Ακόμη ένα έγκλημα το οποίο φέρει την υπογραφή της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού «κόστος»

INTIME NEWS

Για άλλη μια μέρα, χτες, πάνω από 100 διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, σε μια συνέχεια του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος της κυβερνητικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι, 112 διασωληνωμένοι ήταν στον αναπνευστήρα αλλά όχι σε ΜΕΘ. Οι 97 απ' αυτούς στο Λεκανοπέδιο Αττικής, οι 15 σε νοσοκομεία στην περιφέρεια, εκ των οποίων ένας στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, που είναι στην αναμονή από 1 Απρίλη. Σημειώνεται ότι 50 διασωληνωμένοι μετρούν πλέον πάνω από τρία 24ωρα εκτός ΜΕΘ ενώ η μεγαλύτερη αναμονή είναι στην Αθήνα, από τις 23 Μάρτη! Μόνο στο «Γεννηματάς» της Αθήνας οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ χτες ήταν 15, και άλλοι 2 στο «Θριάσιο».

Την ίδια ώρα, οι διασωληνώσεις μόνο για Covid χτες άγγιξαν τις 800, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας αυξήθηκαν σε μια μέρα κατά 13,55% (φτάνοντας τις 595), προμηνύοντας ακόμα περισσότερες διασωληνώσεις στο άμεσο μέλλον.

Φρακαρισμένος ο «Ερυθρός Σταυρός», χιλιάδες χρόνιοι ασθενείς στον «αέρα»

Στον «Ερυθρό Σταυρό» ήταν διασωληνωμένοι 10 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, χωρίς τον απαιτούμενο εξειδικευμένο εξοπλισμό που παρακολουθεί και προειδοποιεί για κάθε εξέλιξη, ώστε να παρέχεται άμεσα η απαιτούμενη φροντίδα. Οπως μας μεταφέρουν υγειονομικοί, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους όπου δεν μπορεί να υπάρχει η απαιτούμενη επιτήρηση, με γιατρούς και νοσηλευτές κάτω από το όριο ασφαλείας σε όλο το νοσοκομείο, να τρέχουν από το έναν θάλαμο ή και όροφο στον άλλο. Χτες, μόλις 3 ήταν τα κενά απλά κρεβάτια, τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα από τις πρώτες μέρες, χτες έγιναν 33 εισαγωγές, το νοσοκομείο δεν αδειάζει κι ακροβατεί διαρκώς σε τεντωμένο σχοινί. Με 276 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών (41%) και 66 του παραϊατρικού και επιστημονικού προσωπικού, μετά βίας διεκπεραιώνονταν τα περιστατικά της συνήθους νοσηρότητας.

Από το Μάρτη του 2020, το Σωματείο Εργαζομένων με πολλαπλές κινητοποιήσεις απαιτούσε την κάλυψη των οργανικών θέσεων, συναντώντας την αδιαφορία της κυβέρνησης, με έμπειρους γιατρούς και νοσηλευτές να μετακινούνται σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ αντί για 276 μόνιμους νοσηλευτές το νοσοκομείο «ενισχύθηκε» με 30 επικουρικούς, που μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους παλεύουν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις συσσωρευμένες από χρόνια.

«Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω ελλείψεις ακολουθείται η τακτική του "ανακατέματος της τράπουλας" με συνεχείς αλλαγές τμημάτων των νοσηλευτών και με τη δημιουργία "Τμημάτων Covid-19", όπου εντάχθηκαν όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Για την ενίσχυσή τους επιστρατεύθηκαν 26 ιδιώτες γιατροί διαμορφώνοντας μία αναλογία 1 ειδικού για 7,8 ασθενείς (...) Περιττό να πούμε ότι καμία εκπαίδευση δεν προηγήθηκε στο νόσημα της Covid-19 και την αντιμετώπισή του (...) Ούτε χρόνος προσαρμογής υπήρξε στο νέο περιβάλλον για τους ιδιώτες (...) Δεν προβλέπεται να υπάρξει πάνω από ένας παθολόγος για 140 ασθενείς με οξέα και σοβαρά προβλήματα κατά την εφημερία. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να "στοιβάζονται" σε οκτάκλινους θαλάμους, και διασωληνωμένοι θα παραμένουν εκτός ΜΕΘ. Ενώ ήδη διανύουμε το δεύτερο έτος της πανδημίας, θέλουν να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε "επείγον περιστατικό", άρα τα "μπαλώματα" την ύστατη ώρα είναι και η δέουσα πολιτική», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Παράλληλα, επισημαίνει τις εξίσου σοβαρές συνέπειες από την παύση της υπόλοιπης δραστηριότητας του νοσοκομείου, σε 60 διαφορετικά εξωτερικά ιατρεία, όπου προσέρχονται 58.000 χρόνιοι πάσχοντες (με καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.ά.) κι ευπαθείς ομάδες μόνο στα πρωινά. Γίνονταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 5.200 μείζονες επεμβάσεις, 2.400 οφθαλμολογικές και διάφορες μικροεπεμβάσεις ή επεμβατικές πράξεις.

Από τη διακοπή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων, και ακόμα περισσότερων κινδυνεύουν όλο και περισσότεροι ασθενείς, σημειώνει το Σωματείο, επισημαίνοντας ότι «στην πραγματικότητα η δυσχέρεια πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας προκαλεί μία "πανδημία" μέσα στην πανδημία της Covid-19, με συνέπεια μεγάλη αύξηση της θνητότητας, ήδη από το 2020».

Στη Θεσσαλονίκη

Με περίπου 90 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και γεμάτες τις κλίνες ΜΕΘ, ολοκληρώθηκε η χτεσινή εφημερία στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη. Στοιχεία που ενισχύουν τη βεβαιότητα ότι επανέρχονται σταδιακά οι δύσκολες μέρες του Νοέμβρη για τα νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν δραματικά υποστελεχωμένα. Στο μεταξύ, και το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης ανιχνεύεται σε τιμές αντίστοιχες του πρώτου δεκαημέρου του Νοέμβρη.

Χτες, λοιπόν, το ΑΧΕΠΑ ολοκλήρωσε την εφημερία του με 54 νέες εισαγωγές ασθενών και γεμάτες και τις 31 κλίνες ΜΕΘ και το «Γ. Γεννηματάς» με 30 νέες εισαγωγές και γεμάτες και τις 14 κλίνες ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας ανέδειξε και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη. Σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των απολυμένων γιατρών του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Βασικό ζήτημα όμως που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Ζητήθηκε «να υπάρξει σαφής δέσμευση - ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για νομική συμπαράσταση και ενίσχυση όλων των γιατρών που εργάζονται υπό τις παρούσες συνθήκες κόπωσης και ασφυκτικής πίεσης», και επίσης «να υπάρχει ευελιξία στη συνεργασία τους ώστε να μπορούν να είναι συνεπείς και στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις τους σε ασφαλιστικές εταιρείες ή ιδιωτικούς φορείς».

ΔΗΠΑΚ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Επικίνδυνη η γραμμή της «ατομικής ευθύνης» μέσα από τα self test

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Φαρμακοποιών την απόφαση της κυβέρνησης για τη διάθεση των self test αυτοδιάγνωσης για τον κορονοϊό μέσω των φαρμακείων, καθώς και τη θέση που πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για πώληση και διενέργεια των test.

Η κυβέρνηση - σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ - παραμένει πιστή «στη γραμμή της ατομικής ευθύνης, καθώς ο σχεδιασμός της για τα self test είναι ο πολίτης να κάνει ο ίδιος το τεστ και κατόπιν ο ίδιος να το αξιολογεί και να πράττει αναλόγως, χωρίς καμία επιστημονική φροντίδα. Αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες, αρνείται να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που επιστρατεύει αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, προκλητικός εμπαιγμός και στάχτη στα μάτια...». Προσθέτει δε ότι «η πλειοψηφία του ΠΦΣ έχει φέρει τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς σε δύσκολη θέση. Με την αποδοχή και στήριξη της μαζικής διάθεσης των self test από τα φαρμακεία, ακόμα κι αν γίνουν δεκτοί οι όροι που θέτει η ηγεσία του ΠΦΣ, βάζει πλάτη να προχωρήσει μία διαδικασία αυτοδιάγνωσης η οποία περιβάλλεται από σοβαρά επιστημονικά προβλήματα, αλλά κυρίως βάζει πλάτη στο να περάσει η πολιτική της ατομικής ευθύνης που προωθεί ή κυβέρνηση καθ' όλη την διάρκεια της πανδημίας».

Η ΔΗΠΑΚ προβάλλει τις εξής διεκδικήσεις: Μαζικά αξιόπιστα τεστ ανάλογα με τις επιστημονικές τους ενδείξεις από Κέντρα Υγείας και δομές δημόσιας Υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, να αξιοποιηθούν με επίταξη ιδιωτικοί όμιλοι - αλυσίδες διαγνωστικών που θησαυρίζουν και μέσα στην πανδημία πουλώντας πανάκριβα τα διαγνωστικά τεστ. Αμεση επίταξη, χωρίς αποζημίωση, όλων των ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, ΜΑΦ, χειρουργείων και διαγνωστικών αλυσίδων, διαγνωστικών τεστ κ.λπ., για να διασφαλιστούν υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να ανοίξουν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία, και οι δομές ΠΦΥ που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών σε ενιαίο κρατικό σχέδιο ενίσχυσης κυρίως των μονάδων ΠΦΥ, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων, για την περίθαλψη όλων των ασθενών, και όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα. Μέτρα για την προστασία της υγείας των φαρμακοποιών, στήριξη και αποτελεσματική συμβολή με δωρεάν συστηματικά τεστ, δωρεάν διάθεση αποτελεσματικής και αξιόπιστης μάσκας χειρουργικής και υψηλής προστασίας για χρήση όπου ενδείκνυται σε όλους.

OEΝΓΕ
Ειπώθηκαν ψέματα, που ντράπηκαν τα ίδια...

Η απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κατάσταση στις δημόσιες ΜΕΘ

«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα 'λεγαν» (Μενέλαος Λουντέμης).

Αυτή είναι η απάντηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στην προχτεσινή ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος «δήλωσε μεταξύ άλλων (σύμφωνα με τον σχετικό υπότιτλο του ίδιου του καναλιού) «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».

Λίγο πριν από την τηλεοπτική συνέντευξη, προχτές το βράδυ7/4/21, στην επίσημη λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Οι 82 από αυτούς ασθενείς πάσχοντες από Covid - 19, εκ των οποίων οι 37 περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες, για χρονικό διάστημα τριών ημερών και πάνω.

Αυτή άλλωστε είναι η καθημερινή εικόνα όλες τις τελευταίες βδομάδες. Είναι απαράδεκτο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας να παραπληροφορεί τόσο αδίστακτα τον ελληνικό λαό, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, και καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα «να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της, να αφήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» και να ανταποκριθεί στα αιτήματα που έχει διατυπώσει η Ομοσπονδία εδώ και πολλούς μήνες για άνευ όρων επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, εξοπλισμό και υποδομές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Στα ύψη ο αριθμός διασωληνωμένων, πάνω από 70 οι νεκροί και χτες

Ακόμη 73 άνθρωποι έχασαν και χτες τη ζωή τους, με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται στα 3.228 (με χαμηλό αριθμό τεστ) και ο αριθμός των διασωληνωμένων να σπάει το θλιβερό ρεκόρ, φτάνοντας πλέον τους 776 (749 χτες).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 288.230 και των νεκρών σε 8.680.

Από τα 3.228 νέα κρούσματα, στην Αττική εντοπίστηκαν 1.578 κρούσματα (Αν. Αττική 174, Βόρειος Τομέας 196, Δυτική Αττική 117, Δυτική Αθήνα 246, Κέντρο 454, Νότιος Τομέας 132, Πειραιάς 245, Νήσων 14), στη Θεσσαλονίκη 435, στην Αχαΐα 117, στη Λάρισα 89, από 55 σε Πέλλα και Σέρρες, ενώ 100 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Σημειώνεται πως μετά από περαιτέρω έλεγχο σε 897 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 4 Γενάρη με 25 Μάρτη από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, εντοπίστηκαν θετικά σε μεταλλάξεις 788 δείγματα.

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 4.365 δείγματα με μεταλλάξεις του κορονοϊού εκ των οποίων τα 4.084 με τη βρετανική και 59 με τη νοτιοαφρικανική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ