ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
Σελ. /40
ΕΑΚ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ
Απαξίωση και εγκατάλειψη πριν το τελικό ξήλωμα για να στηθούν οι μπίζνες

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, οι εγκαταστάσεις αφέθηκαν στη μοίρα τους, με στόχο το τελικό ξήλωμα
Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, οι εγκαταστάσεις αφέθηκαν στη μοίρα τους, με στόχο το τελικό ξήλωμα
To πρόσφατο περιστατικό στο κλειστό προπονητήριο του ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, με τον παραλίγο τραυματισμό νεαρής αθλήτριας όταν προς το φινάλε της προπόνησής της κατέρρευσαν οι δοκοί του δίζυγου, προκάλεσε για μια ακόμη φορά αίσθηση. Το συγκεκριμένο συμβάν ανέδειξε με ανάρτηση σε προσωπικό του λογαριασμό ο χρυσός Ολυμπιονίκης των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας και αργότερα πήρε ευρύτερη δημοσιότητα, ενώ ο ίδιος πριν έναν χρόνο περίπου είχε αναδείξει επίσης τα σοβαρά προβλήματα στη στέγη του κλειστού προπονητηρίου, όταν μετά από έντονη βροχόπτωση το προπονητήριο πλημμύρισε, εκφράζοντας τότε και τις ανησυχίες του για την επικινδυνότητα της οροφής.

Κατά καιρούς μέχρι σήμερα και άλλοι αθλητές και προπονητές - όπως ο επιτυχημένος προπονητής στίβου Γιώργος Πομάσκι, κατά την πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αθλητισμού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ - έχουν φέρει στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Αγιο Κοσμά, αναδεικνύοντας μια άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα των διαχρονικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων που με τις πολιτικές που εφάρμοσαν - και την «πυξίδα» ανεξάρτητα απ' τα κάθε φορά επιμέρους σχέδια να δείχνει σταθερά την εμπορευματοποίηση και γι' αυτό την απαξίωση και την υποχρηματοδότηση - άφησαν έναν σημαντικό χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας στα νότια προάστια της Αττικής στη μοίρα του.

Την ίδια στιγμή τα πράγματα εδώ και μια τριετία φαντάζουν ακόμα χειρότερα για το Αθλητικό Κέντρο, αφού ετοιμάζεται το ολικό ξήλωμά του στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου τσιμεντοποίησης του παραλιακού μετώπου στο Ελληνικό, προς χάριν της ιδιωτικοποίησής του και της παράδοσής του στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό
Το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό
«Προοπτική» που ήρθε να σφραγίσει ο νόμος - έγκλημα που πέρασε προ ημερών με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, για την κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό και τον Αγ. Κοσμά.

Διαχρονική απαξίωση με απώτερους στόχους

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Αγιου Κοσμά ως χώρος αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι για την προπόνηση Εθνικών ομάδων, σωματείων και αθλητών της περιοχής και του Πειραιά, καθώς και έναν σημαντικό πόλο για την άθληση και την ψυχαγωγία λαϊκών στρωμάτων από τα νότια προάστια και όχι μόνο. Είναι ενδεικτικό ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την προπόνηση 15 Εθνικών ομάδων διαφόρων αθλημάτων, αλλά και από εκατοντάδες κόσμου, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο η «μοίρα» του Κέντρου, την τελευταία 15ετία τουλάχιστον, δεν διαφέρει από εκείνη όλων των περίφημων Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των Αγώνων του 2004 αλλά και γενικότερα των αθλητικών υποδομών στη χώρα.

Αν και πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας ανακαινίστηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης με χρήματα του ελληνικού λαού, από τότε μέχρι σήμερα η πολιτική που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στόχο την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Αντίθετα, όλοι τους επιδόθηκαν σε «σκυταλοδρομία» με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση συντήρησης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, αλλά και την ικανοποίηση των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω της παράδοσής τους για εμπορική αξιοποίηση. Γι' αυτό και η απαξίωση και η πλήρης εγκατάλειψη για χρόνια - παρά τα κατά καιρούς φτιασιδώματα, επιφανειακά και πολλές φορές για επικοινωνιακούς λόγους - ήταν αυτό που συνόδευσε και τις συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, κατά καιρούς μέλη των διοικήσεων του ΕΑΚ, αθλητές και προπονητές έχουν αναφέρει σημαντικά προβλήματα συντήρησης των εγκαταστάσεων (αθλητικοί χώροι, αποδυτήρια, εξωτερικός περίβολος) - με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους αθλούμενους που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων - και ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, ως αποτέλεσμα της μη επαρκούς χρηματοδότησης και της απουσίας ενός οργανωμένου σχεδίου στήριξης.

Δεν χωράνε στο ίδιο «γήπεδο» επιχειρηματικά συμφέροντα και λαϊκές ανάγκες

Οπως αποδείχθηκε, τα προβλήματα που συνόδευσαν το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά τα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 ήταν απλά ο «πρόλογος» των όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Κι αυτό γιατί το γενικότερο σχέδιο παράδοσης του νότιου παραλιακού μετώπου της Αττικής στις πολυεθνικές και τους επιχειρηματίες για εμπορική εκμετάλλευση, μέσω της τσιμεντοποίησής τους, όρισε και την τύχη του ΕΑΚ, αφού προβλέπει το πλήρες ξήλωμά του, αφήνοντας την ευρύτερη περιοχή και τα νότια προάστια χωρίς έναν σημαντικό χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας.

Μάλιστα, μέχρι σήμερα τα σχέδια του ξηλώματος δεν περιλαμβάνουν καν μια πρακτική λύση για το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, όπως για παράδειγμα η μετεγκατάστασή του σε άλλο χώρο που να πληροί τις προϋποθέσεις για ικανοποίηση της ανάγκης εργατικών - λαϊκών στρωμάτων για άθληση και ψυχαγωγία.

Στα όποια υποτυπώδη σχέδια έχουν προκηρυχθεί από τους εκάστοτε κυβερνητικούς αρμόδιους σχετικά με το μέλλον του ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, αυτό που προωθείται είναι το σπάσιμο των εγκαταστάσεων και το μοίρασμά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα σχέδια μετεγκατάστασης που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις αθλητών και προπονητών που χρησιμοποιούν το ΕΑΚ για τις προπονήσεις τους και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, κάνοντας λόγο για πρόχειρο προγραμματισμό. Την ίδια ώρα, το προδιαγεγραμμένο ξήλωμα αφήνει στον «αέρα» τους εργαζόμενους στο Κέντρο, καθιστώντας το εργασιακό τους μέλλον αβέβαιο.

Το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά αποτελεί λοιπόν άλλο ένα παράδειγμα για το πώς τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και οι ανάγκες του λαού, όπως αυτή στην άθληση και τη φυσική αγωγή, δεν χωράνε «στο ίδιο γήπεδο».


Απώλεια για τον στίβο ο θάνατος του Βασίλη Σεβαστή

Από την περίοδο που ήταν εν ενεργεία αθλητής
Από την περίοδο που ήταν εν ενεργεία αθλητής
Απώλεια για τον στίβο και γενικότερα για τον αθλητισμό είναι ο θάνατος του Βασίλη Σεβαστή την Πέμπτη 8/4, από Covid-19 σε ηλικία 72 ετών. Εδώ και μερικές βδομάδες νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Η προσφορά του στον ελληνικό στίβο ήταν μεγάλη και άφησε το προσωπικό του στίγμα στον χώρο, υπηρετώντας ως αθλητής, προπονητής και μετέπειτα για χρόνια από το πόστο της διοίκησης, ως πρόεδρος και γραμματέας του ΣΕΓΑΣ.

Γεννημένος το 1949 στην Αθήνα και μεγαλωμένος στα Δωδεκάνησα, ο Β. Σεβαστής ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, με μεγάλες επιτυχίες στο δέκαθλο με τα χρώματα του Πανιωνίου. Το 1971 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Σμύρνη, και ένα χρόνο μετά, το χάλκινο στους Βαλκανικούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Το 1969 εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, όπου κατέλαβε τη 19η θέση με 6.120 βαθμούς. Στη διάρκεια της καριέρας του βελτίωσε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο, με 7.043 βαθμούς το 1970 και 7.312 το 1972.

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, εργάστηκε ως προπονητής στίβου των πατρινών σωματείων Ολυμπιάδα και ΕΑ Πατρών, ενώ στην ίδια πόλη διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Σταδίου και τεχνικός σύμβουλος της Τοπικής Επιτροπής Βόρειας Πελοποννήσου του ΣΕΓΑΣ το διάστημα 1983 - 1984. Από το 1984 μέχρι το 1993 ήταν τεχνικός σύμβουλος Ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ και εθνικός προπονητής.

Από το 1997 ανέλαβε την προεδρία του ΣΕΓΑΣ, όπου παρέμεινε μέχρι το 2012. Από τότε και μέχρι πριν από λίγες μέρες κατείχε τη θέση του γραμματέα της Ομοσπονδίας. Στις πρόσφατες εκλογές του ΣΕΓΑΣ, αν και νοσηλευόμενος, εξελέγη αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Βασίλη Σεβαστή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Βαθιά θλίψη μας προκάλεσε η είδηση της απώλειας του Βασίλη Σεβαστή. Κορυφαίος δεκαθλητής της γενιάς του και επί χρόνια διοικητικό στέλεχος του ΣΕΓΑΣ, ξεχώρισε για τη μεγάλη προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό και στίβο, στον οποίο αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του».

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Β. Σεβαστή εξέφρασαν επίσης κόμματα, φορείς του αθλητισμού και ο δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE 1
Ντέρμπι σε Φάληρο και Χαριλάου

Το ντέρμπι «αιωνίων» στο Φάληρο και η «κιτρινόμαυρη» κόντρα στου Χαριλάου συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην 3η αγωνιστική των πλέι οφ (θέσεις 1-6) της Super League 1. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός, μετά την επιβλητική νίκη επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, υποδέχεται τον Παναθηναϊκό με στόχο την πρώτη από τις δύο νίκες που του απομένουν για να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο. Οι δε «πράσινοι», ανεβασμένοι κι αυτοί μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, επιδιώκουν να παραμείνουν εντός των θέσεων ευρωπαϊκής εξόδου. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» αναμετρούνται Αρης και ΑΕΚ, με τους Θεσσαλονικείς να στοχεύουν να παραμείνουν στη 2η θέση και την «Ενωση» να ψάχνει το πρώτο θετικό αποτέλεσμα στα πλέι οφ. Τέλος, δύσκολη αποστολή περιμένει τον 3ο της βαθμολογίας ΠΑΟΚ στην Τρίπολη με αντίπαλο τον Αστέρα.

Στα πλέι άουτ, δοκιμασίες εκτός έδρας περιμένουν τις τρεις ομάδες που μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού, δηλαδή την ΑΕΛ, τον Παναιτωλικό και τον ΟΦΗ.

Αναλυτικά:

Σάββατο 10/4: Βόλος - Παναιτωλικός (15.00 - Novasports 1), Απόλλων Σμύρνης - ΟΦΗ (17.15 - Novasports 1), Ατρόμητος - ΑΕΛ (19.30 - Novasports 1).

Κυριακή 11/4: Αρης - ΑΕΚ (15.00 - Novasports 1), Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ (17.15 - Novasports 2), Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (19.30 - Novasports 1).

Δευτέρα 12/4: ΠΑΣ Γιάννινα - Λαμία (19.30 - Novasports 1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ