ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΜΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Προστασία προσφύγων και εξασφάλιση θέσεων εργασίας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Από παλιότερη εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της δομής του Σκαραμαγκά από εργατικά σωματεία
Από παλιότερη εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της δομής του Σκαραμαγκά από εργατικά σωματεία
Ερώτηση σχετικά με την προστασία των προσφύγων που διαμένουν στη δομή του Σκαραμαγκά, καθώς και με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη δομή, κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 ανακοινώθηκε στους πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά ότι εντός 2 εβδομάδων πρέπει να αποχωρήσουν από αυτόν, καθώς η δομή φιλοξενίας πρόκειται να κλείσει, μιας και ο χώρος ανήκει στα Ναυπηγεία και προορίζεται προς πώληση, μαζί με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή, αναστάτωση και ανασφάλεια στους πρόσφυγες και στους εργαζόμενους της δομής για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με άτυπες ενημερώσεις που έχουν γίνει στους πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σε άλλους καταυλισμούς ανά την επικράτεια και εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χώρος, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι ήδη υπερπλήρεις, επιτείνοντας τα προβλήματα μεγάλου συγχρωτισμού εν μέσω πανδημίας. Οσοι έχουν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας, και ενώ δεν έχουν λάβει όλοι τους ταξιδιωτικά έγγραφα ή άδειες διαμονής, αν θέλουν να έχουν στέγη αναγκάζονται, εφόσον καταφέρουν να βρουν διαμέρισμα, να καλύψουν μόνοι τους την εγγύηση και το πρώτο τουλάχιστον ενοίκιο και στη συνέχεια να αιτηθούν το σχετικό βοήθημα μέσω του προγράμματος "Helios", του μοναδικού προγράμματος που αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες οι οποίοι επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας, τη στιγμή που η πλειοψηφία τους έχει για πραγματικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την ανεξάρτητη διαβίωσή τους, με την έκδοση απόφασης ασύλου διακόπτεται αυτόματα ακόμα και το ελάχιστο βοήθημα σίτισης, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε κάθε λογής μηχανισμούς εκμετάλλευσης και κυκλώματα.

Οι πρόσφυγες - θύματα των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επεμβάσεων, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, οι οποίοι αναγκάστηκαν παρά τη θέλησή τους σε πολύμηνη διαμονή σε σκηνές και κοντέινερ, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και χωρίς ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, για άλλη μια φορά βρίσκονται "στον αέρα". Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, που πιστά υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ως συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, των Κανονισμών και Συμφωνιών που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στις πρώτες χώρες υποδοχής της ΕΕ, τους απαγορεύουν να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, τους καταδικάζουν σε πολύμηνο εγκλωβισμό χωρίς μέριμνα για διαμονή σε ασφαλείς χώρους, σίτιση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση των παιδιών.

Την ίδια στιγμή επιτείνεται η ανασφάλεια στους εργαζόμενους στον καταυλισμό για το εργασιακό τους μέλλον, οι οποίοι απασχολούνται σε μια σειρά φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, με διάφορες εργασιακές σχέσεις.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε: Να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες, να υπάρξει μέριμνα για την ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και από εκεί να αιτηθούν άσυλο. Εως την ασφαλή μετακίνησή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.

Να στηριχθούν όσοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, για την ανεύρεση και εξασφάλιση στέγασης σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, και όχι σε καταυλισμούς, με βοήθημα εξοπλισμού κατοικίας, επιδότηση ενοικίου 100% και χορήγηση επιδόματος για τις ανάγκες ανεξάρτητης διαβίωσης τουλάχιστον για όσο διάστημα βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και εξατομικευμένη στήριξη για εύρεση εργασίας, την εξασφάλιση πρόσβασης σε πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμούς, την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.

Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στην προσφυγική δομή και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, χωρίς καμία περικοπή των δικαιωμάτων τους».

  • Σε διαμαρτυρία προχώρησαν χτες το μεσημέρι πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή του Σκαραμαγκά, αποκλείοντας για λίγο τον κεντρικό δρόμο προς Ελευσίνα, αντιδρώντας στην απομάκρυνσή τους από τον χώρο όπως τους ανακοινώθηκε, σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να ξέρουν πού μπορούν να πάνε, και κάποιοι πιθανώς και εκτός Αττικής. Ακολούθησαν επέμβαση της αστυνομίας, μικροσυμπλοκές και διάλυση της συγκέντρωσης, ενώ έγινε και μια σύλληψη.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, να ενισχυθεί η θεραπευτική φιλοσοφία του

«Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ αλλά και για να ενισχυθεί η θεραπευτική φιλοσοφία του», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σε ανακοίνωσή του, η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΚΕΘΕΑ ξεκινά το έργο της αποκαθήλωσης του φορέα, με πρώτη πράξη τη "διαβούλευση" με τους εργαζόμενους για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του. Ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι συνέχεια της ωμής κυβερνητικής παρέμβασης, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατάργησε το αυτοδιοίκητο του φορέα. Είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της αλλοίωσης του θεραπευτικού μοντέλου και της θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ. Είναι άλλο ένα κυβερνητικό χτύπημα στη φιλοσοφία της "στεγνής θεραπείας" και στον εναρμονισμό στη λογική της "μείωσης της βλάβης", όπως επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης.

Κύρια στοιχεία του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι:

  • Η αλλαγή στον χαρακτήρα και στη θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ, αφού υποβαθμίζεται έως καταργείται η φιλοσοφία της Θεραπευτικής Κοινότητας ως μοντέλου θεραπείας και πλέον εντάσσεται η "μείωση της βλάβης" στους σκοπούς του ΚΕΘΕΑ.
  • Η συγχώνευση και η κατάργηση Μονάδων και Τμημάτων του ΚΕΘΕΑ, με γνώμονα τη λογική "κόστος - όφελος" και όχι τις θεραπευτικές ανάγκες χρηστών, εξαρτημένων και των οικογενειών τους, όπως αυτές εκφράζονται σε κάθε περιοχή της χώρας.
  • Ο υπερσυγκεντρωτισμός εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, που θα υλοποιεί τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές για την τοξικοεξάρτηση, στη λογική του management.
  • Η κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, των εργαζομένων, των χρηστών και των μελών της οικογένειάς τους, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα "δείγματα γραφής" του, και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους που από τον δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και την κοινωνία να δώσει τη μάχη για να ενισχυθεί ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ και της "στεγνής" θεραπευτικής πρότασής του.

Να αποσυρθεί τώρα ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, να καταργηθεί η ΠΝΠ που διορίζει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από την εκάστοτε κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Προχωράει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για υπερδομή εγκλωβισμού των ξεριζωμένων

Υπέρ της κατασκευής της νέας υπερδομής, όπου θα κρατούνται οι ξεριζωμένοι των επεμβάσεων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης όπου τους έχουν καταδικάσει αστικές κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ψήφισε την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Εννέα ώρες, σε δύο μέρες, κράτησε η διαδικασία για τη νέα δομή προσφύγων και μεταναστών, την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει στη θέση Βάστρια. Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση, με τη θέση της δημοτικής αρχής υπέρ της δημιουργίας της νέας δομής, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, να κερδίζει οριακά με τη διπλή ψήφο του προέδρου του ΔΣ.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας, έπειτα από διαβούλευση που κράτησε 1,5 ώρα, τέθηκαν δύο διαφορετικές προτάσεις: Η πρόταση 11 δημοτικών συμβούλων που έφεραν το θέμα στο συμβούλιο και ξεκάθαρα έλεγε «όχι» στη νέα δομή στα Βάστρια. Η πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία δεν ανέφερε γεωγραφικό προσδιορισμό, πρότεινε όμως τη δημιουργία κλειστής - ελεγχόμενης δομής με γενικό πληθυσμό όχι πάνω από 3.000 άτομα, μακριά από κατοικημένη περιοχή και τον αστικό ιστό.

Να σταματήσει ο εγκλωβισμός - Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες

Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Μυτιλήνης επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Μπορούν όσοι ψήφισαν υπέρ της νέας δομής να καμώνονται πως ακόμα τάχα δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα και πως έχουν κάθε δικαίωμα να επαναφέρουν και να επαναδιαμορφώνουν γενικόλογα ψηφίσματα αντί να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων ζητημάτων, κανείς όμως δεν τους πιστεύει. Γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά πως έσπευσαν να υπερασπιστούν σε όλους τους τόνους το ψευτοδίλημα της κυβέρνησης: "'Η νέα δομή ή Καρά Τεπές". Εσπευσαν να υπερασπιστούν τη δημιουργία των νέων δομών που έχουν εξαγγελθεί. Γι' αυτό και χαιρετίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό αμέσως για "δεύτερη φορά" η εν λόγω "απόφαση" - έγκριση των σχεδίων της κυβέρνησης.

Μπορούν επίσης αν θέλουν να συνεχίσουν να παραβλέπουν, να αποκρύπτουν και να διαστρεβλώνουν τις θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που είναι ξεκάθαρες: Να κλείσει το αίσχος του Καρά Τεπέ. Καμιά δομή στα νησιά. Αμεσος απεγκλωβισμός και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με ασφαλείς διαδικασίες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ να μεταφερθούν οι επιτροπές ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας έτσι ώστε να αποφευχθούν τόσο οι ροές όσο και το επικίνδυνο και θανατηφόρο πέρασμα προσφύγων και μεταναστών. Οχι σε νέες φυλακές ανθρώπινων ψυχών, ούτε στη Βάστρια ούτε πουθενά. Δεν συναινούμε στο μόνιμο εγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών στα νησιά μας, έναν εγκλωβισμό που έχει τη σφραγίδα της δήθεν αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στεκόμαστε έμπρακτα και πραγματικά αλληλέγγυοι στο δράμα των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών.

Θα δώσουμε τον αγώνα μας και όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθεί η πάλη του λαού μας σε αυτήν την κατεύθυνση. Ραντεβού στη Βάστρια λοιπόν και όπου αλλού χρειαστεί, ώστε να πάρουν απάντηση και να αποτραπούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέλουν τη μετατροπή του νησιού μας σε απέραντη φυλακή - δεσμοφύλακα της Ευρώπης».

Διαγράφτηκε από το ΣΕΗ ο Δημήτρης Λιγνάδης

Οριστικά εκτός Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών βρίσκεται πλέον ο Δημήτρης Λιγνάδης, που διαγράφτηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του σωματείου που έγινε την Κυριακή, στη θερινή σκηνή «Σχολείον» του Εθνικού Θεάτρου.

Η διαγραφή του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου από το σωματείο είναι οριστική και διά βίου. Η απόφαση στηρίχτηκε τόσο στο περιεχόμενο των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στο σωματείο και αλλού, όσο και στους αντισωματειακούς ισχυρισμούς του στο απολογητικό του υπόμνημα ενώπιον της ανακρίτριας.

Οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» (ΔΕΗ) επιδίωξαν στη Γενική Συνέλευση, πέρα από τα ζητήματα των καταγγελιών, να συζητηθούν επίσης οι όροι και οι συνθήκες με τις οποίες θα κληθούν να ανοίξουν τα θέατρα το επόμενο διάστημα, ωστόσο η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε άλλα ζητήματα και η ΔΕΗ ζητά να γίνει άμεσα νέα Γενική Συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ