ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ξεκίνησε η βδομάδα για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων

«Τα προβλήματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων!»

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας
Πανελλαδική παρέμβαση για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων πραγματοποιούν τη βδομάδα αυτή, 14 - 18 Απρίλη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με εξορμήσεις ενημέρωσης των στρατευμένων και του λαού, όπως και συγκεντρώσεις έξω από στρατόπεδα, ανάμεσα στα άλλα στις 16/4 στην Αθήνα στο Πεντάγωνο και στη Θεσσαλονίκη στο Γ' Σώμα Στρατού.

Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμά τους, το Κόμμα και η ΚΝΕ λένε «όχι στην αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς», απαιτούν «να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των στρατευμένων από την πανδημία», «να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους στρατευμένους».

«Τα προβλήματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων (...) ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση, και στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απαιτούν:

-- Οχι στην αύξηση της θητείας. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει εδώ και τώρα την έκτακτη οικονομική στήριξη των στρατευμένων, ώστε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μην επιβαρύνονται οι οικογένειές τους με το μεγάλο κόστος της θητείας τους.

-- Αντί να δίνουν 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τις στρατιωτικές δαπάνες που απαιτούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, που αιματοκυλούν τους λαούς, να εξασφαλίσουν τώρα μέτρα για την αποσυμφόρηση θαλάμων και κοινόχρηστων χώρων, συνεχή απολύμανση, επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ.

-- Να επιταχθούν άμεσα από την κυβέρνηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με το προσωπικό τους, έτσι ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με περισσότερες κλίνες, ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

-- Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια για να προχωρήσουν γρήγορα ο εμβολιασμός των στρατιωτών και η υπεύθυνη ενημέρωσή τους από υγειονομικούς.

-- Να δοθούν όλες οι άδειες, και άδειες ορκωμοσίας, και να πραγματοποιούνται όλες οι έξοδοι των στρατιωτών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Να πραγματοποιούνται δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ πριν από την άδεια και πριν την επιστροφή από αυτή.

Καλούν ακόμα τους στρατευμένους να πουν «όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό!», στα σχέδια για αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στο λαό, να δυναμώσουν την πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να κλείσουν τώρα η Σούδα και όλες οι ξένες βάσεις.

Οι πρώτες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες, ενώ πραγματοποιήθηκε και παρέμβαση του ΚΚΕ στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας, όπου ξεκίνησε η ΝΑΤΟική άσκηση «Ηνίοχος».

Σε στρατόπεδα της Αττικής

Στην Αττική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το υπουργείο Εθνικης Αμυνας την Παρασκευή 16/4.

Παράλληλα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενημερώνοντας πλατιά τους νέους στρατευμένους που υπηρετούν σε μονάδες της Αττικής, θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στα παρακάτω στρατόπεδα:

Την Πέμπτη 15 Απρίλη:

-- Στις 6.45 π.μ. στην ΑΣΔΕΝ

-- Στις 6.45 π.μ. στην ΚΟΠΗ (Δραπετσώνα)

-- Στις 2 μ.μ. στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Την Παρασκευή 16 Απρίλη:

-- Στις 2.30 μ.μ. στη Ν/Β «Κανελλόπουλος»

-- Στις 3 μ.μ. στο Μεγάλο Πεύκο

Σε όλη την Ελλάδα

Παράλληλα για τις μέρες αυτές προγραμματίζονται οι εξής συγκεντρώσεις και δραστηριότητες:

  • Κεντρική Μακεδονία:

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Γ΄ Σώμα Στρατού την Παρασκευή 16/4.

Στο Λιτόχωρο στην 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία το Σάββατο 17/4.

Στο Πολύκαστρο Κιλκίς στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Επίσης, την Κυριακή 18/4 μαζική εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Πύργο - νέα παραλία.

  • Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη:

Αλεξανδρούπολη: Στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» 16/4, στις 2.30 μ.μ. Την ίδια μέρα εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί και στην παραλία.

Ξάνθη: Στο Πετροχώρι, στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη», στις 17/4, στις 12 μ.

Κομοτηνή: Εξορμήσεις σε στρατόπεδα και στην κεντρική πλατεία το Σαββατοκύριακο 17 - 18/4.

Ορεστιάδα: Εξόρμηση στην κεντρική πλατεία το Σάββατο 17/4.

  • Δυτική Μακεδονία:

Κοζάνη: Στρατόπεδο Μακεδονομάχων, στις 15/5. στις 2.30 μ.μ.

Γρεβενά: στο 586 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, στις 17/4, στις 11 π.μ.

  • Θεσσαλία:

Λάρισα: 1η Στρατιά 17/4, στις 11.30 π.μ. Στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στις 16/4, στις 2.30 μ.μ.

Τρίκαλα: Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, στις 16/4.

Βόλος: Στρατόπεδο «Γεωργούλα», στις 15/4, στις 4.30 μ.μ. Στο 303 Εργοστάσιο Βάσης, στις 15/4, στις 2.30 μ.μ.

  • Δυτική Ελλάδα:

Στο ΚΕΤΧ στην Πάτρα στις 15/4 στις 2 μ.μ.

Στη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου, στις 16/4, στις 12.30 μ.μ.

Στο αεροδρόμιο - βάση του Αράξου, στις 16/4, στις 2 μ.μ.

Πελοπόννησος:

Στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, Τρίπολη, στις 15/4 στις 5 μ.μ.

  • Ηπειρος: Στο στρατόπεδο «Κατσιμήτρος» στο Πέραμα Ιωαννίνων με ομιλητή τον Γ. Πρέντζα, μέλος της ΕΠ Ηπείρου Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αύριο Τετάρτη 14/4 στις 2. μ.μ.
  • Ανατ. Στερεά - Εύβοια: Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε Θήβα και Λαμία.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Καστοριάς

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Κυριακή συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, και τον Γιάννη Κανάτσιο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Καστοριάς - Βοΐου, κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, ενώ δόθηκε και σχετικό υπόμνημα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο σήμερα είναι: Η εκτέλεση της ετήσιας υγειονομικής τους εξέτασης στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, το οποίο απέχει 203 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης στα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών - Στρατιωτικά Οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών - Στρατιωτικά Οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών της περιοχής. Και η μη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στους υπηρετούντες στο 15ο Σύνταγμα Πεζικού. Εγινε επίσης ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις της Ενωσης το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ έγινε γνωστό ότι όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα το Κόμμα θα αναδείξει αυτά τα προβλήματα και θα σταθεί δίπλα τους στις διεκδικήσεις τους.

Επιπλέον, αναπτύχθηκαν οι θέσεις και διεκδικήσεις που προτάσσει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έγινε αναφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και τις θέσεις του Κόμματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στο Στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη» στην Τρίπολη

Επίκαιρη Ερώτηση για τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στο Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ) στο Στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη» στην Τρίπολη κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη δωρεάν πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων τεστ κορονοϊού στο στρατόπεδο και την εξασφάλιση σε όσους το επιθυμούν δωρεάν μετακίνησης προς τις κατοικίες τους για καραντίνα.

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Μετά την ορκωμοσία τους, νεοσύλλεκτοι από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα μετατέθηκαν στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη, στο στρατόπεδο "Κολοκοτρώνη" για τη βασική εκπαίδευσή τους στο Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ).

Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η μεταφορά τους έγινε χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και χωρίς να γίνουν προηγουμένως διαγνωστικά τεστ. Στο πούλμαν για τη μεταφορά επέβαιναν τριάντα (30) φαντάροι, από διαφορετικές μοίρες για περισσότερο από τρεις ώρες.

Μετά τη μεταφορά τους βρέθηκαν δύο φαντάροι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ οι υπόλοιποι είκοσι οκτώ (28) μπήκαν σε καραντίνα.

Η διοίκηση του στρατοπέδου πρότεινε στους φαντάρους είτε να πάρουν δεκατέσσερις (14) ημέρες ειδική άδεια και με έξοδα και μέσα δικά τους να μετακινηθούν προς την κατοικία τους, είτε να μείνουν καραντίνα εντός του στρατοπέδου.

Ακόμη, όπως αναφέρουν οι φαντάροι στην επιστολή τους, τους προτάθηκε από τη διοίκηση να υπογράψουν και υπεύθυνη δήλωση ότι ο Στρατός δεν έχει καμιά ευθύνη για το πώς θα μεταφερθούν στις κατοικίες τους και ότι με την επιστροφή τους έχουν υποχρέωση, με δικά τους έξοδα, να κάνουν τεστ που να αποδεικνύει ότι δεν είναι θετικοί.

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για καραντίνα είναι απαράδεκτες, υπάρχει έλλειψη καθαριστικών, υλικών και μέσων για την προστασία από τον κορονοϊό, ενώ ανύπαρκτα είναι τα σαπούνια και τα χαρτιά υγείας. Μάλιστα, από τη διοίκηση ειπώθηκε ότι είναι ευθύνη των φαντάρων για την προμήθειά τους. Επίσης, δεν γίνεται λόγος για ζεστό νερό και θέρμανση».

Με βάση τα παραπάνω ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό «τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση στο στρατόπεδο "Κολοκοτρώνη" στην Τρίπολη για:

Τη δωρεάν πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων τεστ κορονοϊού στο στρατόπεδο;

Με ποιους τρόπους η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει, σε όσους το επιθυμούν, τη δωρεάν μετακίνηση των φαντάρων προς τις κατοικίες τους για καραντίνα;

Την αναγκαία ποσότητα μέσων και υλικών απολύμανσης, καθώς και υλικών καθαριότητας στο στρατόπεδο;

Την παροχή ζεστού νερού και θέρμανσης στο στρατόπεδο;».

Συνάντηση για εξοπλισμούς

Συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για τους Αμυντικούς Εξοπλισμούς Τζέρεμι Κουίν, είχε χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ και ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Στ. Πετράκης. Επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω ενισχύσεως της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, καθώς και προτάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα». Αλλωστε, οι Βρετανοί έχουν δώσει την προσφορά τους για το πρόγραμμα νέων φρεγατών του ελληνικού ΠΝ, ενώ «τρέχουν» και μια σειρά άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ