ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
«Είμαστε ακόμα ζωντανοί»

 

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί» προσπαθούν πλέον να (προς το παρόν) ψελλίσουν στην ΑΕΚ, προσπερνώντας κάθε σκέψη για τίτλο. Δεν παραγνωρίζουν την «γκρίζα» πραγματικότητα και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο... μάζεμα των συντριμμιών. Ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς πρώτος απ' όλους αποδέχτηκε την αλήθεια και την κοινοποίησε εμμέσως πλην σαφώς: «Είναι πολύ σημαντική η διαφορά των 10 βαθμών από την κορυφή και φυσικά δύσκολο να την καλύψουμε. Οι στόχοι μας σίγουρα πλέον αλλάζουν». Τι σημαίνει αυτό; Αξιοπρεπή πορεία ή όπως είπε ο Sέρβος τεχνικός «είναι υποχρέωσή μας σε κάθε αγώνα να παίζουμε, να κερδίζουμε και στο τέλος θα δούμε». Κυρίως όμως το ενδιαφέρον στρέφεται στο «χτίσιμο» αξιόπιστου συνόλου. Η απομάκρυνση από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος βοηθάει αφού «στους αγώνες δε θα υπάρχει πίεση. Μπορούμε λοιπόν να 'μαστε καλύτεροι».

Με την υφιστάμενη πραγματικότητα και ψυχολογία τα παραπάνω δεν είναι καθόλου εύκολα: «Ποτέ στην καριέρα μου δεν αντιμετώπισα τέτοιες καταστάσεις. Από την αρχή της σεζόν παίζουμε εκτός έδρας, τώρα χωρίς οπαδούς, υπεισέρχονται εξωτερικοί παράγοντες, ίσως νέες τιμωρίες. Υπό τέτοιες συνθήκες δεν ξέρω π;vς μπορεί να συνεχιστεί η δουλιά μας». Στην ΑΕΚ λοιπόν ελπίζουν ότι «με τη δύναμη τ;hς θέλησης των παιχτών θα ξεπεράσουμε ό,τι υπάρχει». Ο Τουμπάκοβιτς δε θέλησε να σχολιάσει «τέτοια διαιτησία», αλλά μίλησε για τα υπόλοιπα δρώμενα στο ντέρμπι: «Οσα έγιναν τα είδα στην τηλεόραση. Είναι χωρίς επίπεδο». Ακόμα δικαιολόγησε τα νεύρα των παιχτών του και την απόφαση κάποιων να μη συμμετάσχουν στην Eθνική: «Η συμπεριφορά και οι αποφάσεις τους ήταν συναισθηματικές. Η κατάσταση στ' αποδυτήρια είναι δύσκολη. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για νέα παιδιά. Μας δυσκολεύουν ως αθλητές και ως ανθρώπους. Οι παίχτες είναι έξυπνοι και ξέρουν τι συμβαίνει».

Μάλιστα μετέφερε τη θέση των ποδοσφαιριστών ότι το ντέρμπι ήταν η κορύφωση μιας πενταετούς κατάστασης: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι να κάνουν καλό. Η απόφαση (σ.σ. όχι Eθνική) και η επιθυμία (σ.σ. να φύγουν στο εξωτερικό) των παιχτών ίσως βοηθήσει να γίνει το πρωτάθλημα πιο αντικειμενικό. Ν' αλλάξουν ορισμένα πράγματα και να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μια ένδειξη για κάποιους ότι πρέπει να προσέξουν». Παλιότερα ο Τουμπάκοβιτς είχε συστήσει να μη βιάζεται κανείς ν' αναδείξει πρωταθλητή. Τώρα; «Υπάρχει χρόνος. Ομως κάποιες ομάδες είναι προνομιούχες και με ισάξιο ή καλύτερο αντίπαλο βρίσκουν λύσεις από εξωτερικούς παράγοντες. Αν συνεχιστεί αυτό δεν ξέρω αν το πρωτάθλημα θα τελειώσει»...


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Καθένας με τους στόχους του

Ολυμπιακός και ΠΑΟ θέλουν νίκη σήμερα γιά διαφορετικούς λόγους

Τη νίκη για διαφορετικούς λόγους ο καθένας ψάχνουν σήμερα οι δύο εκπρόσωποι της χώρας μας στην Ευρωλίγκα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός που αγωνίζονται εκτός και εντός έδρας αντίστοιχα με αντίπαλους την Ολύμπια Λιουμπλιάνας και την τουρκική Ούλκερ. Και εάν οι «πράσινοι» αναζητούν τη νίκη στη Σλοβενία για λόγους γοήτρου προκειμένου να διατηρήσουν το αήττητό τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, για τον Ολυμπιακό οι λόγοι μόνο το γόητρο δεν αφορούν. Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται στη Γλυφάδα την Ούλκερ (21.30 ΑΛΦΑ) έχοντας ως ορόσημο τη σπουδαία και εύκολη νίκη τους στην Τουρκία στο πρώτο γύρο. Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη θέλει τη νίκη προκειμένου να διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες που έχει για κατάκτηση μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου. Ο Ελληνας τεχνικός επισήμανε τις δυσκολίες του σημερινού αγώνα, αφού, όπως τόνισε, μετά την αλλαγή προπονητή οι Τούρκοι εμφανίζονται ιδιαίτερα δυνατοί καθώς παίζουν πιο ελεύθερο μπάσκετ. «Τώρα πλέον στη βασική πεντάδα ξεκινάνε οι δυο κλασικοί σκόρερ, όπως είναι ο Ερντενάι και ο Σάριτσα, πράγμα που σημαίνει ότι σκοράρει και πιο εύκολα. Θα πρέπει να προσέξουμε την περιφερειακή άμυνα και τις επιστροφές μας, γιατί οι αντίπαλοί μας τρέχουν πολύ για να ελέγξουν το ρυθμό του παιχνιδιού» τόνισε ο προπονητής του Ολυμπιακού.

Στην αντίπερα όχθη, ο προπονητής των Τούρκων, Ντιντίν, δήλωσε ότι μόνο εάν το σκορ κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα (50-60 πόντους όπως είπε χαρακτηριστικά) η ομάδα του θα έχει ελπίδες για νίκη. Παράλληλα επισήμανε ότι είναι αρνητικό το γεγονός ότι το παιχνίδι γίνεται στη Γλυφάδα και όχι στο ΣΕΦ, αφού ο κόσμος είναι πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο.«Τα παιχνίδια στην Ελλάδα πάντα ήταν δύσκολα λόγω της ατμόσφαιρας που επικρατούσε στο γήπεδο. Εμείς θέλουμε να πάρουμε μια ρεβάνς για την ήττα στην έδρα μας στο πρώτο γύρο και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε το σκορ σε χαμηλά επίπεδα» είπε ο Ντιντίν.

Ολοταχώς για την 8η συνεχόμενη νίκη του που θα του εξασφαλίσει και μαθηματικά από σήμερα την πρώτη θέση στο όμιλό του βαδίζει ο Παναθηναϊκός που αγωνίζεται στη Σλοβενία κόντρα στην Ολύμπια. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα αφού έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, ενώ έχει επιστήσει την προσοχή στους παίκτες του για τους αιφνιδιασμούς των Σλοβένων. «Οι περιφερειακοί μας θα πρέπει να επιστρέφουν γρήγορα στην άμυνα μετά από άστοχες επιθέσεις, καθώς το μεγάλο όπλο των Σλοβένων είναι ο αιφνιδιασμός. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τους αφήσουμε να επιβάλουν το ρυθμό τους» επισήμανε ο τεχνικός των πρωταθλητών. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 21.30 και ίσως μεταδοθεί τηλεοπτικά από το ΣΕΒΕΝ.

ΒΟΛΕΪ

 

Επίδειξη δύναμης έκανε, χτες, στη Γλυφάδα ο Ολυμπιακός κόντρα στην Ορεστιάδα, αφού στη μεταξύ τους νοκ άουτ αναμέτρηση στους «16» του Κυπέλλου, « πέταξε» άνετα τους ακρίτες από τη φάση των «8» με επιβλητική νίκη - πρόκριση με 3-0 (25-23, 25-21, 25-19). Από τους «ερυθρόλευκους», ξεχώρισε ιδιαίτερα ο πασαδόρος Βασίλης Κουρνέτας, ο οποίος δεν άφησε καμιά ευκαιρία να «πέσει κάτω», δίνοντας, έτσι, στην ομάδα του τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ακόμα και τις πιο δύσκολες φάσεις.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Στο ρετιρέ ο Ναυπακτιακός

 

Ο Ναυπακτιακός έμεινε μόνος πρώτος στο ρετιρέ της βαθμολογίας της Γ' Eθνικής μετά τα χtεσινά αποτελέσματα. Το συγκρότημα του Ντράγκαν Κοκότοβιτς επιβλήθηκε του ουραγού Κερατσινίου και έτσι περιμένει το σημερινό αγώνα του Ακράτητου για να «φωνάξει» πιο καλή η μοναξιά στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αναλυτικά τα χtεσινά αποτελέσματα: Αγερσανί-Μαρκό 0-0, Ναυπακτιακός-Κερατσίνι 2-0, Κιλκισιακός-Λύκοι 2-2, Λεωνίδιο-Κρύα Βρύση 2-0, Μηχανιώνα-Δόξα Βύρωνα 3-1, Θεσπρωτός-ΑΟ Καρδίτσας 3-0, Εδεσσαϊκός-Νίκη Βόλου 1-1. Σήμερα θα γίνουν τα ματς Ατρόμητου-Εθνικού Κατερίνης, Χαλκηδόνας-Νεάπολης και Ακράτητου-Κοζάνης. Ωρα έναρξης 15.00

ΤΕΝΙΣ

 

Μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες στην ιστορία του τένις στη χώρα μας, η Χριστίνα Παπαδάκη αποφάσισε, χτες, σε ηλικία 27 χρόνων να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Υστερα από μια εξαιρετική πορεία εντός και εκτός συνόρων, η πρωταθλήτριά μας, η οποία ήταν το Νο 97 στην παγκόσμια κατάταξη, πήρε τη μεγάλη απόφαση να... κρεμάσει την επαγγελματική της ρακέτα και να αφοσιωθεί στις σπουδές της στα ΤΕΦΑΑ.

ΠΑΟ
«Κορόνες» Βαρδινογιάννη

 

Ανήσυχος, για την εικόνα που παρουσιάζει τελευταία το ελληνικό ποδόσφαιρο, δείχνει να είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργος Βαρδινογιάννης, ιδιαίτερα ενόψει του κυριακάτικου μεγάλου ντέρμπι μεταξύ των «πρασίνων» και του Ολυμπιακού. Οπως δήλωσε χτες, ο ίδιος έχει μείνει κατάπληκτος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα γύρω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, γεγονός που τον οδήγησε χτες να μιλήσει, σε αρκετά αυστηρό τόνο. Συγκεκριμένα, είπε: «Την Κυριακή στον αγώνα με τον Ολυμπιακό δε θα τολμήσουν οι συμμετέχοντας να παραβιάσουν το φερ πλέι. Εγώ δε θα βοηθήσω την αναξιοπιστία. Ηδη αυτά που έχουμε δει τα τελευταία 3 χρόνια δεν τα 'χω δει στα 17 χρόνια θητείας μου. Δυστυχώς στο χώρο του ποδοσφαίρου, έχουν εισαχθεί νέες μέθοδοι, καθώς οι ομάδες χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για άλλα πράγματα....» και συνεχίζει κάνοντας αναφορά για κυβερνητικές ευθύνες για το χάλι μέσα και έξω από το «Νίκος Γκούμας»: «Η πολιτεία και η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη την οποία αποποιείται συνεχώς. Πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει το ποσοστό της ευθύνης της».

«Εξοντωτικές» ποινές

 

«Εξοντωτικές» είναι οι ποινές που συνεπάγεται το βαρύ κατηγορητήριο του αθλητικού δικαστή για ΑΕΚ, Κασάπη, Δέλλα, οι οποίοι μαζί με τους Στάθη (δηλώσεις), Ατματζίδη, Νικολαΐδη (άρνηση Εθνικής) καλούνται σε απολογία τη Δευτέρα. Η ΠΑΕ κινδυνεύει με αποκλεισμό έδρας για 7 αγωνιστικές (4 από τις κατηγορίες, 1 ως υπότροπη και 2 λόγω υπεράριθμων στο ντέρμπι), ο Κασάπης για βιαιοπραγία και εξύβριση του διαιτητή με 23 αγωνιστικές (15 από την κατηγορία και 8 ως αρχηγός ) και ο Δέλλας για προπηλακισμό με 5 ή10 αγωνιστικές.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
Ονειρο ήταν και πάει...

 

Τελικά η «παλιοπαρέα» δεν τα κατάφερε. Η Eθνική ελπίδων πάλεψε αλλά κέρδισε την αντίστοιχη της Τσεχίας μόνο 1 - 0 και αποκλείστηκε από τα τελικά του EURO 2000, αφού στο πρώτο παιχνίδι είχε ηττηθεί με 3 - 0. Οι παίχτες του Γιάννη Κόλλια από την αρχή πήραν τον έλεγχο του αγώνα και δημιούργησαν ευκαιρίες. Ομως ο εκπληκτικός τερματοφύλακας Ντρόμπνι, η απουσία του Χούτου, το άγχος και η έλλειψη ψυχραιμίας στάθηκαν εμπόδια στη μεγάλη ανατροπή. Το γκολ πέτυχε ο Σ. Κωνσταντινίδης στο 27' αλλά ο παίχτης της ΑΕΚ έγινε και ο μοιραίος για την ομάδα. Στο 82' ανέλαβε να χτυπήσει πέναλτι, παρότι ο Κόλλιας είχε ορίσει τον Καραγκούνη. Η εκτέλεση ήταν κακή και ο Tσέχος τερματοφύλακας μπλόκαρε. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή η απογοήτευση κατέβαλλε τους παίχτες και τους φιλάθλους που γέμισαν το γήπεδο και στήριξαν τους «μικρούς». Ετσι η «γαλανόλευκη» αποχαιρέτησε το στόχο, μόνο με την ικανοποίηση πως έπεισε για τις δυνατότητές της. ΕΛΛΑΔΑ: Κοτσόλης, Χατζηζήσης ( 73' Γκαλαμέλος), Λουμπούτης (72' Κατσιαρός), Αλεξόπουλος, Γόγολος, Κυριαζής, Καραγκούνης, Καφφές (85' Τζανετής), Γραμμόζης, Ιορδανίδης, Κωνσταντινίδης

  • Με γκολ του Κυπαρίσση (61') η Εθνική ανδρών κέρδισε σε φιλικό την αντίστοιχη της Βουλγαρίας με 1 - 0.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
«Βούλιαξε» ο Κακλαμανάκης

 

Τα.... θαλάσσωσε χτες ο Ολυμπιονίκης μας Νίκος Κακλαμανάκης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας κατηγορίας ΜΙΣΤΡΑΛ, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη έπεσε από την 1η θέση της γενικής κατάταξης στην 6η. Οι κακές εκκινήσεις στις δύο χτεσινές ιστιοδρομίες στη Νουμέα της Νέας Καληδονίας, στις οποίες τερμάτισε 15ος και 12ος αντίστοιχα, στέρησαν από τον Ελληνα πρωταθλητή ένα καλό πλασάρισμα. Ομως, ο αθλητής του Ναυτικό Ομίλου Ανδρου δεν προβλέπεται να εγκαταλείψει έτσι εύκολα το όνειρο της διάκρισης και θα προσπαθήσει στις επόμενες 5 κούρσες που υπολείπονται να διεκδικήσει μία εκ των κορυφαίων θέσεων.

ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
Nέα πρόσωπα

 

Με δυο νέα πρόσωπα, τους νεαρούς Δήμο Ντικούδη της ΑΕΚ και τ Αντώνη Φώτση του Παναθηναϊκού, θα εμφανιστεί η Εθνική ομάδα στην πρώτη της προπόνηση της Παρασκευής ενόψει των τριών πρώτων αγώνων της για την ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2001. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός κάλεσε χτες 13 παίκτες, ανάμεσά τους και οι δυο νεαροί που έχουν δείξει μέχρι σήμερα αρκετά καλά στοιχεία στους αγώνες με τους συλλόγους τους στο πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Οι υπόλοιποι έντεκα είναι: Σιγάλας, Οικονόμου, Μπουντούρης, Παπανικολάου, Μπουντούρης, Γιαννούλης, Τσακαλίδης, Καλαϊτζής, Κακιούζης, Χατζής, Λιαδέλης, Σιούτης, Παπαδόπουλος, Τσαρτσαρής, Χατζηβρέτας. Οι διεθνείς μας έχουν την πρώτη τους συνάντηση την Παρασκευή το πρωί (11.00) στο ΟΑΚΑ και ο Κώστας Πετρόπουλος μέχρι την Τετάρτη που είναι ο πρώτος αγώνας (με την Εσθονία στο Ταλίν) θα έχει επιλέξει την 12άδα.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

 

O Γ. Τσαγκαράκης του Συνδέσμου Χανίων κληρώθηκε χτες να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής για την 8η αγωνιστική των δυο «αιωνίων» αντιπάλων, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Στο έτερο ντέρμπι της αγωνιστικής που όμως θα γίνει το Σάββατο, μεταξύ της ΑΕΚ και του Αρη θα διευθύνει ο Γ. Μποροβήλος του Συνδέσμου Αρκαδίας. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο διαιτητές βγήκαν με σύστημα κλήρωσης μέσα από πίνακα εξαιρετικών επιδόσεων που επανήλθε στο προσκήνιο. Τα υπόλοιπα παιχνίδια θα διευθύνουν: Ηρακλής-Καλαμάτα (Κασναφέρης), Προοδευτική-Πανιώνιος (Καλύβας), Εθνικός Αστέρας-Πανηλειακός (Παπίλιας), Παναχαϊκή-Απόλλων Αθηνών (Κωνσταντινίδης), Ξάνθη-Καβάλα (Ποντίκης), ΠΑΟΚ-Ιωνικός (Φινοκαλιώτης), ΟΦΗ-Τρίκαλα (Βαλλιανός).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ