ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, γίνεται στόχος ο λαός

Σήμερα «πέφτουν» οι υπογραφές για τους «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που η χώρα έχει γίνει ορμητήριο προς τη Μ. Θάλασσα

Σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στόχο των ανταγωνιστών τους μετατρέπεται και πάλι η χώρα, με την κυβέρνηση της ΝΔ να δηλώνει «παρών» σε κάθε βρώμικο ευρωατλαντικό σχεδιασμό από την Ανατ. Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Περσικό και παραπέρα, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας μεταβαίνουν σήμερα στη Σαουδική Αραβία για την υπογραφή «αμυντικής συμφωνίας» μεταξύ των δύο χωρών που έχει δρομολογηθεί από τις αρχές του περσινού έτους.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία θα περιλαμβάνει και την αποστολή μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων «Patriot» μαζί με ομάδα χειριστών (τουλάχιστον 40 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί), για την ενίσχυση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή απέναντι στο Ιράν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα χτες σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «μια ενεργό εξωτερική πολιτική», η οποία «ασκείται με όλα τα μέσα. Προφανώς, ενδυναμώνουμε τις συμμαχίες μας στην περιοχή και συμμετέχουμε στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Συνεπώς, στα μέσα αυτά εμπεριέχεται και η αμυντική διπλωματία». Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, μίλησε για συμφωνία στάθμευσης ξένων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας.

Παράλληλα την Παρασκευή υπογράφτηκε στο υπουργείο Αμυνας η Αμυντική Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα. Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, παρέδωσε και επισήμως όλο το έργο της πτητικής εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων σε ισραηλινή εταιρεία, από την οποία τα επόμενα 20 χρόνια θα «αγοράζει» ώρες πτήσεων πληρώνοντας στους Ισραηλινούς 1,365 δισ. ευρώ. Η εταιρεία με τη σειρά της θα παρέχει 10 εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και τη συντήρηση εκπαιδευτικών T-6, αντικαθιστώντας τα παλαιότερα Τ-2 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Προβλέπεται ακόμα η παροχή από μέρους της προσομοιωτών, ενώ συνολικά διαμορφώνεται ένα κέντρο για την «από κοινού» εκπαίδευση μάχιμων αεροπορικών δυνάμεων για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Αλλωστε, δεν περνά απαρατήρητη η επισήμανση Ισραηλινών παραγόντων για τα «υπέρ» της συμφωνίας ότι «και οι δύο Πολεμικές Αεροπορίες λειτουργούν αεροσκάφη F-16, F-35 και C-130. Η χρήση παρόμοιων μεθόδων εκπαίδευσης θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πολεμικών δυνάμεων», διατύπωση που μεταξύ άλλων θεωρείται ότι επιβεβαιώνει και τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει και στην απόκτηση αμερικανικών F-35.

Ορμητήριο για Μαύρη Θάλασσα και Ανατ. Ευρώπη

Αλλωστε, τους βρώμικους ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της «αναβάθμισης» των πολεμικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή, επιβεβαιώνει και η άσκηση «Ηνίοχος 21» που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία τις προηγούμενες μέρες και ολοκληρώνεται σήμερα, με σχετική φιέστα με τη συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη, του Αμερικανού πρέσβη και άλλων αξιωματούχων. Επίκεντρο της άσκησης ήταν η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης κινητοποιήθηκε μια τεράστια δύναμη, συνολικά 25 Μοίρες και πληθώρα μαχητικών αεροσκαφών (από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, Κύπρο, Καναδά), φέρνοντας πρόσθετες ευρωατλαντικές μάχιμες μονάδες σε επιχειρήσεις «μια ανάσα» από τη Μαύρη Θάλασσα, όπου συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Εξάλλου, όλες αυτές τις μέρες, από το έδαφος, τα νερά και τον αέρα, «πάνε κι έρχονται» οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Ενδεικτικά, την Παρασκευή αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τύπου «Lockheed EP-3E», ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών, που έχει μετασταθμεύσει το τελευταίο διάστημα στη Σούδα, απογειώθηκε για άλλη μια φορά από τη βάση εκεί των Αμερικανών, και αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, στα δυτικά της Κριμαίας σε αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR). Αντίστοιχες πτήσεις είχε κάνει και στις 10 και 14 του Απρίλη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πτήσεις αμερικανοΝΑΤΟικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών, από την Ιταλία, μέσα από το FIR Αθηνών προς τη Μαύρη Θάλασσα, π.χ. αμερικανικών «P-8A Poseidon», ειδικευμένων και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όπως και Μη Επανδρωμένων «Grumman RQ-4D» του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Απρίλη ένα ιπτάμενο τάνκερ της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας «Airbus A330 MRTT Voyager», από τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Βρετανίας, το Μπράιζ Νόρτον.

Παράλληλα, στην καρδιά του Αιγαίου πλέουν τα αντιτορπιλικά του αμερικανικού 6ου Στόλου (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) «USS Donald Cook» και «USS Roosevelt», που απέπλευσαν την Τετάρτη από τη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, με αρχικό στόχο να περάσουν προς τη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που προκάλεσε την έξοδο αρμάδας ρωσικών πλοίων.

Στο μεταξύ, διευρύνεται ο κατάλογος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που αξιοποιούν για τη μεταφορά προσωπικού και στρατιωτικών οχημάτων το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Χτες, Δευτέρα, το βρετανικό μεταγωγικό τύπου Rο-Rο «HURST POINT» κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το λιμάνι της Κονστάντζα της Ρουμανίας φορτωμένο με κοντέινερ γεμάτα με στρατιωτικό υλικό και οχήματα, τα οποία αναμένεται να λάβουν μέρος σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις.

Την ίδια ώρα δεν περνά απαρατήρητο ότι μεθαύριο Πέμπτη προγραμματίζεται τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με την παρουσιαζόμενη ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, «με πρωτοβουλία της», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Παραπέρα, ο Αλ. Παπαϊωάννου, ερωτηθείς χτες για τη στάση της Ελλάδας σχετικά με τις νέες ευρω-αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απάντησε ότι «η Ελλάδα συνδιαμορφώνει με άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΕ, το ίδιο κάνει στο ΝΑΤΟ ως μέλος του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NΑC)». «Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, «έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις στο παρελθόν».

Βαρύς «κρίκος» εμπλοκής η συμφωνία για τις βάσεις

Ολα αυτά με φόντο τις συζητήσεις που επιταχύνονται για την λεγόμενη ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με στόχο από τη μια τη λεγόμενη διεύρυνση του λεγόμενου «στρατιωτικού αποτυπώματος» των Αμερικανών στη χώρα (επέκταση βάσεων που ήδη χρησιμοποιούν, χρήση από μέρους τους και νέων υπηρεσιών), και από την άλλη την ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου από μεριάς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υλοποίηση επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών αποστολών.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, τόνισε στην «Καθημερινή» τη «σημασία» που αποδίδει η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων «το συντομότερο δυνατόν, ιδανικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού». Πρόσθεσε ότι εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, η υπογραφή της νέας συμφωνίας θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του, Α. Μπλίνκεν, στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι «πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες της ανανέωσης της συμφωνίας, η σημασία έγκειται στον στρατηγικό ρόλο που αποδίδουν πλέον οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Και αυτός ξεπερνά κατά πολύ τα διάφορα ζητήματα, τα οποία θα περιέχονται στην ανανεωμένη συμφωνία».

Σε αυτό το παζάρι και στο τι ζητά η ντόπια αστική τάξη από την Ουάσινγκτον για να κάνει ακόμα περισσότερες βρωμοδουλειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, ο Δένδιας επέμεινε ότι «η ανανεωμένη συμφωνία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει επίσης την ιδιαίτερα στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών, ήδη από την εποχή της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης. Ο τρόπος που θα αποτυπωθεί η σχέση αυτή μένει να προσδιοριστεί», είπε. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να ιδωθεί ως ένας ακόμη κρίκος που συνδέει τις δύο χώρες σε πλείστους τομείς».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
«Γεμάτη» και πάλι η ατζέντα

«Γεμάτη» ήταν η ατζέντα και του χτεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Εκτός από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 23), στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) ήταν οι εξελίξεις στη Μιανμάρ, στην Αιθιοπία, στη Γεωργία, στην Ινδία, στη Μοζαμβίκη, καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA). Επίσης εγκρίθηκε η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ως «περιοχή πρωταρχικής στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της ΕΕ».

Με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη στη Μιανμάρ, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε δέκα άτομα και δύο εταιρείες (Myanmar Economic Holdings Public Company Limited - MEHL και Myanmar Economic Corporation Limited - MEC) που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Τονίζοντας για ακόμη μια φορά τη στρατηγική σημασία της υποσαχάριας ζώνης του Σαχέλ, όπου αναπτύσσονται γαλλικές και γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις, το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ενέκρινε συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν τη «σημασία μιας σταθερής και μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Σαχέλ». Επίσης η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εταίρους του Σαχέλ «στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ενόπλων ομάδων και θα υποστηρίξει τις προσπάθειές τους στον τομέα της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας».

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ ενέκριναν επίσης συμπεράσματα για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη λεγόμενη «Νότια γειτονία» της ΕΕ (Βόρεια Αφρική - Μέση Ανατολή), με έμφαση σε επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση, στη συνεργασία στην ασφάλεια και τη μετανάστευση κ.ά. Οπως επισημαίνουν, η ΕΕ «σκοπεύει να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, διοργανώνοντας ετήσιες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών και των νότιων γειτόνων για να επανεξετάσει την πρόοδο στην εφαρμογή της νέας Ατζέντας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές διεργασίες ενόψει Γενεύης

Εντείνονται οι διεργασίες στο Κυπριακό, ενόψει της άτυπης 5μερούς Διάσκεψης που οργανώνει στη Γενεύη ο ΟΗΕ στις 27-29/4. Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στα Κατεχόμενα την περασμένη Παρασκευή, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, που θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα». Επέκρινε όσους «θέλουν να επιβάλουν λύση για ομοσπονδία επικαλούμενοι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις ήταν εκεί και στο σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντανά. Δεν υπήρξε κανένα όφελος...».

Από την πλευρά του ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «θέλουμε μια διευθέτηση, θέλουμε η ειρήνη και η σταθερότητα να συνεχιστούν (...) Δεν θέλουμε να υπογράψουμε μια λάθος συμφωνία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στην προ του 1974 κατάσταση». Επέμεινε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία «δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα» και ότι έτσι «τα δύο κράτη θα μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά θέματα, όπως το νερό, το φυσικό αέριο» κ.λπ. Πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη αξία το Κυπριακό για την «περιφερειακή σταθερότητα» και επανέλαβε ότι «η Τουρκία είναι ο εγγυητής μας και ο προστάτης μας». Τέλος, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε λύση του Κυπριακού, αλλά αυτήν τη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική», αφού «οι προσπάθειες για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ