Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
«Γεμάτη» και πάλι η ατζέντα

«Γεμάτη» ήταν η ατζέντα και του χτεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Εκτός από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 23), στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) ήταν οι εξελίξεις στη Μιανμάρ, στην Αιθιοπία, στη Γεωργία, στην Ινδία, στη Μοζαμβίκη, καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA). Επίσης εγκρίθηκε η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ως «περιοχή πρωταρχικής στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της ΕΕ».

Με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη στη Μιανμάρ, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε δέκα άτομα και δύο εταιρείες (Myanmar Economic Holdings Public Company Limited - MEHL και Myanmar Economic Corporation Limited - MEC) που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Τονίζοντας για ακόμη μια φορά τη στρατηγική σημασία της υποσαχάριας ζώνης του Σαχέλ, όπου αναπτύσσονται γαλλικές και γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις, το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ενέκρινε συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν τη «σημασία μιας σταθερής και μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Σαχέλ». Επίσης η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εταίρους του Σαχέλ «στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ενόπλων ομάδων και θα υποστηρίξει τις προσπάθειές τους στον τομέα της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας».

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ ενέκριναν επίσης συμπεράσματα για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη λεγόμενη «Νότια γειτονία» της ΕΕ (Βόρεια Αφρική - Μέση Ανατολή), με έμφαση σε επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση, στη συνεργασία στην ασφάλεια και τη μετανάστευση κ.ά. Οπως επισημαίνουν, η ΕΕ «σκοπεύει να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, διοργανώνοντας ετήσιες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών και των νότιων γειτόνων για να επανεξετάσει την πρόοδο στην εφαρμογή της νέας Ατζέντας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ