Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την Επανάσταση του 1821

Με ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα της Ολομέλειας εγκαινιάστηκε χτες το απόγευμα η επετειακή έκθεση της Βουλής με τίτλο «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γ. Αγγελοπούλου, ο καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκθεσης Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, οι πρέσβεις Κύπρου, Ρωσίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κ.ά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος και ΣΤ' αντιπρόεδρος της Βουλής.

Κατά τον χαιρετισμό της η Κ. Σακελλαροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στην αρχειακή συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βουλής όπου υπάρχουν έγγραφα που χρονολογούνται από την έναρξη του αγώνα της Επανάστασης, λέγοντας πως σε αυτά «καταγράφεται η προσπάθεια του επαναστατημένου έθνους να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό και να οικοδομήσει ένα κράτος φιλελεύθερο και δημοκρατικό (...) Εμπνεόμενοι από τη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση, οι πρόγονοί μας» επιδίωξαν «την εύρυθμη πολιτική και διοικητική οργάνωση που θα τους μετατρέψει από υπόδουλους σε ελεύθερους πολίτες». Παράλληλα έκανε μια ιστορική αναδρομή στα Συντάγματα του αστικού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ