ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ
Νέα κινητοποίηση αύριο ενάντια στη ρύπανση από τα ΕΛΠΕ

Ηχηρό μήνυμα από το λαό της περιοχής στη συγκέντρωση της Κυριακής

Κινητοποίηση στις γειτονιές του Ευόσμου και του Κορδελιού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής σωματείων και φορέων ενάντια στη δυσοσμία - ρύπανση από τα ΕΛΠΕ. Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής έστειλε δυνατό μήνυμα ότι δεν συμβιβάζεται με την μπόχα και τις καρκινογόνες ουσίες που πνίγουν τις γειτονιές και τα σχολεία των παιδιών του, παλεύει για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του. Συνεχίζοντας τον αγώνα, αύριο, Τετάρτη 21 Απρίλη, θα πραγματοποιήσει αυτοκινητοπομπή που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από το παλιό δημαρχείο του Κορδελιού και θα κατευθυνθεί στα ΕΛΠΕ.

Μέσα από τη συγκέντρωση στην πλατεία του Ευόσμου και την πορεία που ακολούθησε μέχρι τον πεζόδρομο του Κορδελιού, λαός και νεολαία διατράνωσαν μαχητικά την απαίτησή τους για μέτρα περιορισμού της ρύπανσης, για προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Κατήγγειλαν την πολιτική που θυσιάζει τις ζωές τους για τα κέρδη του κεφαλαίου μέσα από συνθήματα, όπως «Ανάπτυξη στο Κορδελιό είναι τα παιδιά του και όχι τα φουγάρα του θανάτου», «Η ανάπτυξή τους λερώνει τις ζωές μας, έξω τα φουγάρα απ' τις περιοχές μας», «Ρύπανση και φτώχεια μοιράζουν στο λαό, αυξάνουνε τα κέρδη στο κεφάλαιο».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος ανέδειξε ότι «η ρύπανση και η δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ είναι η κορυφή του παγόβουνου για τους κατοίκους της περιοχής». Εξήγησε ότι «η ρύπανση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που εφαρμόζονται από δήμους, Περιφέρειες, υπουργεία, σημερινές και προηγούμενες κυβερνήσεις, που στηρίζουν όλη αυτήν τη δραστηριότητα, άρα μεγάλη ευθύνη έχουν και αυτοί που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση που ζούμε αλλά ταυτόχρονα σφιχταγκαλιάζονται με τέτοιες επιλογές». Κατήγγειλε ότι «η διοίκηση του δήμου μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας. Μας γεμίζουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και πρέπει να συμβιβαστούμε με τη δυσοσμία και τη ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε».

Στη συνέχεια μίλησε ο Παρασκευάς Σαρρής, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέδειξε ότι οι κάτοικοι δεν έχουν απέναντι τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που εκτίθενται διαρκώς ακόμη περισσότερο σε επικίνδυνες και τοξικές ουσίες. Και τόνισε: «Η εταιρεία πρέπει να πληρώσει για το πρόβλημα που δημιουργεί, να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για εργαζόμενους και κατοίκους. Από τα τεράστια κέρδη όλων των προηγούμενων χρόνων να εξασφαλίσει όλα τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς. Χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσουν άμεσα όλα τα μέτρα περιορισμού/εξάλειψης της δυσοσμίας - ρύπανσης από τον υπαίτιο που είναι τα ΕΛΠΕ. Στο βαθμό που η επιχείρηση δεν παίρνει αυτά τα μέτρα, να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες της εταιρείας».

ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Το ΚΚΕ δίπλα στον αγώνα των κατοίκων

Συγκέντρωση και αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας, ενάντια στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη και κατά της καύσης απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Λαγκαδά.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε ενόψει της αναμενόμενης συζήτησης στο ΣτΕ (στις 21/4) των δύο προσφυγών που κατέθεσαν φορείς της περιοχής, κατά της χωροθέτησης της ΜΕΑ. Η αυτοκινητοπορεία ξεκίνησε από το πρώην εργοστάσιο της «Αγνό» στην είσοδο του Λαγκαδά και πέρασε μέσα από τα χωριά Κολχικό, Ασσηρος, Δρυμός, Μελισσοχώρι, Λητή και Λαγυνά, μεταφέροντας το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας, με σύνθημα «Λέμε ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων και τις ΜΕΑ - ποτέ και πουθενά», «λέμε ΟΧΙ άλλη ρύπανση στον Λαγκαδά και στην Κορώνεια».

Στο πλευρό των φορέων και των κατοίκων της περιοχής βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση, Θόδωρος Ιγνατιάδης, και ο δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Φίλιππος Γεωργουδάκης.

Σε δήλωσή του ο Γ. Δελής σημείωσε: «Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα του λαού του Λαγκαδά για να μην λειτουργήσει η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Μαυροράχη, σε έναν ήδη επιβαρυμένο χώρο από την πολύχρονη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Είναι ένας αγώνας ζωής για το λαό της περιοχής και σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στους κατοίκους.

Αυτό το έργο που σχεδιάζεται από την Περιφέρεια, την κυβέρνηση, την ΕΕ, είναι αποκαλυπτικό για τον χαρακτήρα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, που όχι μόνο πράσινη δεν είναι για το περιβάλλον, αλλά προκαλεί και θα προκαλέσει πολύ μεγάλες επιπτώσεις και θα έχει συνέπειες στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για μια μονάδα που θα καταργήσει στην πράξη την ανακύκλωση, αντί να την ενισχύσει, μιας και θα προετοιμάζει την πρώτη ύλη για την καύση των απορριμμάτων (RDF/SRF), τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη στις τσιμεντοβιομηχανίες.

Εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό για "πράσινες επενδύσεις" στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία, έναν σχεδιασμό αντιλαϊκό - αντεργατικό, που θα φέρει καταστροφές στο περιβάλλον, θα φέρει ακόμα πιο ακριβή την Ενέργεια στο λαό και θα εξαπλώσει ακόμα πιο πολύ την ενεργειακή φτώχεια.

Αυτά τα σχέδια θα πρέπει να βρούνε την αντίσταση του λαού, και σ' αυτήν την πάλη το ΚΚΕ θα είναι δίπλα του».

Αποχαιρέτησαν την συντρόφισσα Ελένη Παχή

Μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν την συντρόφισσα Ελένη Παχή, που «έφυγε» την Πέμπτη από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, η οποία υπηρέτησε τους σκοπούς και τα ιδανικά του ΚΚΕ για 73 χρόνια.

Στην κηδεία που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, εκ μέρους της ΤΕ Λάρισας την Ελένη Παχή αποχαιρέτησε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ, η οποία αφού εξέφρασε τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στα δύο παιδιά της, Ελευθερία και Αγνή, στα εγγόνια της, αναφέρθηκε στο πλούσιο και αγωνιστικό βιογραφικό της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Αποχαιρετούμε την αγαπημένη συντρόφισσα Ελένη Παχή, που τα 73 από τα 91 χρόνια της ζωής της αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, για μια κοινωνία δίχως πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση, για μια κοινωνία σοσιαλιστική - κομμουνιστική. Είναι μόλις 11 χρονών, στα 1941, όταν εντάσσεται στην οργάνωση των Αετόπουλων και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ. Το 1947, κατατάσσεται με τα αδέρφια της Γιώργο και Βούλα στα τμήματα του Αρχηγείου Αγράφων του ΔΣΕ. Στη συνέχεια, εντάσσεται στα μάχιμα τμήματα του ΔΣΕ, στην 105 Ταξιαρχία, παίρνοντας μέρος σε σημαντικές μάχες. Μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης, στις αρχές του 1948, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Στέλνεται στην 108 Ταξιαρχία, παίρνει μέρος σε πολλές ακόμη μεγάλες μάχες. Κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ τραυματίζεται 5 φορές. Αναδεικνύεται σε Διοικητή διμοιρίας του ΔΣΕ φέροντας το βαθμό της Ανθυπολοχαγού.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ το '49, το τμήμα της περνά τα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλήγει στη Σοβιετική Ενωση. Στα 1953 παντρεύεται με τον Γιάννη Παχή, με τον οποίο παρακολουθούν και αποφοιτούν στα 1956 από την Κομματική Σχολή "Νίκος Μπελογιάννης". Στα 35 χρόνια της αναγκαστικής παραμονής της στην πολιτική προσφυγιά, συνδύαζε τη δουλειά στην παραγωγή με την παράλληλη κοινωνική - καλλιτεχνική - αλλά και αθλητική δραστηριότητα. Επαιζε μπάσκετ και διακρίθηκε στην 1η θέση στα 100 μέτρα στα 1951. Η συντρόφισσα Ελένη τιμήθηκε με πλήθος βραβείων για τη στάση της ως εργαζόμενη, μεταξύ των οποίων μετάλλιο για "Εργατική Γενναιότητα" στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν, 4 φορές "νικήτρια της σοσιαλιστικής άμιλλας" και πλήθος άλλα.

Ταυτόχρονα ήταν επί 10 χρόνια Α' Γραμματέας της ΚΟΒ του χώρου δουλειάς της, από το 1972 μέλος του Γραφείου της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης. Επαναπατρίστηκε το 1983 στη Λάρισα, συμβάλλοντας πολύπλευρα με διάφορες χρεώσεις. Στα χρόνια της αντεπανάστασης 1989-'91, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές, υπερασπίστηκαν το σοσιαλισμό, πάλεψε για να μείνει το Κόμμα όρθιο».

Κλείνοντας σημείωσε: «Το παράδειγμά της, η πολύχρονη και πολυκύμαντη αγωνιστική ζωή της, μένουν ως μια μεγάλη παρακαταθήκη για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης και αισιοδοξίας».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση για την παραχάραξη της Ιστορίας

Με αφορμή το αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα», με το οποίο επιδιώκεται να περάσει μέσα από τα σχολεία η παραχάραξη της Ιστορίας, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, την Παρασκευή 23/4 και ώρα 8 μ.μ., με θέμα «ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ένα ακόμα πρόγραμμα παραχάραξης της Ιστορίας» και ομιλητές τους:

  • Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
  • Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Νίκο Δάρδαλη, εκπαιδευτικό.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συντονίζει ο Χάρης Ραζάκος, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας.

ΚΟ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάσεις της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» για το 1821

Παρουσιάσεις της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «1821. Η Επανάσταση και οι απαρχές της συγκρότησης του ελληνικού αστικού κράτους» θα πραγματοποιήσουν οι ΚΟ Αχαΐας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

- Την Πέμπτη 22 Απρίλη στην πλατεία Προσφυγικών στις 18.30.

- Το Σάββατο 24 Απρίλη στο Θεατράκι της Μαρίνας στις 18.30.

Θα μιλήσει ο Βασίλης Μόσχος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον σ. Ερωτόκριτο Ποταμιάνο

Με θλίψη, με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό, μα και μεγάλη περηφάνια που είχαν έναν τέτοιο σύντροφο δίπλα τους εδώ και δεκαετίες, συγκεντρώθηκαν χτες στο Νεκροταφείο του Σχιστού, για να αποχαιρετήσουν τον παλαίμαχο κομμουνιστή Ερωτόκριτο Ποταμιάνο, σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και φίλοι. Μέλος της ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του, ο σ. Ερωτόκριτος «έφυγε» την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 97 ετών και μετά από μια διαδρομή στο κομμουνιστικό κίνημα για 80 και πάνω χρόνια.

Για τη ζωή και δράση του σ. Ερωτόκριτου, που καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής στέκονταν πλάι της σε θέσεις τιμητικής φρουράς μέλη του Κόμματος, μίλησε εκ μέρους της ΚΟ Πειραιά η Κάτια Κρόκου, μέλος της ΤΕ Πειραιά.

Επίσης για τη δράση του στον Κορυδαλλό μίλησε η Πόπη Ξενικουδάκη, εκ μέρους της ΚΟΒ Μαλαγαρδή Κορυδαλλού.

Για τη δράση του στο κίνημα των αντιστασιακών μίλησαν επίσης ο Δημήτρης Πασιαλούδης, εκ μέρους του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Λόλα Ζαζοπούλου - Τσολακίδου, εκ μέρους του ΣΦΕΑ 1967 - 1974.

Για την πρωτοπόρα δράση του τις τελευταίες δεκαετίες στο συνταξιουχικό κίνημα μίλησε ο Χρήστος Κολοβός, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

ΚΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει προσαγωγές μελών της ΚΝΕ

Τη νέα απόπειρα τρομοκράτησης της νεολαίας, με την προσαγωγή δύο μελών της ΚΝΕ στο αστυνομικό τμήμα της Νάουσας το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Απρίλη, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Νάουσας του ΚΚΕ. Οπως αναφέρει, τα μέλη της ΚΝΕ βρίσκονταν στην είσοδο των γραφείων του Κόμματος, όταν ένα περιπολικό σταμάτησε και δύο αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας της Νάουσας τους προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα, γιατί «δεν είχαν δουλειά να βρίσκονται εκεί»... Μετά από λίγα λεπτά, τα μέλη της ΚΝΕ αφέθηκαν ελεύθερα.

Η ΚΟ Νάουσας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Είναι προκλητική η στάση της κυβέρνησης, που αντί να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και της νεολαίας στα σχολεία, αντί να ενισχύει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να διασφαλίζει ασφαλείς όρους εργασίας και μεταφοράς των εργαζομένων, προσπαθεί με χίλιους τρόπους να τρομοκρατήσει τον λαό και τη νεολαία. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους νέους και τις νέες που ασφυκτιούν, κόντρα σε φαινόμενα αυταρχισμού, να δυναμώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της ζωής τους. Να απαντήσουν με αγώνα για υγεία - μόρφωση - δουλειά με δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ