ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποκριτική η ευαισθησία της ΕΕ για την ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο

Τις ευθύνες ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε παρέμβασή της σε συζήτηση σχετικά «με τη φροντίδα ψυχικής υγείας και φροντίδα για ευάλωτους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά κέντρα υποδοχής», με τον Επίτροπο Μ. Σχοινά, στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. Η Επιτροπή, κρυβόμενη πίσω από το δάκτυλό της, ισχυρίστηκε κατά τη συνεδρίαση ότι ...«οι Μόριες τελείωσαν» και ενοχλήθηκε μάλιστα από την τοποθέτηση του ΚΚΕ για «αποθήκες ψυχών». Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε:

«Mιλάμε για αποθήκες ψυχών με τη σφραγίδα της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων, όπου συσσωρεύεται η οργή και η αγανάκτηση όλων όσων τους ξερίζωσαν από τον τόπο τους, διαμελίζοντας τις χώρες τους εξαιτίας των βομβαρδισμών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τώρα αυτοί δήθεν κόπτονται για την ψυχική τους υγεία στις φυλακές που τους έκλεισαν. Τα όσα αποσπασματικά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για αυτοκτονίες, ιδεασμό αυτοκτονιών, κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα είναι ένα μικρό μόλις δείγμα για τα βαθιά ψυχικά τραύματα που έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι. Χωρίς πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, με τις ΜΚΟ να εμπλέκονται, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε μπορείτε ούτε θέλετε να τους περιθάλψετε, πόσο μάλλον να καταγραφεί το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του.

Η όλη συζήτηση στοχεύει στο να εμφανίσετε ως "ευάλωτους" ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις, για να προβληθεί η υποκριτική ευαισθησία της ΕΕ και το πρόβλημα να συνεχίζει να διογκώνεται, παρότι μάλιστα οι ροές είναι μειωμένες. Απαιτούμε με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ να γίνουν μαζικές εδώ και τώρα προσλήψεις όλου του απαιτούμενου, ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ να ενταχθούν ως μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα σε αντίστοιχες κρατικές δομές. Να μετακινηθούν οι αιτούντες άσυλο άμεσα σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να καταργηθεί η συμφωνία εγκλωβισμού ΕΕ - Τουρκίας και να αποσυρθεί το "Σύμφωνο για τη Μετανάστευση", να δυναμώσει η πάλη των λαών ενάντια στην απαράδεκτη πολιτική εγκλωβισμού και τα στρατόπεδα φυλακές της ΕΕ».

ΣΑΜΟΣ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων

Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του Εργατικού Κέντρου Σάμου
Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του Εργατικού Κέντρου Σάμου
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών από τον φονικό σεισμό 7 Ρίχτερ στις 30/10/2020, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο νέα παιδιά, προχωρά σε κινητοποιήσεις σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στις πλατείες Πυθαγόρα στο Βαθύ και στην κεντρική πλατεία στο Καρλόβασι.

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, που δεν στελεχώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τις δημοτικές αρχές, που δεν διεκδικούν, σημειώνει ότι είναι τεράστιες οι καθυστερήσεις, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες κατεδαφιστέα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, «στον αέρα», και να απειλούν τη ζωή των κατοίκων και των παιδιών τους, ενώ δεν έχουν καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο οι ανάγκες των σεισμόπληκτων του νησιού.

Το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης που έχει συγκροτηθεί, μαζί με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Σωματεία, Συλλόγους Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ και την Επιτροπή Ειρήνης, καλούν τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό της περιοχής να μαζικοποιήσει τον αγώνα του και να διεκδικήσει:

  • Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτίρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κ.λπ.). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.
  • Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία, να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο. Αμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως οδικά δίκτυα, στα λιμάνια κ.λπ.
  • Ειδική φροντίδα και μέριμνα για την επισκευή των ιστορικών μνημείων του νησιού και των παραδοσιακών οικισμών.
  • ΤΩΡΑ να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια με συνοπτικές διαδικασίες.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου, να παρθούν πίσω όσες έχουν γίνει. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, μέχρι την αποκατάστασή τους.
  • Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών, σε Περιφέρεια και δήμους.
  • Μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή του επίσης καλεί όλα τα σωματεία του Δημοσίου και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία μας

Νέος γύρος κινητοποιήσεων ξεκινάει αύριο ενάντια στα σχέδια επέκτασης των χωματερών

Νέες κινητοποιήσεις οργανώνουν σωματεία και φορείς του Περάματος και της Δραπετσώνας για να διατρανώσουν τη θέληση του λαού της περιοχής να σταματήσει το συνεχές έγκλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που προωθούν κυβέρνηση, Περιφέρεια και επιχειρηματικοί όμιλοι με την επέκταση των χωματερών και των ρυπογόνων βιομηχανιών.

Οι νέες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ξεκινάνε αύριο, Παρασκευή 23 Απρίλη, στις 6 το πρωί, με αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περάματος στο παλαιό νεκροταφείο και συνεχίζονται:

  • Την Τετάρτη 12 Μάη στις 6 π.μ. με αποκλεισμό του ΣΜΑ Πειραιά στο Σχιστό.
  • Την Πέμπτη 20 Μάη με συνέντευξη Τύπου των μαζικών φορέων και σωματείων.

Οπως σημειώνουν στο σχετικό κάλεσμα οι φορείς και τα σωματεία, «δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με τη ζωή και την υγεία μας». Τονίζουν στη συνέχεια: «Οι γειτονιές μας εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές και ωρολογιακές βόμβες με τα καζάνια του θανάτου κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας και όλους εμάς αναγκασμένους να αναπνέουμε καρκίνο και θάνατο, ζώντας και με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα στις πόλεις μας.

Στα καζάνια και την άθλια κατάσταση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής της ΝΔ (Πατούλη), που στοχεύουν να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή (Δούρου) του ΣΥΡΙΖΑ, για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό. Την ίδια ώρα, στο Πέραμα έχει γίνει χωροθέτηση ΣΜΑ στο παλαιό νεκροταφείο της πόλης, δηλαδή δίπλα στα σπίτια μας.

Αυτοί οι σχεδιασμοί προχωρούν είτε με τη στήριξη είτε με την ανοχή δημοτικών αρχών.

Τα σχέδια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής που ρημάζουν τις ζωές μας, τους τα επιστρέφουμε όπως είναι, χωρίς "ναι μεν αλλά". Είναι σχέδια εχθρικά για τη ζωή μας, φτιαγμένα πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών μας».

Καταλήγοντας διατυπώνουν το πλαίσιο της διεκδίκησης:

  • «Οχι στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
  • Να κλείσουν τώρα ο ΣΜΑ στο παλαιό νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.
  • Αμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση και στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να εξασφαλιστεί η παρέμβαση των μαζικών μας φορέων σε αυτό».
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Ερευνάται τέταρτη καταγγελία

Νέα έρευνα, για την τέταρτη κατά σειρά καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ξεκινά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η νέα καταγγελία βιασμού προέκυψε από την κατάθεση στην 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου που φέρεται να κατηγορεί τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν ήταν 17 ετών. Μετά την αποτίμηση της κατάθεσης από την ανακρίτρια, ο φάκελος στάλθηκε στην Εισαγγελία και ανατέθηκε στον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο για να διενεργηθεί έρευνα. Ο εισαγγελέας θα λάβει εξηγήσεις από τον κατηγορούμενο και θα αποφανθεί σχετικά με την άσκηση ή μη και τρίτης δίωξης σε βάρος του σκηνοθέτη - ηθοποιού, που βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης.

Τα προσφυγόπουλα εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών

Σοβαρή παραβίαση του στοιχειώδους δικαιώματος των προσφυγόπουλων στη μόρφωση, εξαιτίας καθυστερήσεων στις επιμέρους διαδικασίες, αδράνειας της διοίκησης (ιδίως στα ΚΥΤ), υποστελέχωσης (σε τάξεις υποδοχής, Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων κ.λπ.), προβλημάτων στη μεταφορά των μαθητών, παρατεταμένου αποκλεισμού των δομών λόγω πανδημίας, έλλειψης θέσεων στα σχολεία και μη έγκαιρης δημιουργίας νέων, διαπιστώνει ακόμα και έκθεση του «Συνηγόρου του Πολίτη».

Συγκεκριμένα, από τα 10.431 παιδιά σχολικής ηλικίας στο σύνολο των δομών υπολογίζεται ότι έχει εγγραφεί τη χρονιά που τρέχει το 62%, αλλά στην πραγματικότητα παρακολούθησε μαθήματα μόλις το 14,2% (δηλαδή μόλις 1.483 παιδιά). Αλλά και από αυτά υπήρχε αυξημένη σχολική διαρροή η οποία σχετίζεται με τις δυσλειτουργίες του συστήματος, που εντοπίζονται στην έλλειψη σε εκπαιδευτικούς, χώρους και μέσα.

Η χειρότερη κατάσταση παρατηρείται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), όπου υπολογίζεται ότι σε σύνολο 2.090 ανηλίκων σχολικής ηλικίας, μόλις 178 ήταν εγγεγραμμένοι έως το Γενάρη, ενώ είχαν φοιτήσει 7.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ