Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία μας

Νέος γύρος κινητοποιήσεων ξεκινάει αύριο ενάντια στα σχέδια επέκτασης των χωματερών

Νέες κινητοποιήσεις οργανώνουν σωματεία και φορείς του Περάματος και της Δραπετσώνας για να διατρανώσουν τη θέληση του λαού της περιοχής να σταματήσει το συνεχές έγκλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που προωθούν κυβέρνηση, Περιφέρεια και επιχειρηματικοί όμιλοι με την επέκταση των χωματερών και των ρυπογόνων βιομηχανιών.

Οι νέες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ξεκινάνε αύριο, Παρασκευή 23 Απρίλη, στις 6 το πρωί, με αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περάματος στο παλαιό νεκροταφείο και συνεχίζονται:

  • Την Τετάρτη 12 Μάη στις 6 π.μ. με αποκλεισμό του ΣΜΑ Πειραιά στο Σχιστό.
  • Την Πέμπτη 20 Μάη με συνέντευξη Τύπου των μαζικών φορέων και σωματείων.

Οπως σημειώνουν στο σχετικό κάλεσμα οι φορείς και τα σωματεία, «δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με τη ζωή και την υγεία μας». Τονίζουν στη συνέχεια: «Οι γειτονιές μας εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές και ωρολογιακές βόμβες με τα καζάνια του θανάτου κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας και όλους εμάς αναγκασμένους να αναπνέουμε καρκίνο και θάνατο, ζώντας και με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα στις πόλεις μας.

Στα καζάνια και την άθλια κατάσταση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής της ΝΔ (Πατούλη), που στοχεύουν να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή (Δούρου) του ΣΥΡΙΖΑ, για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό. Την ίδια ώρα, στο Πέραμα έχει γίνει χωροθέτηση ΣΜΑ στο παλαιό νεκροταφείο της πόλης, δηλαδή δίπλα στα σπίτια μας.

Αυτοί οι σχεδιασμοί προχωρούν είτε με τη στήριξη είτε με την ανοχή δημοτικών αρχών.

Τα σχέδια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής που ρημάζουν τις ζωές μας, τους τα επιστρέφουμε όπως είναι, χωρίς "ναι μεν αλλά". Είναι σχέδια εχθρικά για τη ζωή μας, φτιαγμένα πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών μας».

Καταλήγοντας διατυπώνουν το πλαίσιο της διεκδίκησης:

  • «Οχι στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
  • Να κλείσουν τώρα ο ΣΜΑ στο παλαιό νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.
  • Αμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση και στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να εξασφαλιστεί η παρέμβαση των μαζικών μας φορέων σε αυτό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ