ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΟΒΕ
Χαμηλές προσδοκίες για το φετινό ΑΕΠ

Τον «λογαριασμό» που γράφεται για το λαό μεταθέτει για λίγο παρακάτω το υπουργείο Οικονομικών

Eurokinissi

Με χαμηλούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που περιλαμβάνονται στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος. Σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο, η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,5% - 4% και η ανεργία θα είναι στο 15,5% - 16%, ενώ το δυσμενές προβλέπει ανάπτυξη 1,5 - 2% και ανεργία 17,3%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην έκθεση οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά θα είναι «η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης», τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, σε συνάρτηση με την πρόοδο στον εμβολιασμό και την παροχή ρευστότητας στην καπιταλιστική οικονομία μέσω των τραπεζικών χορηγήσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για τους πακτωλούς χρημάτων στο κεφάλαιο, τους οποίους θα πληρώσει στην επόμενη στροφή ο λαός, που επιπλέον θα φορτωθεί και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που αυτό περιλαμβάνει.

Το «ευνοϊκό» σενάριο του ΙΟΒΕ λαμβάνει υπόψη ότι «δεν θα σημειωθεί νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο» και υπό την προϋπόθεση ότι «θα προσεγγιστεί ο στόχος απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης», η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα προέλθει κυρίως από άνοδο των εξαγωγών (+11% με +13%) και της ιδιωτικής κατανάλωσης (+2,5% με +3,5%). Αύξηση αναμένεται να σημειωθεί και στις επενδύσεις (+12% με +15%). Αν όμως η υγειονομική κρίση υποχωρήσει με πιο αργούς ρυθμούς, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο, και επανακάμψει το φθινόπωρο, και παράλληλα υπάρξουν καθυστερήσεις στην απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα κινηθεί στους χαμηλούς ρυθμούς, 1,5 - 2%.

Στο μεταξύ, χτες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων που κινούνται στη λογική μετάθεσης των φορολογικών υποχρεώσεων και των ψευτοπαροχών, δίχως βεβαίως σε καμία περίπτωση να άρει ουσιαστικά τα φορολογικά βάρη από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει: Τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιούλη και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιούλη. Επίσης δίνεται δυνατότητα παράτασης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου, εφόσον καταβληθούν δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις, δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβρη. Ακόμα, δεν επιβάλλεται στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών η προσαύξηση φόρου που προκύπτει αν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος, ενώ προβλέπεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή, κ.λπ.

ΚΥΨΕΛΗ
Συνεχίζεται η επιχείρηση εκφοβισμού

Σε ...παράταξη αστυνομικοί στην πλατεία της Κυψέλης
Σε ...παράταξη αστυνομικοί στην πλατεία της Κυψέλης
Το ίδιο σκηνικό της αστυνομοκρατίας που είχε επικρατήσει τις περασμένες μέρες σε Παγκράτι και Περιστέρι επαναλήφθηκε και χτες στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη αξιοποιώντας προσχηματικά τα λεγόμενα «κορονο-πάρτι».

Από νωρίς το απόγευμα χτες υπήρξε πολιορκία πέριξ της πλατείας από αστυνομικούς της νεοσύστατης Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων, της ΔΡΑΣΗΣ, της ΔΙ.ΑΣ., «αύρα» και ΜΑΤ. Οι επιχειρήσεις αυτές χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από την κυβέρνηση προκειμένου να ρίχνει τις ευθύνες για τη διάδοση της πανδημίας στην «ατομική ευθύνη» αξιοποιώντας τη συμπεριφορά ορισμένων ανεγκέφαλων και έτσι να συγκαλύπτει της δικές της εγκληματικές ευθύνες για τη μη λήψη μέτρων εκεί που απαιτείται, στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου συνωστίζονται οι εργαζόμενοι, στους χώρους δουλειάς που γίνονται εστίες μετάδοσης.

Η κυβέρνηση με τη συνδρομή των αστικών ΜΜΕ επιχειρεί να εμπεδώσει κλίμα τρομοκρατίας αλλά και συκοφάντησης των πειθαρχημένων και με όλα τα μέτρα κινητοποιήσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που απαντάει καθημερινά στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση. Μαζί με την εργοδοσία επιχειρούν να επιβάλουν την υποταγή για να αποτρέψουν την οργάνωση νέων αγώνων κυρίως από τις ταξικές δυνάμεις ενόψει και της απεργίας της Πρωτομαγιάς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Πανηγυρίζουν για τα κέρδη της ΔΕΗ από την επίθεση στο λαό

Για τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ πανηγυρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κέρδη τα οποία είναι αποτέλεσμα αφενός της σκληρής επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, με τα πανάκριβα τιμολόγια, την ενεργειακή φτώχεια που φουντώνει και τους εκβιασμούς μέσω των διακοπών ρεύματος, αφετέρου του παραπέρα τσακίσματος των εργαζομένων στον κλάδο, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες θυσίες - εργατικά «ατυχήματα».

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ για το 2020, τα κέρδη της επιχείρησης προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 885,8 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 333,6 εκατ. ευρώ το 2019 για το σύνολο του Ομίλου. Η αύξηση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οφείλεται στα «μέτρα που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019» (στις αυξήσεις τιμολογίων δηλαδή) αλλά και στη συγκυριακή μείωση των τιμών φυσικού αερίου και τη μειωμένη λιγνιτική παραγωγή. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 4,65 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 5,7% σε σχέση με τα 4,93 δισ. ευρώ του 2019.

Εξάλλου, συνάντηση με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών στη χώρα μας πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, με έμφαση στο μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί έρχεται να διασφαλίσει εγγυημένη κερδοφορία στους ομίλους.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός μίλησε για τα «οφέλη» από τις επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν έως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΕΚ, και οι οποίες θα διευκολυνθούν από το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο που δρομολογεί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά και οι γενικότερες παρεμβάσεις στην αγοράς Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στα δίκτυα που αποσκοπούν ανάμεσα σε άλλα στη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 9 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, όπως επίσης στα επιπλέον 9 δισ. που προβλέπονται για την αναβάθμιση και επέκταση δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων των νησιών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης «επενδυτών» ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Στάσης ανέφερε ότι η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» θα μετατραπεί σε μονάδα υδρογόνου - φυσικού αερίου μέχρι το 2025, προσθέτοντας ότι την ίδια χρονιά θα έχει ολοκληρωθεί η «απολιγνιτοποίηση» στην Ελλάδα. Σε σχέση με την πορεία ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ότι οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων θα κατατεθούν στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Ξεκινά η «μπίζνα» με το υδρογόνο

Το σχέδιο δημιουργίας δικτύου αγωγών υδρογόνου μήκους 39.700 χλμ. σε 21 χώρες και χρονικό ορίζοντα το 2040 προβλέπει η πρωτοβουλία της ΕΕ «European Hydrogen Backbone» (EHB), που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκοί διαχειριστές συστήματος φυσικού αερίου, μεταξύ τους και ο ΔΕΣΦΑ. Το δίκτυο αυτό θα συνδέει 21 ευρωπαϊκές χώρες και περίπου το 69% του προτεινόμενου δικτύου μεταφοράς υδρογόνου, αποτελείται από μετασκευασμένους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου και οι εκτιμήσεις για την υλοποίησή του ξεκινούν από τα 43 δισ. ευρώ, φτάνοντας μέχρι τα 81 δισ.

Το υδρογόνο αποτελεί ένα ακόμα «εναλλακτικό» καύσιμο στην πορεία μείωσης χρήσης των ορυκτών καυσίμων από την ΕΕ, ενώ στη χώρα μας μόλις την περασμένη βδομάδα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης δημοσίευσαν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς ελληνικές επιχειρήσεις για τη συμμετοχή στο έργο «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου», με σκοπό - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση - να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του συγκεκριμένου βιομηχανικού κλάδου, κάτι που ήδη συμβαίνει σε αντίστοιχο πρόγραμμα για την κατασκευή συσσωρευτών Ενέργειας.

ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα κινητοποίηση ενάντια στη ρύπανση από τα ΕΛΠΕ την Κυριακή

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα έδωσαν και χτες οι εργαζόμενοι της περιοχής με την αυτοκινητοπορεία στις γειτονιές του Ευόσμου

Μαχητική κινητοποίηση - αυτοκινητοπορεία στις γειτονιές του Ευόσμου και του Κορδελιού, με κατάληξη στα ΕΛΠΕ, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ο εργαζόμενος λαός της περιοχής, συνεχίζοντας τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων του. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία - ρύπανση από τα ΕΛΠΕ.

Οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα συνέχισης του αγώνα τους για να σταματήσουν η μπόχα και οι καρκινογόνες ουσίες να πνίγουν τις γειτονιές και τα σχολεία των παιδιών τους. Στη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο του Κορδελιού μίλησε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέδειξε την απαίτηση του λαού τα ΕΛΠΕ να πληρώσουν για το πρόβλημα που δημιουργούν, να πάρουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων τους και των κατοίκων. Επίσης κατήγγειλε τις ευθύνες της Περιφέρειας και του δήμου, που με την πρακτική τους καλλιεργούν την αντίληψη ότι ο λαός πρέπει να συμβιβαστεί με τη δυσοσμία και τη ρύπανση του αέρα που αναπνέει.

Ο αγώνας συνεχίζεται και στο μέτωπο της καύσης απορριμμάτων από την ΤΙΤΑΝ. Με σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την αναπνοή μας, ενάντια στα κέρδη τους» η Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF/SRF στην ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας οργανώνει αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας, την Κυριακή 25 Απρίλη, στις 11 π.μ. Η αυτοκινητοπομπή θα ξεκινήσει από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και διασχίζοντας τις συνοικίες της Σταυρούπολης, της Πολίχνης και της Ευκαρπίας, θα καταλήξει στην είσοδο του εργοστασίου της ΤΙΤΑΝ.

Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της Νόρας Κατσέλη

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, υπό στενή νευρολογική παρακολούθηση στη ΜΕΘ της «Ευρωκλινικής Αθηνών», βρίσκεται από την Τρίτη η ηθοποιός και πρ. βουλευτής Νόρα Κατσέλη σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου.

Οπως ανακοίνωσε η κλινική, η Ν. Κατσέλη διακομίσθηκε στη ΜΕΘ την Τρίτη με αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αποφασίσθηκε η άμεση νευροχειρουργική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας, η οποία εξελίχθηκε χωρίς επιπλοκές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ