ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάη 2001
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέοι αγώνες για δημόσια Υγεία και Ασφάλιση

Πανελλαδική σύσκεψη σωματείων την προσεχή Τρίτη και πανελλαδική απεργία στις 13.6.2001 με συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με εφόδιο τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ξεκινούν νέους αγώνες για την απόκρουση της επίθεσης της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.

Εκ των πραγμάτων οι εργαζόμενοι των δημοσίων νοσοκομείων και στην Πρόνοια αναλαμβάνουν ειδικό ρόλο στην αποκάλυψη των επικίνδυνων σχεδίων της κυβέρνησης, καθώς οι επιπτώσεις των αντιασφαλιστικών σχεδίων θα φανούν νωρίτερα στην υγειονομική περίθαλψη και θα την καταλάβουν οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας στις δύσκολες ώρες της μεγάλης ανάγκης. Ηδη η κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή του νόμου 2889/2001 που προβλέπει τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, όπου θα πληρώνει ο ασθενής, ενώ βρίσκεται στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα μεταφέρει νέα οικονομικά βάρη στους ασφαλισμένους και τα Ταμεία.

Ωστόσο, παρά την προνομιακή δυνατότητα που δίνει ο χώρος εργασίας, εντούτοις η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) περιόρισε και πάλι το πλαίσιο των κινητοποιήσεων στο «ειδικό μισθολόγιο» και στο «ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς» για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα μετέωρο επιχείρημα καθώς η κυβέρνηση δε χρησιμοποίησε διαφορετικά μέτρα στη... λιτότητα, ούτε εφάρμοσε διαφορετικά τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Μια απόδειξη αυτής της πρακτικής αποτελεί και η άρνηση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου να ικανοποιήσει έστω και ένα από το αιτήματα που διεκδικεί η ΠΟΕΔΗΝ στη συνάντησή του με το προεδρείο της στις 14.5.2001. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο χώρος των νοσοκομείων είναι ανθυγιεινός, με πολλά νυχτέρια για μικρομάνες και με υπερενταντικοποίηση μέσα σε τρομακτικές ελλείψεις - που ξεπερνούν τις 25.000.

Στον Πίνακα 1 φαίνονται οι συνολικές ακαθάριστες αποδοχές για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία, όπως τις έχει επεξεργαστεί η ΠΟΕΔΗΝ. Υπολογίστηκαν με βάση την εισοδηματική πολιτική και οι ακαθάριστες αυξήσεις που δόθηκαν σε σχέση με το 2000 κυμαίνονται από 7.400 - 15.640 δραχμές το μήνα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι σε αυτές τις ακαθάριστες αποδοχές γίνονται κρατήσεις 20-25% ενώ οι βασικοί μισθοί - επί των οποίων γίνονται όλοι οι υπολογισμοί, όπως τα επιδόματα - είναι πολύ χαμηλοί. Οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 125.400 (πρωτοδιοριζόμενος στην ΥΕ κατηγορία) μέχρι 244.400 δραχμές (για εργαζόμενο με 33 χρόνια στην κατηγορία ΠΕ 4).

ΕΣΑΚ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κανένας διάλογος - ΑΓΩΝΑΣ!

Η πρόταση που κατέθεσε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) - έγινε την περασμένη Παρασκευή - η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΕΣΑΚ Υγειονομικών (ΕΣΑΚ-Υ) Λ. Μεθωνιού πρότεινε να συνεδριάσει άμεσα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ν' αλλάξει ριζικά το διεκδικητικό πλαίσιο.

Η ΕΣΑΚ-Υ απέρριψε κάθε μορφή κοινωνικού διαλόγου και υπογράμμισε την ανάγκη ετοιμότητας για τα συνδικάτα ώστε να αποτραπεί κάθε αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης. Πρότεινε ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσης με συμπόρευση των λαϊκών φορέων, που θα κατέληγε σε μια 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη με συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΑΚ-Υ σε γενικές γραμμές είναι:

  • Διεκδίκηση γνήσιων Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις 28% πάνω στους βασικούς μισθούς και απόρριψη της σύνδεσης μισθού με την παραγωγικότητα.
  • Αμεση και εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, εντόκως, απ' το 1994. Το οικογενειακό επίδομα πρέπει να διαπλαστεί και να καταβάλλεται και στους δύο συζύγους.
  • Δραστική μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας των εργαζομένων.
  • Να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινοί χώροι, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να καταβληθεί ανθυγιεινό επίδομα. Επίσης, να καταβληθεί επίδομα επίπονου εργασίας στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
  • Καταβολή φαγητού σε όλους, χωρίς εξαίρεση και μισή ώρα ανάπαυσης.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής υπερωρίας και της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες με παιδιά βρεφικής - νηπιακής ηλικίας. Μέτρα προστασίας των μονογονεϊκών οικογενειών.
  • Να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μη μειωθούν τα κρεβάτια των δημόσιων νοσοκομείων και να μη γίνει καμιά υποχρεωτική μετάταξη του προσωπικού.

Μια δέσμη των προτάσεων της ΕΣΑΚ-Υ αφορά την υγειονομική περίθαλψη και περιλαμβάνει το δωρεάν προληπτικό έλεγχο, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι στα επείγοντα και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και να καταργηθεί η εισφορά των εργαζομένων για υγειονομική περίθαλψη και των οικογενειών τους.

Η ΕΣΑΚ-Υ ζητά να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι στην Υγεία και στην Ασφάλιση που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να μην εφαρμοστούν οι πρόσφατοι νόμοι που προβλέπουν τη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών στα νοσοκομεία και να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας. Επίσης, ζητά τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα.

Η χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να γίνει από το κράτος και τους εργοδότες, να μην υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών και να υπάρξει σταδιακή μείωση μέχρι την κατάργησή τους τονίζει η ΕΣΑΚ - Υγειονομικών.

Ειδικότερα, για τα όρια συνταξιοδότησης προτείνει:

  • Στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 χρόνια για τις γυναίκες, ενώ στα βαρέα και ανθυγιεινά τα όρια να είναι στα 55 για τους άντρες και 50 για τις γυναίκες. Για γυναίκες με ανάπηρο σύζυγο ή παιδί σύνταξη στα 50.
  • Πλήρη συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια, χωρίς όριο ηλικίας.
  • Κατοχύρωση κατωτέρου ορίου σύνταξης με 13,5 χρόνια ασφάλισης και κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Τέλος, η ΕΣΑΚ-Υ καλεί τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις και να πρωταγωνιστήσουν για τη συμπόρευση με άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Απεργίες γιατρών

Απεργούν αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ διαμαρτυρόμενοι για την παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

«Με την επιχειρούμενη αλλαγή "ταμπέλας" των πολυιατρείων του ΙΚΑ, θα "γονατίσουν" με την προσθήκη επιπλέον 4-5 εκατ. ασφαλισμένων στην ήδη ανεπαρκή υποδομή και χωρίς τους αναγκαίους πόρους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο και οι γιατροί του «Τζάνειου» Νοσοκομείου συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα 14.5.2001, αντιδρώντας τόσο στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και στις περικοπές των εφημεριών από το Μάρτη του 2001.

Οι κινητοποιήσεις

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή το παρακάτω πρόγραμμα κινητοποιήσεων:

  • Την Τρίτη, 22.5.2001, θα γίνει Πανελλαδική Σύσκεψη των σωματείων στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» (Μιχ. Βόδα 4-6), ώρα 9:30 π.μ..
  • Τη βδομάδα από 28.5.2001 μέχρι 1.6.2001 θα γίνουν ενημερωτικές συνελεύσεις των σωματείων.
  • Από την 5.6.2001-8.6.2001 θα γίνουν δίωρες στάσεις εργασίας (8-10 π.μ.) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
  • Στις 13.6.2001 θα γίνουν εξάωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 10 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, ώρα 10 π.μ., και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Κείμενα:

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ