Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέοι αγώνες για δημόσια Υγεία και Ασφάλιση

Πανελλαδική σύσκεψη σωματείων την προσεχή Τρίτη και πανελλαδική απεργία στις 13.6.2001 με συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με εφόδιο τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ξεκινούν νέους αγώνες για την απόκρουση της επίθεσης της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.

Εκ των πραγμάτων οι εργαζόμενοι των δημοσίων νοσοκομείων και στην Πρόνοια αναλαμβάνουν ειδικό ρόλο στην αποκάλυψη των επικίνδυνων σχεδίων της κυβέρνησης, καθώς οι επιπτώσεις των αντιασφαλιστικών σχεδίων θα φανούν νωρίτερα στην υγειονομική περίθαλψη και θα την καταλάβουν οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας στις δύσκολες ώρες της μεγάλης ανάγκης. Ηδη η κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή του νόμου 2889/2001 που προβλέπει τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, όπου θα πληρώνει ο ασθενής, ενώ βρίσκεται στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα μεταφέρει νέα οικονομικά βάρη στους ασφαλισμένους και τα Ταμεία.

Ωστόσο, παρά την προνομιακή δυνατότητα που δίνει ο χώρος εργασίας, εντούτοις η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) περιόρισε και πάλι το πλαίσιο των κινητοποιήσεων στο «ειδικό μισθολόγιο» και στο «ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς» για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα μετέωρο επιχείρημα καθώς η κυβέρνηση δε χρησιμοποίησε διαφορετικά μέτρα στη... λιτότητα, ούτε εφάρμοσε διαφορετικά τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Μια απόδειξη αυτής της πρακτικής αποτελεί και η άρνηση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου να ικανοποιήσει έστω και ένα από το αιτήματα που διεκδικεί η ΠΟΕΔΗΝ στη συνάντησή του με το προεδρείο της στις 14.5.2001. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο χώρος των νοσοκομείων είναι ανθυγιεινός, με πολλά νυχτέρια για μικρομάνες και με υπερενταντικοποίηση μέσα σε τρομακτικές ελλείψεις - που ξεπερνούν τις 25.000.

Στον Πίνακα 1 φαίνονται οι συνολικές ακαθάριστες αποδοχές για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία, όπως τις έχει επεξεργαστεί η ΠΟΕΔΗΝ. Υπολογίστηκαν με βάση την εισοδηματική πολιτική και οι ακαθάριστες αυξήσεις που δόθηκαν σε σχέση με το 2000 κυμαίνονται από 7.400 - 15.640 δραχμές το μήνα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι σε αυτές τις ακαθάριστες αποδοχές γίνονται κρατήσεις 20-25% ενώ οι βασικοί μισθοί - επί των οποίων γίνονται όλοι οι υπολογισμοί, όπως τα επιδόματα - είναι πολύ χαμηλοί. Οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 125.400 (πρωτοδιοριζόμενος στην ΥΕ κατηγορία) μέχρι 244.400 δραχμές (για εργαζόμενο με 33 χρόνια στην κατηγορία ΠΕ 4).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ