ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πλημμύρισαν οι δρόμοι απόφασης για αγώνα

Η απόρριψη κάθε συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο, η συνεχής κλιμάκωση μιας πολύμορφης πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων και η κοινή αγωνιστική δράση των εργατών με τη φτωχή αγροτιά και τους μικρομεσαίους, είναι τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ανέδειξαν οι δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 26 Απρίλη και 17 Μάη.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η εργοδοσία ιδιαίτερα μετά την πρώτη μεγάλη απεργία στις 26 Απρίλη ενέτειναν τις προσπάθειές τους και αξιοποιώντας δηλώσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, του στιλ «θα πάμε σε διάλογο με προϋποθέσεις» ή «ο διάλογος έχει ήδη αρχίσει», επιχείρησαν να αποκλιμακώσουν τις έντονες αγωνιστικές διεργασίες, οδηγώντας τους εργαζομένους στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου». Ομως, παρά τις όποιες προσπάθειές τους, η δεύτερη συνεχόμενη πανεργατική απεργία στις 17 Μάη, που ξεπέρασε σε όγκο και αγωνιστικό παλμό την προηγούμενη, διέψευσε τις προσδοκίες τους. Οι μεγάλες προσυγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου το πρωί της Πέμπτης, το μέγεθος της κεντρικής συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως και τα συνθήματα που ακούγονταν καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας προς τη Βουλή - «Ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών», «ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ μην αποτολμήσετε καμιά συναλλαγή» - έδιναν ξεκάθαρη την απάντηση ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην αφαίρεση των δικαιωμάτων τους και ότι απαιτούν το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του να αποκτήσει σαφή ταξικό προσανατολισμό. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης και του λαού έχουν συνειδητοποιήσει πως το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι δε γίνεται να αντιμετωπίζονται ως κοινωνικοί τους εταίροι, αλλά μόνο ως ταξικοί τους αντίπαλοι και πως κάθε «παζάρι» με αυτούς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αφαίρεση των κατακτήσεών τους.

Ενα ακόμα, εξίσου σημαντικό, ποιοτικό χαρακτηριστικό ήταν ότι οι εργαζόμενοι αξιοποίησαν τις βάσεις που δημιούργησε η απεργία στις 26 Απρίλη και στη δεύτερη απεργία προχώρησαν μερικά βήματα μπροστά. Στα περισσότερο πανό της απεργίας στις 17 Μάη δεν καταγραφόταν μόνο η απαίτησή τους να αποσύρει η κυβέρνηση τα μέτρα για την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Διατύπωναν, επίσης, νέα αιτήματα διεκδικητικά, όπως η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, η δημόσια, καθολική, και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους - συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στη μερική απασχόληση και των ανέργων - η δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, πλήρης και σταθερή εργασία και άλλα, που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι βαθμιαία περνούν από το στάδιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους σε μια νέα πιο δυναμική φάση της πάλης, που έχει ως στόχο τη διεκδίκηση νέων κατακτήσεων μέσω των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων.

Επιπλέον, στα νέα ποιοτικά στοιχεία πρέπει να συνυπολογιστεί και η κοινή αγωνιστική δράση εργατών, φτωχών αγροτών και μικρομεσαίων. Σε ό,τι αφορά την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, η παρουσία των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων ήταν ιδιαίτερα έντονη. Μάλιστα τόσο η ομιλία του προέδρου της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων στην προσυγκέντρωση της πλατείας Κάνιγγος, όσο και το σύνθημα «Οχι στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, όχι στον κοινωνικό διάλογο - απάτη, ναι στον αγώνα για νέες κατακτήσεις» που αναγραφόταν στο κεντρικό πανό τους, έθεταν καθαρά το ζήτημα του κοινού αγώνα εργατών και επαγγελματοβιοτεχνών ενάντια στον κοινό εχθρό, το μεγάλο κεφάλαιο.

Ακόμα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τεράστιος όγκος και ο έντονος αγωνιστικός παλμός της συγκέντρωσης και της πορείας κατέστησαν ανενεργείς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα γενικευμένης αστυνομοτρομοκρατίας μέσω της παρουσίας ισχυρών και οπλισμένων σαν αστακών αστυνομικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει ασφυκτικά την πορεία, αλλά και της προώθησης νομοσχεδίων που στοχεύουν στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Αλλωστε ο τραυματισμός νεαρού διαδηλωτή από δυνάμεις των ΜΑΤ δεν ήταν τυχαίος, αλλά έγινε στα πλαίσια των κυβερνητικών μεθοδεύσεων για αποπροσανατολισμό του αγώνα και εκφοβισμού του λαού.

Εν κατακλείδι, η μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη ανέβασε το πήχη των καθηκόντων για τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που πλέον έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε «κανείς να μην μπορέσει να καναλιζάρει και να ξεστρατίσει την εργατική και λαϊκή αφύπνιση που και σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη) επιβεβαιώθηκε» όπως πολύ εύστοχα υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Διεκδικούμε!

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο συνεπές στον ταξικό προσανατολισμό του, προτάσσει την κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Το δίκιο χαράζει δρόμο...

ΝΑΙ στη διεκδίκηση, ΟΧΙ στην υποχώρηση και τη συναίνεση, απαίτησαν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, στο πλάι των άλλων εργαζομένων, οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, που η παρουσία τους επιδοκιμάστηκε με χειροκροτήματα από όλους τους διαδηλωτές.

«Προθέρμανση», αλλά για μάχη

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι και ο λαός ολόκληρης της Αθήνας δηλώνοντας δυναμικά παρών στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, πήγαν κόντρα στους κυβερνητικούς προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν τον αγώνα σέρνοντας τους στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου». Για αυτό και μία ημέρα μετά την απεργία, όταν οι κυβερνητικοί παράγοντες είδαν ότι οι εργαζόμενοι δεν «τσίμπησαν» το δόλωμα της «κοινωνικής συναίνεσης», με εμφανή αμηχανία υποστήριξαν, ουσιαστικά, ότι οι δύο μεγαλειώδεις απεργίες ήταν απλώς μια προθέρμανση για να ξεκινήσει ο διάλογος, αγνοώντας την ίδια την πραγματικότητα.

Μαζί στο δρόμο

Στην προχτεσινή απεργία μπήκαν πιο βαθιά τα θεμέλια για την αναγκαία κοινωνική συμμαχία που θα μπορεί να πάει κόντρα στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Ενδεικτική ήταν η έντονη παρουσία επαγγελματοβιοτεχνών, που, ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή των εργατών, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

Κλιμάκωση!

Κοινή απαίτηση όλων των εργαζομένων, από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, είναι η κλιμάκωση του αγώνα, αρνούμενοι να συμβιβαστούν και να συναινέσουν στις αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου που έχουν στόχο την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

(πρελούντιο της Αντίστασης)

ΕΞΗΝΤΑ χρόνια από το Μάη του 1941. «Κατάμεσα του μελανού πελάγου» άρχισε σαν σήμερα η Μάχη της Κρήτης, ένα συγκλονιστικό δεκαήμερο που θ' αποτελούσε και το ηρωικό πρελούντιο, μια εποποιία που άνοιγε την ίδια ώρα και την πρώτη σελίδα της Εθνικής, της ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης.

Η ΑΘΗΝΑ, που ζούσε τις πρώτες μέρες της χιτλεροφασιστικής Κατοχής είχε κιόλας τα μηνύματα για την έφοδο που ετοίμαζαν οι Γερμανοί. Την αφουγκράστηκε από τα χαράματα (20 του Μάη) όταν σ' ατέλειωτα κύματα τα γερμανικά αεροπλάνα απογειώνονταν από το Χασάνι - σημερινό Ελληνικό - και τραβούσαν κατά το νοτιά.

ΔΕ χρειάζονταν άλλες εξηγήσεις για όσα, τότε ετοίμαζαν οι Γερμανοί. Στους δρόμους της πρωτεύουσας εκείνες τις μέρες το μάτι εύκολα μπορούσε να διακρίνει τα επίλεκτα εκείνα τμήματα, που ο Χίτλερ είχε προωθήσει και προορισμός τους ήταν η έφοδος για να πάρουν την Κρήτη, όπως πρόβλεπε η διαταγή του Χίτλερ.

ΜΕ το νούμερο 28 (25 Απρίλη 1941) η χιτλερική αυτή διαταγή άρχιζε με τη φράση: «Η κατοχή της νήσου Κρήτης (Επιχείρηση Μερκούρ) πρέπει να προετοιμαστεί. Ο σκοπός μας είναι να υπάρχει μια βάση για τη διεξαγωγή του αεροπορικού πολέμου εναντίον των αγγλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΜΙΑ μικρή επιφύλαξη μόνο υπήρχε. «... Η οργάνωση της μεταφοράς των στρατευμάτων δεν πρέπει να οδηγήσει, πάντως, σε καθυστέρηση της συγκέντρωσης στρατηγικών δυνάμεων για την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα που είχε στόχο τη Σοβιετική Ενωση.

ΤΑ «Γιούνγκερς 52» και τα «Στούκας» χτυπούσαν - σφυροκοπούσαν ασταμάτητα το αεροδρόμιο του Μάλεμε και τα γύρω στα Χανιά σημεία (Πλατανιά, Αγιά, Σούδα κλπ.). Υπολογίζεται πως ο φοβερός αυτός βομβαρδισμός κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες και οι χιτλερικοί χτυπούσαν ανενόχλητοι. Πήραν μέρος πάνω από 800 γερμανικά αεροπλάνα.

ΕΙΝΑΙ ακριβώς αυτή η στιγμή, που από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη έφτασε η κραυγή η εγερτήρια «έρχονται». Αυτή, που θα ξεσήκωνε σε παλλαϊκό συναγερμό τους Κρητικούς από το Μάλεμε, τα Χανιά, τη Σούδα ως πάνω τα Σφακιά. Οποιος περπάτησε της Κρήτης τη γη κι όποιος του έλαχε να ακούσει θυμήματα κι ιστορίες θα 'χει την πιο ζωντανή, μοναδική καταγραφή για την πρώτη αυτή έφοδο, τις πρώτες ώρες που άρχιζε η Μάχη της Κρήτης.

ΕΙΝΑΙ η ώρα που ο ουρανός του νησιού «γέμισε ομπρελάδες». Ετσι έχουν καταγράψει οι Κρητικοί που έζησαν την εξόρμηση. Κι έτσι την κρατούν στη μνήμη τους. Οι περισσότεροι από τους αλεξιπτωτιστές στα πρώτα κύματα πέφτουν νεκροί, αλλά τ' αεροπλάνα εξακολουθούν πάντα να μεταφέρουν και νέες δυνάμειςκαι που τελικά παρ' όλες τις απώλειες που είχαν κατάφεραν να αγκιστρωθούν δυτικώς του αεροδρομίου του Μάλεμε.

ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ, στις μέρες, που ακολούθησαν οι μάχες συνεχίστηκαν με πρωταγωνιστή τον κρητικό λαό, τους άνδρες, τα μικρά παιδιά. Θα το ομολογήσει αργότερα ο Γερμανός διοικητής της Επιχείρησης Στούντεντ που θα γράψει: «Στο θερμό έδαφος της Κρήτης αρχίζει ο σκληρότερος αγώνας στον οποίο είχε περιπλεχτεί ποτέ γερμανικό σώμα στρατού». Κι ένας δικός μας στρατιωτικός ο στρατηγός Αλ. Εδιπίδης θα χαρακτηρίσει σαν «πραγματικά αξιοθαύμαστη την οργάνωση του πολεμικού μετώπου των χωρικών... που στο μεταξύ είχαν αντικαταστήσει τα λιανοντούφεκά τους με τα μοντέρνα όπλα των Γερμανών...».

ΚΙ ΟΜΩΣ το αποτέλεσμα της Μάχης της Κρήτης - παρατηρεί στην ιστορική μελέτη του ο Αλέκος Ψηλορείτης (Γιώργης Χ. Αγγουράκης από τη Βιάννο) - μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Η «ΜΑΧΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ. ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΛΕΥΤΕΡΗ». Αν βέβαια είχαν παρθεί έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Αν χάθηκε και το νησί γνώρισε την πιο βάρβαρη κατοχή, υπεύθυνοι γι' αυτό είναι πρώτ' απ' όλα η αγγλική κυβέρνηση κι ακόμα περισσότερο οι ελληνικές κυβερνήσεις (Μεταξά στην αρχή, Κορυζή και Τσουδερού κατόπιν) και το παλάτι που όχι μόνο δε φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση, για την ενίσχυση της άμυνας του νησιού, αλλά και την υπονόμευσαν, τη ΣΑΜΠΟΤΑΡΑΝ, κυριολεκτικά, όπως διαπιστώνουν και οι επίσημες στρατιωτικές εκθέσεις...».

ΟΤΑΝ ευλαβικά περπατάς πάνω στα αιματοποτισμένα χώματα της Κρήτης, στους τόπους που έπεσαν οι γενναίοι νιώθεις πίκρα κι αγανάκτηση όταν συχνά διαπιστώνεις και μάλιστα πως η Μάχη της Κρήτης δυστυχώς και σήμερα είναι μακριά από τα σχολεία, από την ιστορία και την αλήθεια της. Οπως συμβαίνει επίσης, τα βιβλία της Ιστορίας τα εξαντλούν όλα με δυο αράδες κι αυτές «ανάποδες»... και με ολόκληρο το μεγάλο κεφάλαιο της Εθνικής Αντίστασης.

ΜΑΣ έλεγαν πρόσφατα Χανιώτες συναγωνιστές πως συχνά στις μαθητικές εκδρομές τα παιδιά καθώς έκπληκτα έβλεπαν το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε (με τα οστά 4.465 στρατιωτών) ρωτούν και ξαναρωτούν θέλουν να μάθουν γιατί «οι Ελληνες σκότωσαν τους Γερμανούς»...

ΕΞΗΝΤΑ χρόνια από τότε, που σαν σήμερα οι φλόγες έζωναν την Κρήτη, που για μια ακόμη φορά σήκωνε το ανάστημά της και ξεδίπλωνε την παντιέρα της Αντίστασης σ' έναν παλλαϊκό συναγερμό: «Απούχει άρματα ας βαστά - κι απού δεν έχει ας βρίσκει».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ