ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπερασπιζόμαστε τη ζωή των εργαζομένων και το περιβάλλον

Ερώτηση για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων της Δυτικής Αττικής
Από πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων της Δυτικής Αττικής
Τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, που ενισχύει περαιτέρω τους ήδη πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και υποβαθμίζει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε ο «δημόσιος διεθνής», δήθεν, διαγωνισμός προϋπολογισμού 31,3 εκατ. μεταξύ δύο μόνο διαγωνιζομένων (!) για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, που βρίσκεται στη Δυτική Αττική. Πρόκειται για ένα ενιαίο πανωσήκωμα που θα καλύψει 400 στρέμματα του ήδη υπάρχοντος απορριμματικού ανάγλυφου και θα δημιουργήσει απορριμματικό χώρο 4,15 εκατ. κ.μ., σε πρώτη φάση, για την αντιστήριξη του οποίου θα κατασκευαστεί ένα τεράστιο χωμάτινο φράγμα μήκους 1.500 μ. και ύψους που φτάνει τα 20 μ. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων που έχει συγκροτηθεί, με πάνω από 45 φορείς, έχει πραγματοποιήσει πολύμορφες κινητοποιήσεις με σκοπό να παρθεί πίσω η απόφαση αυτή, να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ και να αποκατασταθεί η περιοχή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στηρίξει αυτά τα σχέδια, με τις διοικήσεις τους στην Περιφέρεια και στον περιφερειακό φορέα διαχείρισης αποβλήτων (Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής - ΕΔΣΝΑ).

Η δημιουργία νέας χωματερής πάνω στην υφιστάμενη θα επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή, που είναι ήδη επιβαρυμένη και υποβαθμισμένη, όπως αποδεικνύουν μετρήσεις διάρκειας 13 μηνών (Γενάρης 2017 - Γενάρης 2018), που έχουν γίνει από τον ίδιο τον φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) και δημοσιοποιήθηκαν τον Μάη του 2020.

Η ρύπανση των επιφανειακών υδάτων που απορρέουν από τον ΧΥΤΑ ξεπερνά σε ορισμένες θέσεις ακόμα και αυτή των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων, η δε μικροβιολογική βρέθηκε εκατοντάδες έως δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα επεξεργασμένα προς άρδευση λύματα, ενώ βρέθηκαν τοξικοί ρύποι (κάδμιο, μόλυβδος, υδράργυρος, νικέλιο, χρώμιο) πολλαπλάσιοι των θεσπισμένων ορίων. Στα υπόγεια ύδατα παρατηρείται γενική υπέρβαση στα θεσμοθετημένα όρια των χημικών ρύπων, σοβαρή (μέχρι και 125πλάσια) μικροβιολογική. Εντοπίστηκε, τέλος, σημαντική μετανάστευση βιοαερίου προς την κατεύθυνση των Ανω Λιοσίων.

Τα δημοσιοποιημένα στοιχεία τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν αύξηση των θανάτων από καρκίνο κατά 22% μεγαλύτερη στη Δυτική Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια, ενώ η ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών των όμορων περιοχών θα υποβαθμιστεί περαιτέρω σε σχέση με σήμερα. Με τεκμηριωμένη επιστημονικά τη συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη μετάδοση του κορονοϊού, είναι καθοριστικές και οι επιπτώσεις του φαραωνικού ΧΥΤΑ Φυλής στο γεγονός ότι η Δυτική Αττική είναι πλέον η μόνη Περιφερειακή Ενότητα στην Ελλάδα η οποία μετράει πάνω από 4.500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το έγκλημα αυτό επιχειρείται τώρα να νομιμοποιηθεί και περιβαλλοντικά, με την αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Φυλής στο σύνολό της, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τίποτα από τα παραπάνω. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το προαναφερθέν εγκληματικό εγχείρημα στηριζόταν και στηρίζεται από τους εμπνευστές του - τον ΣΥΡΙΖΑ πριν, τη ΝΔ σήμερα - με την επίκληση των Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ.

Γίνεται επομένως φανερό ότι η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, στο πλαίσιο δε αυτής και η δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ, δεν γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες και την υγεία του λαού αλλά σε βάρος αυτών, με βάση τη βολικότερη λύση για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ενόψει της υλοποίησης του άκρως αντιλαϊκού νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι:

Η λεγόμενη "πράσινη στρατηγική" της αποδεικνύεται και στην πράξη ότι υπονομεύει την ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, στηρίζοντας τη διαιώνιση του φαραωνικού - και σε επίπεδο Ευρώπης - ΧΥΤΑ Φυλής και τη δημιουργία των μονάδων καύσης απορριμμάτων του νέου ΕΣΔΑ;

Συνέπεια αυτής της - εγκληματικής για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος - στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι οι βαριές και ανεπανόρθωτες συνέπειες που αποδεδειγμένα προκαλούνται στην υγεία του λαού της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διαλευκανθούν οι καταγγελίες για το γηροκομείο

Την άμεση διαλεύκανση των όσων καταγγέλλονται για τις συνθήκες διαβίωσης σε οίκο ευγηρίας του νομού απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «οι καταιγιστικές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες διαβίωσης στον οίκο ευγηρίας στον νομό μας χρειάζονται άμεση διαλεύκανση από τις αρμόδιες αρχές».

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, επιβεβαιώνονται οι βαρύτατες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και στον τομέα προστασίας των ηλικιωμένων ανθρώπων και της αντιμετώπισής τους. Το σύστημα και η πολιτική που έχει στο επίκεντρο παλιά και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο - και ένας τομέας είναι και η περίθαλψη των ηλικιωμένων - μόνο τέτοια φαινόμενα που αποκαλύπτονται στις μέρες μας μπορεί να έχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «η θέση του ΚΚΕ για ενιαία δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια είναι η σύγχρονη λύση για το λαό. Το κράτος τώρα πρέπει να πάρει στην ευθύνη του την προστασία και την περίθαλψη των ηλικιωμένων με δομές τέτοιες που αρμόζουν στους ανθρώπους αυτούς».

  • Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι στην υπόθεση του γηροκομείου «Αγία Σκέπη», όπου συνεχίζονται οι καταθέσεις στις αστυνομικές αρχές για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για τους ηλικιωμένους και οι καταγγελίες για τους περίεργους θανάτους, ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης των ιδιοκτητών του γηροκομείου είναι ο Νίκος Ρουσόπουλος, δικηγόρος υπεράσπισης του ναζιστή εγκληματία, πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, και ο ίδιος πρώην υποψήφιος βουλευτής.
ΔΑΜΑΣΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παραμένουν τα προβλήματα για τους σεισμόπληκτους

Σχεδόν δυο μήνες μετά τους μεγάλους σεισμούς στον νομό Λάρισας, αυτό που έχει μείνει από τα επείγοντα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί και οι αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες της Περιφέρειας και του δήμου είναι τα πολλά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πληγέντες κάτοικοι, η αγωνία για το πώς θα ορθοποδήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, μαζί με την ανεπάρκεια αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, π.χ. για τις αποζημιώσεις των 600 ευρώ που αφορούσαν τις πρώτες ανάγκες, οι σεισμόπληκτοι όχι μόνο δεν προσδοκούν να βρουν σύντομα μια ποιοτική και ασφαλή στέγη, αλλά βλέπουν ότι ακόμα και οι οικίσκοι και τα τροχόσπιτα που έχουν έρθει εμφανίζουν μια σειρά από προβλήματα, όπως σε πρόσφατη βροχή να υπάρχει είσοδος νερών, με ό,τι κινδύνους αυτό δημιουργεί για συσκευές.

Επίσης καταγράφηκε αδυναμία να μεταφερθούν οικογένειες σε άλλους οικίσκους, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι. Συνολικά, παραμένουν δεκάδες οικίσκοι που στερούνται βασικού εξοπλισμού (κλιματιστικά, νεροχύτες), δεν έχουν εξωτερικό στέγαστρο, με αποτέλεσμα να βάζουν νερά όταν βρέχει, ενώ δεν έχουν εγκατασταθεί ειδικά κοντέινερ σε κανέναν οικισμό για να κάνουν κάποιες εργασίες οι κάτοικοι (πλύσιμο ρούχων κ.λπ.).

Και σαν μην έφτανε αυτό το πρόβλημα, σταμάτησε και η χορήγηση γευμάτων, καθώς δεν υπήρξε ανανέωση του προγράμματος σίτισης, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να μαγειρέψουν ή κάποιοι που μαγείρεψαν να μην μπορούν να πλύνουν τα σκεύη, αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι οικίσκοι δεν είναι λειτουργικοί.

Οι σεισμόπληκτοι διεκδικούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό της 3ης Μάρτη, να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και απομάκρυνσης των μπάζων με ευθύνη των δήμων, να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός των σεισμόπληκτων.

Προσαγωγή του Μ. Φουρθιώτη

Στην προσαγωγή του τηλεπαρουσιαστή Μ. Φουρθιώτη και ακόμα δύο ατόμων προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο έρευνας που είναι σε εξέλιξη με την εποπτεία εισαγγελέα. Η προσαγωγή έγινε στο πλαίσιο της προανάκρισης για την υπόθεση με τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών από αγνώστους στη Ν. Ερυθραία, αλλά και για την υπόθεση των πυροβολισμών έξω από το σπίτι του τηλεπαρουσιαστή μια μέρα αργότερα. Το ζήτημα φαίνεται να συνδέεται με τις καταγγελίες του εκδότη - δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη, ότι είχε γίνει δέκτης πληροφοριών ότι υπήρξε σχεδιασμός εικονικής επίθεσης στο σπίτι του τηλεπαρουσιαστή, αλλά και «συμβολαίου» για επίθεση στον ίδιο και άλλον έναν δημοσιογράφο. Οι δύο ημεδαποί φέρονται να έχουν ποινικό μητρώο.

Συγκέντρωση ενάντια στη χωματερή στο Γραμματικό

«Η Επιτροπή Αγώνα σωματείων, φορέων και κατοίκων του δήμου Διονύσου στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που χρόνια τώρα δίνουν ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στα σχέδια της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χτες, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών, βάζοντας εμπόδια στη δημιουργία χωματερής - καύσης σκουπιδιών στην περιοχή του Γραμματικού, αντίστοιχη με αυτή της Φυλής». Αυτά υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η εν λόγω Επιτροπή, καλώντας το λαό της περιοχής να δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη 29 Απρίλη, στη συμβολή των οδών Κατεχάκη και Αντερσεν 6, έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, στις 10.30 π.μ.

Στον εντοπισμό και την κατάσχεση 46,71 κιλών κοκαΐνης σε φορτηγό πλοίο σημαίας νήσων Μάρσαλ στην Κόρινθο και στις συλλήψεις συνολικά 23 αλλοδαπών - μελών του πληρώματος προέβη το Λιμενικό μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Βραζιλίας Σανταρέμ με προορισμό λιμενική εγκατάσταση στα Ισθμια έμφορτο με 22.500 μετρικούς τόνους σογιόσπορο. Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν στα ύφαλα του πλοίου σε 38 πλαστικές συσκευασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ