ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Την Πέμπτη όλοι στους δρόμους, όλοι στην απεργία!
  • Πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη και στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε δεκάδες πόλεις.

Η φετινή Πρωτομαγιά έχει πάρει τον χαρακτήρα της πρώτης μαζικής απεργιακής απάντησης στην επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και εργοδοσία στα εργασιακά δικαιώματα. Απέναντι στο νομοσχέδιο που επιβάλλει τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, 135 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του για τη χώρα μας, τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως οι αντεργατικές ανατροπές αποτελούν αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, έχουν σημάνει συναγερμό απέναντι στην προσπάθεια για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, για τα νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, για την απελευθέρωση των απολύσεων, για τη μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας.

Ολο και διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο

Μετά τις εκδηλώσεις και τις καταθέσεις στεφάνων με τις οποίες τίμησαν, το περασμένο Σάββατο, την 1η Μάη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης. Εκατοντάδες είναι τα σωματεία που κάνουν υπόθεσή τους την απεργία, συγκροτώντας ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο.

Απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Αμαλιάδας, Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει και η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ), Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων (ΠΟΙΕΦ ΣΕΚ), Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Ηλεκτρολόγων, Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Στις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις προστίθενται τα πάνω από 300 σωματεία σε όλη τη χώρα που παίρνουν θέσεις μάχης στον απεργιακό αγώνα: Κλαδικά συνδικάτα, επιχειρησιακά σωματεία, πρωτοβάθμιες οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αττική καλούν 3 Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής) και περισσότερα από 150 πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Δεμένα τα βαπόρια

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). Στην απεργία έχει καλέσει και η ΠΝΟ.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.) την Πέμπτη 6 Μάη.

Καλούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, στους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.«Βαδίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο του αγώνα, ενώνουμε τις φωνές μας, στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής», σημειώνει.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Ολοι μαζί, σύλλογοι επαγγελματιών, ταξικά εργατικά σωματεία, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών, έχουμε περισσότερη δύναμη», τονίζει.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).«Απαντάμε στην κοροϊδία του υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη, που υποστηρίζει χωρίς ίχνος ντροπής ότι το νέο νομοσχέδιο θα διευκολύνει τους εργαζόμενους φοιτητές να δουλεύουν 4ήμερο - 10ωρο για να δώσουν μάθημα στην εξεταστική!», σημειώνει το ΜΑΣ. «Οι χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές γνωρίζουμε τι θα πει απλήρωτη εργασία, δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτήν την αθλιότητα νομιμοποιεί και επεκτείνει το απαράδεκτο νομοσχέδιο», προσθέτει.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και απευθύνει κάλεσμα αγώνα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, διεκδικώντας «το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας».

«Η παγκόσμια ακτινοβολία της Εργατικής Πρωτομαγιάς φανερώνει πως το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς δεν είναι ακλόνητο και αιώνιο», υπογραμμίζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Κάλεσμα απευθύνει και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα.

Πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα

Εξόρμηση στον Βόλο
Εξόρμηση στον Βόλο
Με κατά τόπους κινητοποιήσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συνελεύσεις, εξορμήσεις και άλλες πολύμορφες δράσεις προετοιμάζεται εντατικά η απεργία της 6ης Μάη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική, σωματεία και φορείς είναι στο «πόδι» καθημερινά, με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις σε συνοικίες όπως και με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Το Συνδικάτο Οικοδόμων με τα παραρτήματά του έχει ήδη πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις σε Νέα Σμύρνη, Αιγάλεω κ.α. μεταφέροντας το απεργιακό κάλεσμα μαζί με φορείς στις γειτονιές.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας κλιμακώνεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου διαρκώς προστίθενται νέα σωματεία στο απεργιακό μπλοκ που διαμορφώνεται. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος αποφάσισε στάση εργασίας μιας ώρας (2 - 3 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στις 2 μ.μ., με θέμα το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, στην πλατεία της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Στις Σέρρες, το Σωματείο Εργατών Επεξεργασίας Μετάλλου αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ., έως τις 3.30 μ.μ. και καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Πιερία, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Πρωτοπορία» αποφάσισε στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ., και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις σε Κατερίνη και Λιτόχωρο στις 10.30 π.μ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Στην Κατερίνη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ οργανώνουν εκδήλωση - συγκέντρωση, σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΚ).

Στη Θεσσαλία, την Παρασκευή και το Σάββατο, εξορμήσεις πραγματοποίησαν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων σε σούπερ μάρκετ και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, εκεί που οι εργαζόμενοι ζουν από πρώτο χέρι τι θα πει 6ήμερη εργασία, δουλειά την Κυριακή και «σπαστό» ωράριο.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Επισιτισμού πραγματοποίησε περιοδείες στους χώρους εστίασης, ενώ το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έφτασε όλες τις προηγούμενες μέρες σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ενωση Μηχανοξυλουργών Επιπλοποιών Εργατοτεχνιτών Ξύλου συνέχισαν τις εξορμήσεις στην ALFA WOOD. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας πραγματοποίησε εξορμήσεις στο δημαρχείο και σε άλλους χώρους δουλειάς όπως πράσινο, αμαξοστάσιο κ.α. Αύριο τα ξημερώματα, τα κλαδικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν πανεξόρμηση στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Λάρισας.

Στον Βόλο, εξόρμηση στη Β΄ Βιομηχανική Ζώνη πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας. Το Συνδικάτο με τον πρόεδρο και τον γραμματέα επισκέφτηκαν τους χώρους εργασίας μεταλλικών κατασκευών («Ορφέας», ΒΜΤ, «Λυκομήτρου ΑΕ», ΒΕΜΕΚΕΠ κ.α.), συζήτησαν και κάλεσαν τους μεταλλεργάτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία την Πέμπτη 6 Μάη, στην πλατεία Ελευθερίας.

Συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη
Συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη
Εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο, μοιράζοντας εκατοντάδες ανακοινώσεις και ενημερώνοντας τον κόσμο για τις «ανατροπές του αιώνα», πραγματοποίησαν μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας.

Στα Τρίκαλα, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών πραγματοποίησε εξορμήσεις σε αρκετούς χώρους δουλειάς αλλά και στη «ΦΑΓΕ», όπου οι εργαζόμενοι διαχρονικά δίνουν τη μάχη για τα δικαιώματά τους.

Στην Καρδίτσα, έγιναν εξορμήσεις στο νοσοκομείο, σε γιαπιά και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Ταυτόχρονα τη μαζική συμμετοχή τους ετοιμάζουν οι αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας.

Στη δουλειά και τις αργίες μετά τις Κυριακές οι εμποροϋπάλληλοι

«Δίνουμε απάντηση με την απεργία στις 6 Μάη» καλεί η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Δουλειά και τις επίσημες αργίες επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στο Εμπόριο. Ηδη τις προηγούμενες μέρες σωματεία του κλάδου κατήγγειλαν τη δουλειά την Κυριακή 25 Απρίλη και μάλιστα σε ορισμένες επιχειρήσεις με 10ωρο, το «κόψε - ράψε» της εργοδοσίας με τα ρεπό και τις μέρες άδειας των εμποροϋπαλλήλων, τις μεθοδεύσεις με τις οποίες επιχειρήσεις αναγκάζουν τους εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο να δουλέψουν τη Δευτέρα του Πάσχα αλλά και σήμερα, Τρίτη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μέρες επίσημης αργίας.

Μετά από καταγγελίες που δέχτηκαν, τα σωματεία προχώρησαν την περασμένη βδομάδα σε παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας και σε κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν αν έχουν δοθεί άδειες σε επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν σε μέρες αργιών. Η αρχική απάντηση πως δεν έχει δοθεί καμία άδεια έδωσε τη θέση της στην παραδοχή ότι μια σειρά επιχειρήσεις έχουν το «ελεύθερο» να φέρνουν τους εργαζόμενους στη δουλειά Κυριακές και αργίες, αξιοποιώντας ένα νομοθετικό οπλοστάσιο που περιλαμβάνει από ...βασιλικά διατάγματα μέχρι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ετσι, δίπλα στις καταγγελίες εργαζομένων σε επιχειρήσεις (π.χ. «Praktiker», «Celestino») που καλούνται να εργαστούν σε μέρες επίσημων αργιών, προστέθηκε και η περίπτωση της «ΑΒ Dark Stores», που έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία της σήμερα, Τρίτη, με τη ...βούλα του νόμου.

Με βάση την απάντηση της Επιθεώρησης Εργασίας, σήμερα «θα απασχοληθούν εργαζόμενοι» στο πλαίσιο του Βασιλικού Διατάγματος 748/66 (άρθρο 7, εξαιρέσεις από υποχρεωτική ανάπαυση Κυριακές και μέρες αργίας), όπως έχει τροποποιηθεί από μια σειρά πρόσφατες ρυθμίσεις (άρθρο 147 του Ν. 4635/19, ΠΝΠ στις 14/3/2020, άρθρο 3 του Ν. 4682/20).

«Κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος στα νύχια της εργοδοσίας», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Σήμερα Τρίτη «θα είμαστε μαζί με συναδέλφους στις επιχειρήσεις που έως σήμερα έχουμε ενδείξεις ότι προτίθενται να ανοίξουν τμήματα», προσθέτει. Καλεί τους εργαζόμενους «να μη φοβηθούν να καταγγείλουν την εργοδοτική τρομοκρατία» και τα κλαδικά σωματεία «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», ενώ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 6 Μάη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οσο για τις ανακοινώσεις «των διαττόντων αστέρων του συνδικαλιστικού κινήματος, που εμφανίζονται μόνο στο facebook και σε "one man show - διαδικτυακές καταγγελίες"», η Πανελλαδική Γραμματεία προτιμά να τους αφήσει απερίσπαστους στους «διαδικτυακούς αγώνες» όπου επιδίδονται αλλά και στην απόφασή τους «να "γιορτάσουν" με 5μερη αργία και συμβολικά την Εργατική Πρωτομαγιά μαζί με την κυβέρνηση, ψάχνοντας παράλληλα τις θετικές πλευρές στο αντεργατικό νομοσχέδιο».

Παραμένουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ

Την άρνηση της εργοδοσίας στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» να χορηγήσει σε εργαζόμενους μια μέρα άδεια μετά τον εμβολιασμό τους, όπως έχει ανακοινώσει, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Συγκεκριμένα, σε κατάστημα της εταιρείας ο «προϊστάμενος του τμήματος των ψυγείων δεν έδωσε αυτήν την άδεια σε εργαζόμενους που τη δικαιούνταν, με τη δικαιολογία ότι "δεν βγαίνει το πρόγραμμα"».

«Λίγες μέρες μετά τους πανηγυρισμούς του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου ότι "διεκδίκησε" και η επιχείρηση αποδέχθηκε να δίνεται άδεια μίας μέρας μετ' αποδοχών στους εργαζόμενους που θα εμβολιάζονταν για Covid-19, έρχεται η πραγματικότητα να μας θυμίσει ποιος είναι τι», σχολιάζει ο Σύλλογος. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος προϊστάμενος «είναι και αντιπρόσωπος (;) του επιχειρησιακού σωματείου στο κατάστημα».

Στο μεταξύ, σε παρέμβαση που πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου μαζί με φορείς της περιοχής τη Μ. Πέμπτη στο κατάστημα της αλυσίδας στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου έγιναν μάρτυρες συνθηκών νέων επεισοδίων εργοδοτικής ασυδοσίας. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν στο σωματείο ότι για μια ακόμα φορά υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε συναδέλφους και ότι οι ίδιοι κλήθηκαν να δουλέψουν το ρεπό τους προκειμένου «να βγει η δουλειά», ενώ η εικόνα στο κατάστημα θύμιζε «λαϊκό προσκύνημα». Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, με ευθύνη της εργοδοσίας «δεν γινόταν κανένας έλεγχος κατά την είσοδο των πελατών» και οι κάρτες που υποτίθεται ότι ρυθμίζουν τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στο κατάστημα «έμεναν αδιάθετες». Απέναντι στη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών, ο διευθυντής του καταστήματος έσπευσε να ισχυριστεί ότι ο ίδιος είναι «καλυμμένος» και να κατηγορήσει τις εργαζόμενες στην υποδοχή που δεν χρησιμοποιούν τις κάρτες εισόδου. «Το γεγονός όμως ότι οι συναδέλφισσες αυτές ήταν κυκλωμένες από δέκα και πλέον άτομα κάνοντας δεκάδες άλλες δουλειές (αμπαλάζ, επιστροφές, κενά, έκδοση πιστωτικών, φύλαξη κ.λπ.) το προσπέρασε ως ασήμαντο», καταγγέλλει ο Σύλλογος.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Μάη στην Αθήνα και σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγιος Νικόλαος, 11 π.μ., πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Πάρκο Ανεξαρτησίας

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφιλοχία, 10.30 π.μ., πλατεία

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Κεχαγιά

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία λαχαναγοράς

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ. απέναντι από το ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Σολωμού

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ιεράπετρα, 10.30 π.μ., πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 6 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Μαντούδι, 10.30 π.μ., πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., στο Ηρώων

Πρέβεζα, 10 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

Ρόδος, 5.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Μεσαριάς

Σέρρες, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας.

Σητεία, 6 μ.μ., πλατεία

Σιάτιστα, 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο

Σπάρτη, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 11.30 π.μ., Κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απεργία σε μέσα σταθερής τροχιάς και τρόλεϊ

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί στην απεργία και τους εργαζόμενους στα λεωφορεία

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη 6 Μάη οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ και τρόλεϊ, με αποφάσεις των σωματείων τους.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στα λεωφορεία να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας απευθύνει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, σημειώνοντας σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο: «Τι ελεύθερο χρόνο μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος με επαναλαμβανόμενες "κατσαρές" μέσα στη βδομάδα; Πόσα 10ωρα και 12ωρα θα αντέξει ένας τεχνίτης (...) ένας ηλεκτροδηγός ή τεχνικός; (...) Ο ελεύθερος χρόνος του εργαζόμενου θα γίνει ιδιοκτησία του εργοδότη και θα παραχωρείται με διευθυντικό δικαίωμα.

(...) Η κυβέρνηση μεθόδευσε να μεταφέρει την Πρωτομαγιά την Τρίτη 4 Μάη για να αλλοιώσει τον χαρακτήρα και τη σημασία που έχει αυτή η μέρα για την εργατική τάξη της χώρας μας (...) Μαζί της συντάχθηκαν οι ανύπαρκτες και απαξιωμένες ηγεσίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και σία), αντίστοιχα οι ίδιες παρατάξεις στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και στο Σωματείο Τεχνικών.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα σιωπήσουμε μπροστά στις ανατροπές του αιώνα! Οδηγοί, τεχνίτες, όλοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες από το πρωί στις πύλες των Α/Σ δίνουμε την πρώτη απάντηση, συμμετέχουμε και περιφρουρούμε την απεργία. (...) Καλούμε όλους τους συναδέλφους τηρώντας τα μέτρα προστασίας να κατέβουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας που δεν θα σκύψουν το κεφάλι, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια».

Για σήμερα στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει σωματεία στο μετρό και τα λεωφορεία (έναρξη μέχρι 9 το πρωί και 9 το βράδυ μέχρι λήξη), στο τραμ (12 μ. έως 4 το μεσημέρι).

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 9.15 π.μ. στα εξής σημεία:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας και των Βόρειων Προαστίων.

-- Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα.

-- Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νότιων Προαστίων.

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά για τη συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

-- Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 10 π.μ.: Σωματεία και Συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

-- Πλατεία Κοραή, στις 10 π.μ.: Σωματεία του δημόσιου τομέα και μαζικοί φορείς του δήμου Πειραιά.

-- Ηλεκτρικός Σταθμός Πειραιά, στις 10 π.μ.: Σωματεία του δημόσιου τομέα, σωματεία συνταξιούχων και μαζικοί φορείς των δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.

-- Πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) στη Νίκαια, στις 9.30 π.μ.: Σωματεία του δημόσιου τομέα, σωματεία συνταξιούχων και μαζικοί φορείς των δήμων Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ