Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Στη δουλειά και τις αργίες μετά τις Κυριακές οι εμποροϋπάλληλοι

«Δίνουμε απάντηση με την απεργία στις 6 Μάη» καλεί η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Δουλειά και τις επίσημες αργίες επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στο Εμπόριο. Ηδη τις προηγούμενες μέρες σωματεία του κλάδου κατήγγειλαν τη δουλειά την Κυριακή 25 Απρίλη και μάλιστα σε ορισμένες επιχειρήσεις με 10ωρο, το «κόψε - ράψε» της εργοδοσίας με τα ρεπό και τις μέρες άδειας των εμποροϋπαλλήλων, τις μεθοδεύσεις με τις οποίες επιχειρήσεις αναγκάζουν τους εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο να δουλέψουν τη Δευτέρα του Πάσχα αλλά και σήμερα, Τρίτη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μέρες επίσημης αργίας.

Μετά από καταγγελίες που δέχτηκαν, τα σωματεία προχώρησαν την περασμένη βδομάδα σε παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας και σε κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν αν έχουν δοθεί άδειες σε επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν σε μέρες αργιών. Η αρχική απάντηση πως δεν έχει δοθεί καμία άδεια έδωσε τη θέση της στην παραδοχή ότι μια σειρά επιχειρήσεις έχουν το «ελεύθερο» να φέρνουν τους εργαζόμενους στη δουλειά Κυριακές και αργίες, αξιοποιώντας ένα νομοθετικό οπλοστάσιο που περιλαμβάνει από ...βασιλικά διατάγματα μέχρι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ετσι, δίπλα στις καταγγελίες εργαζομένων σε επιχειρήσεις (π.χ. «Praktiker», «Celestino») που καλούνται να εργαστούν σε μέρες επίσημων αργιών, προστέθηκε και η περίπτωση της «ΑΒ Dark Stores», που έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία της σήμερα, Τρίτη, με τη ...βούλα του νόμου.

Με βάση την απάντηση της Επιθεώρησης Εργασίας, σήμερα «θα απασχοληθούν εργαζόμενοι» στο πλαίσιο του Βασιλικού Διατάγματος 748/66 (άρθρο 7, εξαιρέσεις από υποχρεωτική ανάπαυση Κυριακές και μέρες αργίας), όπως έχει τροποποιηθεί από μια σειρά πρόσφατες ρυθμίσεις (άρθρο 147 του Ν. 4635/19, ΠΝΠ στις 14/3/2020, άρθρο 3 του Ν. 4682/20).

«Κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος στα νύχια της εργοδοσίας», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Σήμερα Τρίτη «θα είμαστε μαζί με συναδέλφους στις επιχειρήσεις που έως σήμερα έχουμε ενδείξεις ότι προτίθενται να ανοίξουν τμήματα», προσθέτει. Καλεί τους εργαζόμενους «να μη φοβηθούν να καταγγείλουν την εργοδοτική τρομοκρατία» και τα κλαδικά σωματεία «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», ενώ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 6 Μάη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οσο για τις ανακοινώσεις «των διαττόντων αστέρων του συνδικαλιστικού κινήματος, που εμφανίζονται μόνο στο facebook και σε "one man show - διαδικτυακές καταγγελίες"», η Πανελλαδική Γραμματεία προτιμά να τους αφήσει απερίσπαστους στους «διαδικτυακούς αγώνες» όπου επιδίδονται αλλά και στην απόφασή τους «να "γιορτάσουν" με 5μερη αργία και συμβολικά την Εργατική Πρωτομαγιά μαζί με την κυβέρνηση, ψάχνοντας παράλληλα τις θετικές πλευρές στο αντεργατικό νομοσχέδιο».

Παραμένουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ

Την άρνηση της εργοδοσίας στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» να χορηγήσει σε εργαζόμενους μια μέρα άδεια μετά τον εμβολιασμό τους, όπως έχει ανακοινώσει, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Συγκεκριμένα, σε κατάστημα της εταιρείας ο «προϊστάμενος του τμήματος των ψυγείων δεν έδωσε αυτήν την άδεια σε εργαζόμενους που τη δικαιούνταν, με τη δικαιολογία ότι "δεν βγαίνει το πρόγραμμα"».

«Λίγες μέρες μετά τους πανηγυρισμούς του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου ότι "διεκδίκησε" και η επιχείρηση αποδέχθηκε να δίνεται άδεια μίας μέρας μετ' αποδοχών στους εργαζόμενους που θα εμβολιάζονταν για Covid-19, έρχεται η πραγματικότητα να μας θυμίσει ποιος είναι τι», σχολιάζει ο Σύλλογος. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος προϊστάμενος «είναι και αντιπρόσωπος (;) του επιχειρησιακού σωματείου στο κατάστημα».

Στο μεταξύ, σε παρέμβαση που πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου μαζί με φορείς της περιοχής τη Μ. Πέμπτη στο κατάστημα της αλυσίδας στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου έγιναν μάρτυρες συνθηκών νέων επεισοδίων εργοδοτικής ασυδοσίας. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν στο σωματείο ότι για μια ακόμα φορά υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε συναδέλφους και ότι οι ίδιοι κλήθηκαν να δουλέψουν το ρεπό τους προκειμένου «να βγει η δουλειά», ενώ η εικόνα στο κατάστημα θύμιζε «λαϊκό προσκύνημα». Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, με ευθύνη της εργοδοσίας «δεν γινόταν κανένας έλεγχος κατά την είσοδο των πελατών» και οι κάρτες που υποτίθεται ότι ρυθμίζουν τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στο κατάστημα «έμεναν αδιάθετες». Απέναντι στη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών, ο διευθυντής του καταστήματος έσπευσε να ισχυριστεί ότι ο ίδιος είναι «καλυμμένος» και να κατηγορήσει τις εργαζόμενες στην υποδοχή που δεν χρησιμοποιούν τις κάρτες εισόδου. «Το γεγονός όμως ότι οι συναδέλφισσες αυτές ήταν κυκλωμένες από δέκα και πλέον άτομα κάνοντας δεκάδες άλλες δουλειές (αμπαλάζ, επιστροφές, κενά, έκδοση πιστωτικών, φύλαξη κ.λπ.) το προσπέρασε ως ασήμαντο», καταγγέλλει ο Σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ