Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δόξα και τιμή στον ηρωικό Μάη του 1936!

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών τον Μάη του 1936 πραγματοποίησαν το Σάββατο 1η Μάη αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων, φορέων, φοιτητικών και αθλητικών συλλόγων.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, απ' όπου ξεκίνησαν συγκροτημένα, κρατώντας τα στεφάνια στα χέρια τους, μαχητική πορεία μέχρι τον χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Με συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «7ωρο, 5ήμερο, σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απαίτηση της εργατιάς», «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», έφτασαν στον χώρο.

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και δεκάδων εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ακολούθησαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων: Της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, της ΟΓΕ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Αλλά και από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, άλλους συλλόγους και φορείς της πόλης.

Η κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε με το άκουσμα της Διεθνούς να σηματοδοτεί το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους τιμάμε όπως τους πρέπει, αγωνιστικά και διεκδικητικά, για το αίμα που έχυσαν, γι' αυτά που κατέκτησαν το 1886 στο Σικάγο, το 1936 εδώ στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε μαχητικά. Να φτάσουμε με το κάλεσμα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς για τις 6 του Μάη σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλες τις γειτονιές, σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, σε κάθε άνεργο, ώστε εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές να πάρουν ένα μήνυμα, ένα χτύπημα στα σχέδιά τους. Συνεχίζουμε αγωνιστικά και υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς που κλείνουν τα αυτιά τους, και προσπαθούν να το ξεχάσουν, πως σε αυτό εδώ το σημείο όπου έπεσε ο πρώτος νεκρός εργάτης του Μάη του '36 βρισκόταν το μνημείο των νεκρών εργατών και απαιτούμε εδώ να γυρίσει με την ολοκλήρωση των εργασιών για το Μετρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ