ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανεβαίνει η ένταση γύρω από Ανατολική Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Απάντησε με κυρώσεις στην ΕΕ η Ρωσία - Επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ουκρανία

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, με φόντο τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και στο πλαίσιο της συνολικότερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σε πολλά μέτωπα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε οκτώ Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ τους στον Ντ. Σασόλι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και την Βέρα Γιούροβα, Τσέχα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, καθώς και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τις κατηγορίες για δηλητηρίαση του Αλ. Ναβάλνι.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι κυρώσεις της Μόσχας αποτελούν απάντηση σε κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 2 και 22 Μάρτη από την ΕΕ κατά Ρώσων αξιωματούχων που συνδέονται με την καταδίκη του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλ. Ναβάλνι και την καταστολή διαδηλώσεων, καθώς και άλλων που σχετίζονται με «την καταδίωξη ομοφυλόφιλων γυναικών και ανδρών στην Τσετσενία». Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά 4 Ρώσων αξιωματούχων του περιβάλλοντος του Προέδρου Βλ. Πούτιν.

Οι κυρώσεις της Ρωσίας ανακοινώθηκαν μια μέρα μετά την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσματος με το οποίο καταγγέλλονταν οι ενέργειες της Ρωσίας και ζητούνταν νέες οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

Αντιδρώντας, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται «να λάβει κατάλληλα μέτρα ως απάντηση». Χτες ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ κλήθηκε για εξηγήσεις από τον γγ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, όπου του διαβιβάστηκε η «σθεναρή καταδίκη και απόρριψη της απόφασης αυτής». Είχε προηγηθεί η κοινή καταδικαστική ανακοίνωση των προέδρων της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λέγοντας πως η ενέργεια αυτή είναι «απαράδεκτη, δεν έχει καμία νόμιμη βάση και είναι εντελώς ανεδαφική», ενώ «στοχεύει απευθείας την ΕΕ» σαν σύνολο και όχι μόνο τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σ. Κουρτς πρότεινε τη Βιέννη ως τόπο πραγματοποίησης μίας ενδεχόμενης Συνάντησης Κορυφής του Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Στην Ουκρανία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα, αποτυπώνοντας τις αυξανόμενες παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αύριο και την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εκεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7 στο Λονδίνο. Στην Ουκρανία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι και τον ομόλογό του, Ντμ. Κούλεμπα,«επιβεβαιώνοντας την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε συνέντευξή του ο Μπλίνκεν παραδέχτηκε ότι «έχουμε δει να αποσύρονται ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις» της Ρωσίας από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «στη Ρωσία οι αρχές συνεχίζουν να περιορίζουν ανεξάρτητα ΜΜΕ, όπως το "Radio Free Europe/Radio Liberty"», που έχει χαρακτηριστεί ΜΜΕ - ξένος πράκτορας.

Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «θα ενθαρρύνει επίσης τη συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως την καταπολέμηση της διαφθοράς, που είναι το κλειδί για τη διασφάλιση των δημοκρατικών θεσμών της Ουκρανίας, της οικονομικής ευημερίας και του ευρωατλαντικού μέλλοντος».

Στο μεταξύ η Ρωσία ξεκίνησε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη βδομάδα, ενώ στις 27/4 οι ΗΠΑ έστειλαν το σκάφος της Ακτοφυλακής τους, «USCGC Hamilton» (WMSL 753), προς τη Μαύρη Θάλασσα «για υποστήριξη συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής σχεδόν 530.000 πολίτες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (περιοχή Ντονμπάς, Ανατολική Ουκρανία) έχουν αποκτήσει ρωσική ιθαγένεια, στο πλαίσιο των απλοποιημένων διαδικασιών που τους παρέχει η ρωσική κυβέρνηση.

«Αλληλεγγύη» των ΗΠΑ στην Τσεχία

Την όξυνση της αντιπαράθεσης Ρωσίας - Τσεχίας, με την κατηγορία ότι Ρώσοι πράκτορες βρίσκονται πίσω από την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014, και το μπαράζ απελάσεων που ακολούθησε μεταξύ των δύο χωρών αλλά και άλλων κρατών της ΕΕ με τη Ρωσία, συζήτησε τηλεφωνικά ο Μπλίνκεν με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε «την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη θαρραλέα απάντηση της Τσεχίας στις ανατρεπτικές και θανατηφόρες ενέργειες της Ρωσίας», ενώ και οι δύο δήλωσαν ότι πρέπει να συνεχιστεί «με ενότητα και αποφασιστικότητα η απάντηση στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης να αποκλείσει την κρατική εταιρεία της Ρωσίας, «Rosatom», από τον πυρηνικό διαγωνισμό του Ντουκόβαν, σημειώνοντας ότι μαζί με την απόφαση «να μειώσουν δραματικά την παρουσία των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Πράγα, έχουν αυξήσει την ασφάλεια της Τσεχίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».


G7 - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στο επίκεντρο η όξυνση του ανταγωνισμού με Κίνα και Ρωσία

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Βρετανίας και ΗΠΑ

AP

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Βρετανίας και ΗΠΑ
Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα η αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και μια σειρά από άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπως η «επόμενη μέρα» της 20ετούς ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, τα σκληρά παζάρια στη Βιέννη γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο συσχετισμός δυνάμεων και οι πιθανές «μεταρρυθμίσεις» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αναβαθμιστούν οι «υποχρεώσεις» της Κίνας, βρίσκονται από χτες στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7) που γίνεται στο Λονδίνο.

Πρόκειται για την πρώτη, εδώ και δύο χρόνια, σύνοδο ΥΠΕΞ του G7 που πραγματοποιείται διά ζώσης και η οποία «εμπλουτίζεται» με τη συμμετοχή ομολόγων τους από την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, αντανακλώντας τις προσπάθειες για «διεύρυνση» των συμμαχιών στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης κυρίως απέναντι στο Πεκίνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, η σύνοδος θα επιχειρήσει να καταλήξει και σε έναν «μηχανισμό» ταχείας απάντησης στη «ρωσική παραπληροφόρηση» και σε μια προσχηματική διατήρηση των «ανοικτών αγορών, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού με την Κίνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sunday Times», στη σύνοδο σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και υποστηρίζει ότι «φιλορωσικά τρολ» δημοσιεύουν κακόβουλα σχόλια σε βρετανικές ιστοσελίδες και εφημερίδες για να δώσουν την εντύπωση ότι το κοινό «στηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας», τα οποία στη συνέχεια αξιοποιούνται και από ρωσικά ΜΜΕ. Η ίδια τακτική φέρεται πως χρησιμοποιείται και σε ΜΜΕ άλλων δυτικών χωρών.

Η σύνοδος ξεκίνησε άτυπα χτες, στο δείπνο που παρέθεσε στους ομολόγους του ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, και ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη, με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του G7 που θα γίνει στα μέσα Ιούνη στη Βρετανία.

Συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Λονδίνο

Πριν από το χτεσινό δείπνο των ΥΠΕΞ του G7, ο Ντ. Ράαμπ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, όπου εξέτασαν τα θέματα που περιλαμβάνει και η ατζέντα της συνόδου. Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ανέφεραν πως ο Ντ. Ράαμπ θα επιχειρήσει ιδιαίτερα να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διαπραγμάτευση μιας αμερικανο-βρετανικής συμφωνίας «Ελεύθερου Εμπορίου», που είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνάντησης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμιζε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν στενότερο σύμμαχο από το Ηνωμένο Βασίλειο» και έκανε μια εκτεταμένη αναφορά σε όλους τους βασικούς τομείς όπου αναπτύσσουν τη συνεργασία τους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης μιας τέτοιας συμφωνίας.

Στο Λονδίνο ο Μπλίνκεν είχε επίσης χτες συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Νότια Κορέα, Τσανγκ Εουι Γιονγκ, και την Ιαπωνία, Τ. Μοτέγκι, υπογραμμίζοντας ξανά τη σημασία της συνεργασίας τους για «την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού», όπως και για την «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Παρεμβάσεις Μπλίνκεν - Κίσινγκερ για την αντιπαράθεση με την Κίνα

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία βρέθηκε στο μεταξύ στο επίκεντρο παράλληλων παρεμβάσεων του Αντ. Μπλίνκεν, αλλά και του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ (επί προεδρίας Κάρτερ) Χ. Κίσινγκερ.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «CBS News» ο Μπλίνκεν κατήγγειλε την Κίνα ότι αψηφά τη «διεθνή τάξη» (εννοώντας ότι αμφισβητεί τη «διεθνή τάξη» που είχε διαμορφωθεί με τη μέχρι σήμερα κυριαρχία των ΗΠΑ) και ενεργεί κατά τρόπο «πιο καταπιεστικό» και «πιο επιθετικό». Πρόσθεσε πως «ο σκοπός μας δεν είναι να περιορίσουμε την Κίνα, να τη συγκρατήσουμε, να την κρατήσουμε κάτω. Είναι να διατηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες τάξη αυτή έναντι της οποίας η Κίνα εγείρει πρόκληση».

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν μπει στον δρόμο προς μια στρατιωτική αναμέτρηση, ο Μπλίνκεν είπε πως «το να φθάσουν στο σημείο αυτό, ή ακόμη και να πάρουν αυτήν την κατεύθυνση» θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων» και των δύο χωρών. Και οι δύο δυνάμεις βέβαια αυξάνουν πολύμορφα τις στρατιωτικές προετοιμασίες, με συνεχή αύξηση των σχετικών δαπανών, αλλεπάλληλα γυμνάσια κ.ο.κ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Χ. Κίσινγκερ, μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ Sedona του ιδρύματος Mακέιν, είχε χαρακτηρίσει τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών το «μεγαλύτερο πρόβλημα για την Αμερική και τον κόσμο». Εξήγησε ότι εάν δεν λυθεί, τότε θα υπάρξει κίνδυνος σε όλο τον κόσμο από την ανάπτυξη «ενός είδους ψυχρού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», ενώ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για τους σοβαρούς κινδύνους από την εξέλιξη της τεχνολογίας κατασκευής πυρηνικών όπλων και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κάνοντας μια σύγκριση με τον συσχετισμό ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ (ο οποίος βέβαια αφορούσε την αντιπαράθεση καπιταλισμού - σοσιαλισμού και όχι τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό), ισχυρίστηκε ότι η Σοβιετική Ενωση είχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τεράστια στρατιωτική ισχύ αλλά όχι οικονομική. Συγκρίνοντάς την με την Κίνα, υποστήριξε ότι το Πεκίνο σήμερα έχει μεγαλύτερη οικονομική ισχύ και τεχνολογική προηγμένη γνώση.

Τέλος, πρότεινε οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν σταθερότητα στις «αρχές» τους έναντι του Πεκίνου, απαιτώντας σεβασμό και παράλληλα τη διατήρηση ενός «συνεχούς διαλόγου» για την εξεύρεση κοινών περιοχών συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ