Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
G7 - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στο επίκεντρο η όξυνση του ανταγωνισμού με Κίνα και Ρωσία

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Βρετανίας και ΗΠΑ

AP

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Βρετανίας και ΗΠΑ
Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα η αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και μια σειρά από άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπως η «επόμενη μέρα» της 20ετούς ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, τα σκληρά παζάρια στη Βιέννη γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο συσχετισμός δυνάμεων και οι πιθανές «μεταρρυθμίσεις» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αναβαθμιστούν οι «υποχρεώσεις» της Κίνας, βρίσκονται από χτες στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7) που γίνεται στο Λονδίνο.

Πρόκειται για την πρώτη, εδώ και δύο χρόνια, σύνοδο ΥΠΕΞ του G7 που πραγματοποιείται διά ζώσης και η οποία «εμπλουτίζεται» με τη συμμετοχή ομολόγων τους από την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, αντανακλώντας τις προσπάθειες για «διεύρυνση» των συμμαχιών στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης κυρίως απέναντι στο Πεκίνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, η σύνοδος θα επιχειρήσει να καταλήξει και σε έναν «μηχανισμό» ταχείας απάντησης στη «ρωσική παραπληροφόρηση» και σε μια προσχηματική διατήρηση των «ανοικτών αγορών, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού με την Κίνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sunday Times», στη σύνοδο σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και υποστηρίζει ότι «φιλορωσικά τρολ» δημοσιεύουν κακόβουλα σχόλια σε βρετανικές ιστοσελίδες και εφημερίδες για να δώσουν την εντύπωση ότι το κοινό «στηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας», τα οποία στη συνέχεια αξιοποιούνται και από ρωσικά ΜΜΕ. Η ίδια τακτική φέρεται πως χρησιμοποιείται και σε ΜΜΕ άλλων δυτικών χωρών.

Η σύνοδος ξεκίνησε άτυπα χτες, στο δείπνο που παρέθεσε στους ομολόγους του ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, και ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη, με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του G7 που θα γίνει στα μέσα Ιούνη στη Βρετανία.

Συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Λονδίνο

Πριν από το χτεσινό δείπνο των ΥΠΕΞ του G7, ο Ντ. Ράαμπ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, όπου εξέτασαν τα θέματα που περιλαμβάνει και η ατζέντα της συνόδου. Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ανέφεραν πως ο Ντ. Ράαμπ θα επιχειρήσει ιδιαίτερα να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διαπραγμάτευση μιας αμερικανο-βρετανικής συμφωνίας «Ελεύθερου Εμπορίου», που είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνάντησης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμιζε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν στενότερο σύμμαχο από το Ηνωμένο Βασίλειο» και έκανε μια εκτεταμένη αναφορά σε όλους τους βασικούς τομείς όπου αναπτύσσουν τη συνεργασία τους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης μιας τέτοιας συμφωνίας.

Στο Λονδίνο ο Μπλίνκεν είχε επίσης χτες συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Νότια Κορέα, Τσανγκ Εουι Γιονγκ, και την Ιαπωνία, Τ. Μοτέγκι, υπογραμμίζοντας ξανά τη σημασία της συνεργασίας τους για «την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού», όπως και για την «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Παρεμβάσεις Μπλίνκεν - Κίσινγκερ για την αντιπαράθεση με την Κίνα

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία βρέθηκε στο μεταξύ στο επίκεντρο παράλληλων παρεμβάσεων του Αντ. Μπλίνκεν, αλλά και του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ (επί προεδρίας Κάρτερ) Χ. Κίσινγκερ.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «CBS News» ο Μπλίνκεν κατήγγειλε την Κίνα ότι αψηφά τη «διεθνή τάξη» (εννοώντας ότι αμφισβητεί τη «διεθνή τάξη» που είχε διαμορφωθεί με τη μέχρι σήμερα κυριαρχία των ΗΠΑ) και ενεργεί κατά τρόπο «πιο καταπιεστικό» και «πιο επιθετικό». Πρόσθεσε πως «ο σκοπός μας δεν είναι να περιορίσουμε την Κίνα, να τη συγκρατήσουμε, να την κρατήσουμε κάτω. Είναι να διατηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες τάξη αυτή έναντι της οποίας η Κίνα εγείρει πρόκληση».

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν μπει στον δρόμο προς μια στρατιωτική αναμέτρηση, ο Μπλίνκεν είπε πως «το να φθάσουν στο σημείο αυτό, ή ακόμη και να πάρουν αυτήν την κατεύθυνση» θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων» και των δύο χωρών. Και οι δύο δυνάμεις βέβαια αυξάνουν πολύμορφα τις στρατιωτικές προετοιμασίες, με συνεχή αύξηση των σχετικών δαπανών, αλλεπάλληλα γυμνάσια κ.ο.κ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Χ. Κίσινγκερ, μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ Sedona του ιδρύματος Mακέιν, είχε χαρακτηρίσει τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών το «μεγαλύτερο πρόβλημα για την Αμερική και τον κόσμο». Εξήγησε ότι εάν δεν λυθεί, τότε θα υπάρξει κίνδυνος σε όλο τον κόσμο από την ανάπτυξη «ενός είδους ψυχρού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», ενώ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για τους σοβαρούς κινδύνους από την εξέλιξη της τεχνολογίας κατασκευής πυρηνικών όπλων και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κάνοντας μια σύγκριση με τον συσχετισμό ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ (ο οποίος βέβαια αφορούσε την αντιπαράθεση καπιταλισμού - σοσιαλισμού και όχι τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό), ισχυρίστηκε ότι η Σοβιετική Ενωση είχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τεράστια στρατιωτική ισχύ αλλά όχι οικονομική. Συγκρίνοντάς την με την Κίνα, υποστήριξε ότι το Πεκίνο σήμερα έχει μεγαλύτερη οικονομική ισχύ και τεχνολογική προηγμένη γνώση.

Τέλος, πρότεινε οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν σταθερότητα στις «αρχές» τους έναντι του Πεκίνου, απαιτώντας σεβασμό και παράλληλα τη διατήρηση ενός «συνεχούς διαλόγου» για την εξεύρεση κοινών περιοχών συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ