Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ματαίωση των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών

Τεταμένη κατάσταση διαμορφώνεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, μετά την απόφαση του Ισραήλ να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επικαλούμενος αυτήν τη στάση, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς αποφάσισε τη ματαίωση των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών της 22ας Μάη, που επρόκειτο να είναι οι πρώτες μετά από 15 χρόνια.

Η απόφαση αυτή απερρίφθη από τον ηγέτη της ισλαμικής «Χαμάς», Ι. Χανίγια, που δήλωσε πως ο Αμπάς δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα, προσθέτοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν «κανονικά» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ίδιο διάστημα, ενώ συνεχίζεται η νηστεία του Ραμαζανιού, η ένταση φορτίζεται και από τις προκλητικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε Παλαιστίνιους. Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν την Κυριακή στο χωριό Τζαλούντ, πετώντας πέτρες και μολότοφ για ώρες υπό την προστασία ισραηλινών στρατιωτών. Στις συγκρούσεις ανάμεσα σε εποίκους και Παλαιστίνιους χωρικούς εκεί και στην Μπίτα συνελήφθησαν 11 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 7.

Επίσης την Κυριακή, στη διασταύρωση Γκας Ετζιόν, νότια της Βηθλεέμ, 60χρονη Παλαιστίνια κατηγορήθηκε σε φυλάκιο του στρατού ότι επιχείρησε να τους επιτεθεί με μαχαίρι. Η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από ισραηλινά πυρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση. Ακολούθησαν οι συλλήψεις τεσσάρων Παλαιστινίων στο χωριό Τζάμπαλ Μουκαμπίρι στα περίχωρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με την κατηγορία ότι επιτέθηκαν σε κατοχικές δυνάμεις.

Παράλληλα καταγράφηκε η εισβολή 103 ορθόδοξων Εβραίων στο τέμενος Αλ Ακσα, κατά παράβαση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στην περιοχή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ιορδανίας, που έχει ρόλο «κηδεμόνα» του τεμένους μετά τον πόλεμο του 1967.

Ακολούθησε τη Δευτέρα η επίθεση αγνώστων που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο εναντίον ομάδας έξι 19χρονων Εβραίων μαθητών ιερατικής σχολής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών εξ αυτών. Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και οι δύο νοσηλεύονται σε άσχημη κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό όξυνσης της έντασης, επικαλούμενος την έξαρση της πανδημίας ο Αμπάς υπέγραψε χτες νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο επιβάλλει «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και νέα σκληρή καραντίνα για 30 μέρες...

Θρήνος για τους δεκάδες νεκρούς στο Μερόν

Το ίδιο διάστημα το Ισραήλ παραμένει βυθισμένο στο πένθος, καθώς σε πολύνεκρο ατύχημα - ποδοπάτημα σε εκδηλώσεις ορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν του βόρειου Ισραήλ, με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή Λαγκ Μπα Ομερ, 45 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι, και άλλα 150 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εθνικού πένθους. Πρώην επίτροποι της αστυνομίας επέρριψαν ευθύνες σε στελέχη εβραϊκών ακροδεξιών κομμάτων επειδή ενθάρρυναν τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, με αποτέλεσμα στις εκδηλώσεις να συμμετάσχουν 90.000 άτομα, αντί για 10.000, που ήταν το όριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ