Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν με τη μεσολάβηση της ΕΕ και τη συμμετοχή Ρωσίας και Κίνας, που συμμετείχαν στη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συνεχίζονται στη Βιέννη μετά την Παρασκευή και την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων. Ωστόσο φαίνεται ότι μέχρι την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας, θα κυκλοφορούν και θα διαψεύδονται επισήμως οι πληροφορίες και οι φήμες για όσα φέρεται πως διαδραματίζονται στα τραπέζια των έμμεσων συνομιλιών Αμερικανών και Ιρανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο 48ωρο οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιράν διέψευσαν τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε πρώτος ο λιβανέζικος τηλεοπτικός σταθμός «αλ Μαγιαντίν» και στη συνέχεια αναπαρήγαγε η ιρανική κρατική τηλεόραση, ότι ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν να προχωρήσουν αμοιβαία στην απελευθέρωση τεσσάρων Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν και τεσσάρων Ιρανών που κρατούνται στις ΗΠΑ. Διέψευσαν επίσης πως έχουν συμφωνηθεί το ξεπάγωμα κυρώσεων κατά Ιρανών αξιωματούχων και η αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων αξίας 7 δισεκατομμυρίων.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χαντιμπζαντέχ διέψευσε τις πληροφορίες για συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία (οι φήμες ανέφεραν το ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατ. στερλίνων και απελευθέρωση της Βρετανο-ιρανής Ζαγκάρι - Ράτκλιφ). Τόνισε πως το Ιράν δεν βιάζεται να επανέλθει στη Συμφωνία του 2015, έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» «την άρση όλων των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος του».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, με τη σειρά του διέψευσε τα περί ανταλλαγής κρατουμένων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θέτει ως προτεραιότητα «το ζήτημα των Αμερικανών που κρατούνται ή αγνοούνται στο Ιράν».

Στο μεταξύ, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σχετικά με τον ρόλο του στρατού στην ιρανική διπλωματία προκάλεσαν την αντίδραση του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Παρότι δεν κατονόμασε τον Ζαρίφ, δήλωσε ότι πράττουν «μέγα σφάλμα» όσοι επικρίνουν τον ρόλο του στρατού στη διαμόρφωση της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής. Νωρίτερα ο Ζαρίφ μέσω του λογαριασμού του στο Instagram ζήτησε συγγνώμη για όσα αποκαλύφθηκαν, λέγοντας ότι κάποιοι «έκλεψαν και δημοσιοποίησαν» μέρος των όσων σχολίασε για να βλάψουν το Ιράν και το λαό του. Ζήτησε δε ονομαστικά συγγνώμη από τον Αλί Χαμενεΐ «για τη λύπη που του προκάλεσε».

Περιοδείες Αμερικανών στον Περσικό

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναθέσει «ειδική αποστολή» στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Κουνς, που μετέβη χτες στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τονίζοντας πως είναι κατανοητές και δικαιολογημένες οι ανησυχίες των ΗΑΕ έναντι του Ιράν, ενώ επιβεβαίωσε «στενές διαβουλεύσεις» μεταξύ Ουάσιγκτον και Αμπου Ντάμπι σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Βιέννη.

Ανάλογες επισκέψεις πραγματοποιούν αυτήν τη βδομάδα σε Κάιρο, Ριάντ και Αμάν ο Μπρετ Μακ Γκουρκ, συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και ο Ντέρεκ Τσόλετ, «ειδικός σύμβουλος» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταλλαγή κρατουμένων και «ξεπάγωμα» 6 δισ. δολαρίων (2023-09-13 00:00:00.0)
Αποδέσμευση 6 δισ. δολαρίων μετά από σκληρά παζάρια (2023-08-17 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις με αφορμή ιρανική πυραυλική δοκιμή (2017-02-01 00:00:00.0)
Ελεύθεροι οι 10 Αμερικανοί ναύτες (2016-01-14 00:00:00.0)
«Στο κόκκινο» το ενδιαφέρον των ξένων μονοπωλίων (2015-07-16 00:00:00.0)
Προπαγάνδιση της συμφωνίας από ΗΠΑ και Ιράν (2013-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ