Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ - ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα με αφορμή το νερό

Πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών και συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου που εκσφενδόνιζαν πέτρες η μια πλευρά εναντίον της άλλης, με αφορμή τη διαμάχη για τους ταμιευτήρες νερού.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ της βόρειας επαρχίας Σουγκντ του Τατζικιστάν και της νότιας επαρχίας Μπατκέν του Κιργιστάν, εξαιτίας μιας διαμάχης που υπάρχει για τους ταμιευτήρες νερού και το αντλιοστάσιο «Galavnoy» που βρίσκεται στον ποταμό Ισφάρα, τον οποίο οι δύο χώρες θεωρούν δικό τους.

Οι κάτοικοι χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου πετούσαν πέτρες πριν κλιμακωθούν οι ταραχές και αρχίσουν μεταξύ τους οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν κατηγόρησε την τατζικική πλευρά ότι χρησιμοποίησε όλμους για να πλήξει το αντλιοστάσιο. Οι αρχές του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν ότι οι εγκαταστάσεις τούς ανήκουν και κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των Τατζίκων μεθοριακών φρουρών και ότι βομβάρδισαν γέφυρα σε πρώην δικά του εδάφη με όλμους και αντιαρματικούς πυραύλους.

Η διένεξη σχετίζεται με αμφιλεγόμενης κυριότητας οικόπεδα στα σύνορα των δύο χωρών που δεν έχουν οριοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Περίπου 11.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ την ίδια μέρα τέθηκε σε ισχύ συμφωνία εκεχειρίας και τα δύο κράτη συμφώνησαν στη διενέργεια κοινών περιπολιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ