ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα μέρα εθνικής απεργίας σήμερα

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ στον αγωνιζόμενο λαό και το Κολομβιανό ΚΚ

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή
Με νέα μέρα εθνικής απεργίας συνεχίζονται και σήμερα στην Κολομβία οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, κόντρα και στο όργιο της κρατικής καταστολής που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες διαδηλωτές.

Εκπρόσωποι οργανώσεων που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Απεργίας - η οποία έχει συγκροτηθεί με τη συμμετοχή συνδικάτων και οργανώσεων από διάφορους χώρους και πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται από τις 28/4 - δήλωσαν ότι αυτή καλεί στη σημερινή νέα απεργία μετά και από τη στάση που επέδειξε η κυβέρνηση κατά την προχτεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία της. Οπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, η κυβερνητική αντιπροσωπεία - παρά την προσπάθεια να καλλιεργήσει εικόνα «διαλλακτικότητας» - περιφρόνησε ειδικά την απαίτηση για άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του λεγόμενου «κυβερνητικού επιτρόπου για την ειρήνη», Μ. Σεμπάγιος: Την ίδια ώρα που προσπάθησε να ψελλίσει κάτι περί «μηδενικής ανοχής» σε «οποιαδήποτε παραβίαση του Συντάγματος» και «στο νόμο για την υπέρβαση των καθηκόντων των δημόσιων λειτουργών», ξεκαθάρισε ότι «οφείλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την τάξη για όλους τους πολίτες της Κολομβίας», άλλοθι για τη συνέχιση της βάναυσης καταστολής.

Διαδηλώσεις στη χώρα έγιναν και προχτές Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την απόσυρση αντιλαϊκών νόμων, όπως η φορολογική «μεταρρύθμιση» (που τώρα η κυβέρνηση Ντούκε προσπαθεί να επαναδιατυπώσει), οι διαδηλωτές προβάλλουν και μια σειρά από άλλα αιτήματα, όπως διασφάλιση ικανοποιητικού κατώτατου μισθού, να προχωρήσει οργανωμένα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού για την Covid-19 κ.ά.

Επιστολή αλληλεγγύης από το ΚΚΕ

Την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό, στην εργατική τάξη και το Κολομβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει με επιστολή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών της Κολομβίας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που προωθεί τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων ενάντια στον κολομβιανό λαό, συμμαχεί με τις ΗΠΑ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον άλλων λαών της περιοχής και συνεργάζεται επί της ουσίας με τις παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν δολοφονήσει εκατοντάδες λαϊκούς αγωνιστές τα τελευταία χρόνια.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αύξηση της φορολογίας στο λαό, μετά τις απεργίες και τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις, είναι απόδειξη της δύναμης της ταξικής πάλης, της δυνατότητας σήμερα οι λαοί να βάλουν εμπόδια στη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου.

Θέλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα την καταστολή και τη βία του αστικού κράτους που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων διαδηλωτών μόνο τις τελευταίες μέρες. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους οικείους τους και απαιτούμε την τιμωρία των δολοφόνων.

Θέλουμε να εκφράσουμε ιδιαίτερα την αλληλεγγύη μας στο Κολομβιανό ΚΚ, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού. Το ΚΚΕ και συνολικότερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας μας βρίσκονται στο πλευρό του κολομβιανού λαού και των δίκαιων αγώνων του, πράγμα που εκφράστηκε και στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

ΕΕ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συγχαρητήρια για την «υψηλή ευθυγράμμιση» παρά το «τίμημα»

Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, τονίζοντας πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να λάβουν κάθε μέτρο ώστε να μπει στην τελική ευθεία η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

«Θέλω να υπογραμμίσω το υψηλό επίπεδο της ευθυγράμμισής σας με την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφαλείας (...) Είναι πολύ σημαντικό ότι έχετε ευθυγραμμιστεί με αυτήν με πολύ κουράγιο - κατά καιρούς πληρώνοντας και τίμημα γι' αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα εντείνουν τη στήριξη της Βόρειας Μακεδονίας στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με φόντο τη «διπλωματία των εμβολίων» που αξιοποιούν αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και για τη γεωπολιτική τους διείσδυση στην περιοχή. «Μόλις παραδώσαμε την πρώτη παρτίδα ενός συνόλου 120.000 εμβολίων με πλήρη χρηματοδότηση από τη Βόρεια Μακεδονία (...) χωρίς όρους», δήλωσε, σπεύδοντας να συμπληρώσει: «Αυτές είναι γεωπολιτικές προκλήσεις για μας ώστε να βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια γενικά και ειδικά τη Βόρεια Μακεδονία να αντιμετωπίσουν την πανδημία».

Προχτές, ο Ζάεφ είχε συνάντηση με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την οποία επανήλθε το ενδεχόμενο «αποσύνδεσης» («decoupling») της ενταξιακής πορείας Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, αν και οι δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες αξιολογήθηκαν ταυτόχρονα ότι «πληρούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Αναφορικά με το βέτο που θέτει η Σόφια στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο Ζάεφ δήλωσε πάντως ότι «εμείς έχουμε την υπερηφάνεια και έχουμε και την ταυτότητά μας. Η υπερηφάνειά μας μπορεί να ανέβει και να κατέβει. Αυτό το δείξαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με τη διπλωματία και την ευελιξία μας. Αλλά η ταυτότητά μας είναι μία και μοναδική και δεν υπάρχει περίπτωση η δική μου ή καμία άλλη κυβέρνηση να τη διαπραγματευτεί. Και γι' αυτό δεν είναι δυνατόν για ένα κράτος ή μια ένωση - στην οποία δεν ανήκουμε ακόμα - να παίξει με αυτή...».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ριάντ για να «λιώσει ο πάγος»

Μετά τις επαφές της περασμένης βδομάδας στο Κάιρο, με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας, ήρθε η σειρά για την επιχείρηση να «λιώσει ο πάγος» στις σχέσεις Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε για δυο μέρες το Ριάντ. Τη Δευτέρα το απόγευμα συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο και υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η επίσκεψη Τσαβούσογλου ολοκληρώθηκε χτες, δίχως να εκδοθεί άμεσα κάποιο κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματά της. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη τέτοια επίσημη επίσκεψη μετά την «ψύχρανση» των διμερών σχέσεων, έπειτα από τον μαρτυρικό θάνατο του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζ. Κασόγκι και τις κατηγορίες της Αγκυρας για τις ευθύνες της σαουδαραβικής μοναρχίας στη δολοφονία του στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβρη του 2018.

Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου σε διαδικτυακή ανάρτησή του ανέφερε ότι η επίσκεψη είχε ως επίκεντρο συζητήσεις για τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, διεθνή ζητήματα, αλλά και τις ισραηλινές επιθέσεις στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ «και τη δίωξη του Παλαιστινιακού λαού». Παράλληλα, ανέφερε πως μέρος των συζητήσεων θα αφορούσε την πιθανή πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη Σαουδική Αραβία, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος της τελευταίας.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου έρχεται μία βδομάδα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, ενώ έγινε παράλληλα με την επίσκεψη στην Τζέντα του Εμίρη του Κατάρ (χώρας στενού συμμάχου της Τουρκίας) Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Εχει προηγηθεί επίσης, από τις αρχές Απρίλη, η έναρξη άμεσων συνομιλιών της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, στη Βαγδάτη, με τη μεσολάβηση του Ιράκ. Η επιλογή του διαλόγου για αναθέρμανση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με Τουρκία, Κατάρ και Ιράν συνδέεται με τις εξελίξεις των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και με το παράλληλο σκληρό παζάρι που είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλές βδομάδες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν (βασικός ανταγωνιστής της Σαουδικής Αραβίας στον Περσικό και όχι μόνο), με στόχο τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στην Ιντλίμπ

Στο μεταξύ, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Η επίθεση έγινε με ρουκέτα που εξαπολύθηκε εναντίον τουρκικής οχηματοπομπής που μετέφερε εφόδια σε στρατόπεδα του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της επίθεσης.

Το ίδιο 24ωρο, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ανέφερε ότι ιταλικό αλιευτικό σκάφος εμβολίστηκε από 10 τουρκικά ψαράδικα στα ανοικτά της Συρίας και βορειοανατολικά της Κύπρου. Στην περιοχή φέρεται πως μετέβη ελικόπτερο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, δίχως να γίνουν γνωστές άμεσα περισσότερες λεπτομέρειες.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Σύμφωνα με αναφορές Ουκρανών επιστημόνων (ISPNPP), ενδέχεται να συνεχίζουν να συμβαίνουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο υπόγειο του κατεστραμμένου αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ. Συγκεκριμένα, ορισμένοι αισθητήρες στις περιοχές του μπλοκ 4 εμφάνισαν αργές, αλλά σταθερά αυξανόμενες τιμές νετρονίων, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένδειξη για μια αυτοσυντηρούμενη πυρηνική σχάση, με τους επιστήμονες να εκφράζουν ανησυχία.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι αρχές της Αιθιοπίας επιβεβαίωσαν ότι στρατιωτικοί και αστυνομικοί ενέχονταν σε βιασμούς που διαπράχθηκαν τον Νοέμβρη στη βόρεια εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι. Προηγήθηκαν έρευνα του γενικού εισαγγελέα και 116 καταγγελίες για βιασμούς στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Αξουμ με δράστες στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το μπαράζ νομοσχεδίων (περίπου 30) που προωθεί το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βρετανία η κυβέρνηση του Μπ. Τζόνσον, παρουσιάστηκε κατά την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, με ομιλία που κατά το βρετανικό τυπικό διαβάστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί σήμερα από τα 212 μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας η ψηφοφορία με θέμα την απομάκρυνση ή μη της Λιζ Τσέινι από τη θέση ηγεσίας που κατέχει, εξαιτίας της κριτικής που έχει ασκήσει στον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Εκθεση για εγκλήματα του «Ισλαμικού Κράτους»

Εκθεση ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ, που ερεύνησε καταγγελίες για εγκλήματα του «Ισλαμικού Κράτους» το 2014 ενάντια στη μειονότητα των Γιαζίντι του Ιράκ, αποφάνθηκε πως υπάρχουν «σαφείς και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» για τη διάπραξη γενοκτονίας. Επιπλέον διαπίστωσαν πως η οργάνωση ανέπτυξε επιτυχώς χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του καυστικού αερίου μουστάρδας, με επίκεντρο τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Μοσούλης. Η ομάδα επιθεωρητών τεκμηρίωσε και τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το «Ισλαμικό Κράτος» κατά άοπλων Σιιτών σπουδαστών της Αεροπορικής Ακαδημίας στο Τικρίτ τον Ιούνη του 2014, τονίζοντας πως τα θύματα βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν ομαδικά. Επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ (UNITAD) ήταν ο Βρετανός νομικός Καρίμ Ασαντ Αχμαντ Χαν, ο οποίος στις 15/6 θα γίνει ο νέος επικεφαλής γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ