ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στο επικίνδυνο τερατούργημα

Αποκλεισμός της χωματερής στις 8.30 το πρωί

Κινητοποίηση και στο Σχιστό στις 6 το πρωί

Eurokinissi

Στον αποκλεισμό της χωματερής προχωρούν σήμερα σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στο έγκλημα της χωματερής στη Φυλή, μετά τις νέες αποκαλύψεις, που επιβεβαιώνουν ότι η χωματερή συνιστά ένα έγκλημα διαρκείας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Οπως έχει ήδη αποφασιστεί στην προχτεσινή σύσκεψη, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με μεγάλο σταθμό τη διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης συναυλίας στο Σύνταγμα στις 5 Ιούνη στις 7 μ.μ., ενώ αποφασίστηκε στο διάστημα 20 - 30 Μάη να γίνουν κινητοποιήσεις - ενημερώσεις σε όλους τους δήμους της περιοχής.

Στη σύσκεψη σωματείων και φορέων επισημάνθηκε ότι «μπροστά μας έχουμε: Τον νέο ΠΕΣΔΑ που ετοιμάζεται να ψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο από Σεπτέμβρη και προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως φιλολαϊκό και ρεαλιστικό, αλλά ρεαλιστικός είναι μόνο για το τσάκισμα της Υγείας του λαού και κέρδος στις τσέπες λίγων, αφού σχεδιάζουν να γεμίσουν ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και εγκλήματα τύπου Φυλής όλη την Αττική. Τις εργασίες που πρόκειται να ξεκινήσουν για τον νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή, και χρειάζεται από μας να μπει εμπόδιο, το ξεκαθαρίζουμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους αν τολμήσουν να βάλουν μπροστά το νέο έγκλημα. Τον διαγωνισμό για άλλο ένα έγκλημα τύπου Φυλής στο Γραμματικό. Τον σχεδιασμό για δημιουργία εργοστασίων καύσης σε Γραμματικό, Σχιστό και Θριάσιο».

Η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί:

- Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ.

- Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής.

- Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.

- Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

- Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

Στο Σχιστό

Σε νέα κινητοποίηση με αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πειραιά (ΣΜΑ) στο Σχιστό προχωρούν σήμερα στις 6 το πρωί σωματεία και μαζικοί φορείς του Κερατσινίου - Δραπετσώνας και του Περάματος, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών δράσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να σημειώνουν ότι «είναι μόνο η αρχή! Δυναμώνουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Δεν υποχωρούμε! Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το έγκλημα που ετοιμάζουν στις πλάτες μας, φορτώνοντάς μας με τόνους σκουπιδιών και βρώμας».

Στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά τονίζει ότι θα πραγματοποιήσει την κινητοποίηση με αποκλεισμό του Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων Πειραιά στο Σχιστό (Λεωφόρος Σχιστού) αντιδρώντας στην προσπάθεια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό. «Καλούμε τα σωματεία - μέλη μας και τους κατοίκους της περιοχής να δώσουν δυναμικά το "παρών"», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο.

Αγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Αγριο έγκλημα έγινε νωρίς χτες το πρωί σε κατοικία στα Γλυκά Νερά, με κίνητρο, όπως όλα δείχνουν, τη ληστεία. Το σπίτι όπου συνέβη είναι μεζονέτα με υπόγειο, ισόγειο και σοφίτα, στην οδό Παναγούλη. Τρεις δράστες εισέβαλαν στην κατοικία από το μικρό παράθυρο του μπάνιου στο υπόγειο και αφού ακινητοποίησαν με χρήση βίας τον 33χρονο ιδιοκτήτη, στη συνέχεια τον έδεσαν, ενώ την 20χρονη σύζυγό του και φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τη σκότωσαν με ασφυκτικό θάνατο μπροστά στο μωρό τους. Η 20χρονη είχε γεννηθεί στην Ελλάδα, είχε όμως διαβατήριο Μεγάλης Βρετανίας.

Στη συνέχεια οι αδίστακτοι δράστες άρπαξαν όσα χρήματα και κοσμήματα βρήκαν και τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας δεμένο τον σύζυγο και πατέρα, ενώ κατά την εισβολή τους στο σπίτι είχαν σκοτώσει και τον σκύλο της οικογένειας. Με μεγάλη προσπάθεια ο σύζυγος της δολοφονημένης γυναίκας κατάφερε να λυθεί και να καλέσει μισή ώρα μετά τις 6 το πρωί την Αστυνομία. Το περιστατικό υπολογίζεται πως έγινε περίπου δύο ώρες πριν. Το βρέφος της οικογένειας, μόλις 11 μηνών, μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου διαπιστώθηκε πως είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δράστες έστρεψαν το όπλο τους ακόμα και στο 11 μηνών μωρό προκειμένου να βρουν πού ήταν τα χρήματα του ζευγαριού. Η κίνηση αυτή ήταν και ο λόγος που η μητέρα άρχισε να φωνάζει για βοήθεια, με αποτέλεσμα οι εγκληματίες να την στραγγαλίσουν με το ρούχο της ή με ένα μαξιλάρι.

Σε επικήρυξη ύψους 300.000 ευρώ για τους δολοφόνους της 20χρονης στα Γλυκά Νερά προχώρησαν οι αρχές.

Και η υποκρισία έχει (;) τα όριά της...

Σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής καλούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, και με ...σύνθημα: «Φυλή και Σχιστό δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί σκουπιδότοποι του Λεκανοπεδίου». Εάν δεν διαβάζαμε με τα ίδια μας τα μάτια την ανακοίνωση θα νομίζαμε ότι ήταν troll του διαδικτύου. Και όμως, δεν είναι! Είναι πραγματική ανακοίνωση! Ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρει ...ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί σε διαδήλωση ενάντια στη χωματερή της Φυλής την οποία η περιφερειακή αρχή ΣΥΡΙΖΑ (της κας Δούρου) θα έκλεινε; Οχι μόνο όμως δεν την έκλεισε, αλλά μέσα στο κατακαλόκαιρο, τον Αύγουστο του 2019, πήρε την απόφαση για την επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή (αυτού που θα έκλεινε!). Και σαν να μην έφτανε αυτό, Πατούλης, Δούρου και Τζήμερος τον Οκτώβρη του 2019 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μαζί και αντάμα ψήφισαν την επέκταση της χωματερής και με επιχειρήματα - παρωδία τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Θα τους βόλευε να ξεχαστούν όλα τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς γι' αυτούς δεν απευθύνονται σε χρυσόψαρα. Οπως επίσης θα τους βόλευε να ξεχαστεί και η δήλωση της κας Δούρου, που εσχάτως έχει γίνει υπερασπίστρια του περιβάλλοντος: «Το Γραμματικό θα ανοίξει και θα ανοίξουν και άλλα τέσσερα!Τελεία, παύλα, παρένθεση. Η Δούρου θα χωροθετήσει και κανονίστε να είστε απέναντι με τις μαύρες σημαίες, εγώ θα είμαι απέναντι». Ανάμεσα στα «τέσσερα» ήταν και το ανενεργό Λατομείο Μουσαμά, σύνορα Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και το Θέατρο Πέτρας. Αυτά τα ...ωραία έλεγε η κα Δούρου τον Ιούνη του 2019 στους εκπροσώπους σωματείων και φορέων που διαμαρτύρονταν για τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής και συνολικά την πολιτική της τότε διοίκησης της Περιφέρειας.

Δυστυχώς γι' αυτούς ο λαός της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής έχει πλέον πλούσια πείρα από παλιούς και νέους σωτήρες που μεταμορφώνονται οβιδιακά από αντιπολίτευση σε κυβέρνηση και τούμπαλιν. Γι' αυτό οργανώνει τον αγώνα του κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που προωθείται κατά γράμμα από τον εκλεκτό της στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Πατούλη, για να σταματήσει το έγκλημα στη Φυλή και να μην υπάρχουν νέα εγκλήματα τύπου Φυλής, για να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση, για να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.


Σ.

Σήμερα η διαδικτυακή συζήτηση για την τοξικοεξάρτηση

Το παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση (https://us02web.zoom.us/j/89775067110?pwd=eE1wcVZVc3p5Mm9TSWhuc2dwdi82dz09) με θέμα «Τοξικοεξάρτηση, ένα κοινωνικό φαινόμενο σε εξέλιξη. Ποιοι ευθύνονται για την επιδημική του έξαρση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης, που αποτελούν το κλειδί απέναντι στην εξάρτηση.

ΒΥΡΩΝΑΣ
Συγκέντρωση για την προστασία ελεύθερου χώρου

Σε ανοιχτή συγκέντρωση το Σάββατο 15 Μάη στις 7 μ.μ. στο Θέατρο Βράχων καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Συλλόγων και Φορέων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Λόφου Κοπανά.

Οπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή στο κάλεσμά της, «αυτός ο λόφος, αυτά τα γήπεδα και αυτά τα θέατρα είναι δικά μας, δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει! Θα υπερασπιστούμε με αγώνα, ό,τι με αγώνα οι κάτοικοι του Βύρωνα κατέκτησαν πριν από 40 χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Εφετείου Αθηνών έγινε αποδεκτή η αγωγή ιδιωτών, στους οποίους επιδικάζει την κυριότητα της περιοχής του λόφου Κοπανά. Με απλά λόγια, το σύνολο των χώρων, των γηπέδων και των θεάτρων της Εργάνης, χώρων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, χώρων - σύμβολα για την περιοχή που με αγώνες κατακτήθηκαν, κινδυνεύουν να χαθούν. Η δικαστική απόφαση προχωρά ακόμα παραπέρα, αμφισβητώντας τον δασικό χαρακτήρα όλης της περιοχής Κοπανά στοχεύοντας στον αποχαρακτηρισμό της.

Για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του λόφου Κοπανά η Συντονιστική Επιτροπή προχωρά και σε συλλογή υπογραφών ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: https://gr.petitions.net/322163

Οι φορείς που απαρτίζουν έως τώρα τη Συντονιστική Επιτροπή: Αθηναϊκός Αθλητικός Σύλλογος Βύρωνα, Αθλητικός Ομιλος ΒΥΡΩΝ, ΑΟ ΝΕΟΙ ΒΥΡΩΝΟΣ, Αστέρα Βύρωνα, Γυμναστικός Σύλλογος Νίκη Βύρωνα, Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Ομιλος Δόξα Βύρωνα, Ενωση Γονέων Βύρωνα, Σύνδεσμος ΜΠΑΪΡΟΝ για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών Βύρωνα - Καισαριανής, Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα, Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Βύρωνα, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βύρωνα, Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ